Kuntaliitokset

78kalleformisto-kolumniAloitin kuusi vuotta sitten Viialan yrittäjien puheenjohtajana, ja Akaan kaupunki oli siinä vaiheessa vuoden vanha, eli perustoiminnot rupesivat olemaan kunnossa. Samaan aikaan saatiin kaupunkiin uusi johtaja, ja voisin sanoa, että olen ollut Viitasaaren aikakauden puheenjohtajana. Samalla oli toteutunut sukupolvenvaihdos kaupungin johdossa ja yrittäjäjärjestössä. Tämä helpotti huomattavasti puheenjohtajakauden avausta kaupungin suuntaan. Mutta se on oma tarinansa eikä siitä enempää.

Ei mennyt kuin hetki, ja alettiin käymään keskustelua Kylmäkosken liittämisestä Akaaseen. Kuntaliitosten jäljiltä Akaassa on kolme yrittäjäyhdistystä. Katsoimme siinä vaiheessa tärkeäksi, että jokaisella kaupunginosalla on oma yhdistyksensä, ettei meitä unohdeta. Nyt ollaan aloittamassa keskusteluja Valkeakosken liittämisestä Akaaseen. samalla tullaan aivan uuteen tilanteeseen myös yrittäjäyhdistysten osalta. Valkeakosken yrittäjissä on lähes saman verta jäseniä mitä meillä yhteensä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jos kuntaliitos muodostuu, tämän jälkeen Akaan yhdistysten on liityttävä yhteen turvatakseen Akaan alueen tasa-arvoinen kehittäminen. Olemme tilanteessa, että on Akaa ja Valkeakoski, siitä ei saada koskaan yhtenäistä kaupunkia. Pelkkä vesistö välissä estää sen muodostumisen.

Toisaalta onko nyt ajateltu ihan järkevästi yhdistymistä Valkeakosken kanssa. Onko se meille oikea suunta? Minun mielestäni ei ole. Ennemmin haluaisin nähdä entisenä lempääläläisenä Akaa–Lempäälä–Vesilahti-yhdistymisen, tai jos on pakko mennä Valkeakosken suuntaan niin sitten kerralla isompi kokonaisuus Akaa- Valkeakoski- Urjala- Pälkäne ja Kangasala, josta saataisiin maantieteellisesti merkittävän kokoinen kaupunki. On hyvin todennäköistä, että Valkeakoski–Akaa-liitosselvitys ei varmasti jää viimeiseksi. Miksei tehdä kerralla isompaa kokonaisuutta? Toinen mitä voitaisiin pohtia olisi Hämeenlinnan suunta, mistä meille vesikin tulee. Valkeakoski–Akaa liitos sammuttaa valot Akaasta. Käy koko kaupungille samalla lailla kuin Kylmäkoskelle.

On kuntaliitos sitten mihin suuntaan vaan, on erittäin tärkeää, että otamme huomioon kaupungin elinkeinoelämän ja sen toimivuuden. Kuntaliitos ei saa tappaa yksityisiä työpaikkoja, kun ei se kunnankaan työpaikkoja vähennä. On täysin käsittämätöntä, että kuntaliitoksen myötä kunnan työntekijät saavat viiden vuoden irtisanomissuojan tällaisena aikana. Ei sellaisia myönnetä yritysfuusioissakaan. Liittyvien kuntien tulee hoitaa irtisanomiset hyvissä ajoin ennen liitosta, ja tästä syystä Akaan pitää odottaa viisi vuotta Kylmäkoskiliitoksesta että saadaan siivottua omat rivit.

Muistutuksena vielä, vaikka on taantuma ja rahat vähissä, mistä kaupungin rahat tulevat. Ne tulevat yritysten tuomista verorahoista, suoraan ja välillisesti. Sisu-projektia ei saa haudata, vaan sen on jatkuttava, ja samalla on tehtävä aktiivista kaupungin markkinointityötä.

 

Kalle Formisto

puheenjohtaja

Viialan Yrittäjät

Kommentit (2)

 1. Kari Keidas

  Formiston kirjoituksesta minun on helppo löytää montakin asiaa, joista olen samaa mieltä;

  Yrittäjäjärjestöjen asioihin en tietenkään voi ottaa kantaa kuin yleisellä tasolla, koska en ole ollut koskaan niiden jäsen. Varsinaisen työurani tein pankissa (en ollut yrittäjä) ja nykyinen urani ammattinharjoittajana on jo loppusuoralla eikä siksi jäsenyydelläni enää olisi merkitystä, ainakaan yhdistyksille. Paljon erilaisissa muissa yhdistyksissä toimineena näen kuitenkin selvänä sen, että jos Valkeakoski-Akaa -liittymä toteutuu niin ”Akaan yrittäjäyhdistysten on liityttävä yhteen turvatakseen Akaan alueen tasa-arvoinen kehittäminen”.

  Olen Formiston kanssa samaa mieltä myös siitä, että ”Akaa ja Valkeakoski, siitä ei saada koskaan yhtenäistä kaupunkia” ja ”Valkeakoski–Akaa liitos sammuttaa valot Akaasta”. Jos siihen suuntaan kartalla on kuitenkin mentävä niin pyritään sitten kerralla isompaan kaupunkiin, jossa yhdellä ei olisi hegemoniaa… eli pyritään Etelä-Pirkanmaan yhdistämiseen Akaa- Valkeakoski- Urjala- Pälkäne ja Kangasala.

  Formisto ja myös Sirkka Koivuniemi (omassa kirjoituksessaan) kirjoittavat niin hyvin kaupungin elinkeinoelämän edellytyksistä ja mm. kaupungin ja yrittäjien välisen yhteistyön merkityksestä, että allekirjoitan heidän tavoitteensa kaikki, enkä siksi tässä venytä omaa kirjoitustani aiheesta enempää. Paljon mukana kunnallispolitiikassa aikoinani olleena ja markkinointia vahvasti painottaneena ”aktiivinen kaupungin markkinointityö” ovat Formiston kolme sanaa jotka saavat minut hyvälle ja luottavaiselle mielelle tulevaisuuttakin ajatellen. Pitäkää yhä noita sanoja kompassina pärjäämiseen ja akaalaista Sisua ja sisua yllä, tapahtui kuntarajoille mitä tahansa!

  Kari Keidas

  kiinteistönvälittäjä LKV

  Akaa

  • Kalle Formisto

   Kiitos Kari!

   Kyllä Yrittäjiin voi liittyä vaikka olisi kuinka työuraa lopettelemassa, meille pääsee myös veteraanijäseneksi sen jälkeen kun on lopettanut aktiivisen työelämän.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?