Kuntaliitokset

Profile Image of Akaan Seutu

78kalleformisto-kolumniAloitin kuusi vuotta sitten Viialan yrittäjien puheenjohtajana, ja Akaan kaupunki oli siinä vaiheessa vuoden vanha, eli perustoiminnot rupesivat olemaan kunnossa. Samaan aikaan saatiin kaupunkiin uusi johtaja, ja voisin sanoa, että olen ollut Viitasaaren aikakauden puheenjohtajana. Samalla oli toteutunut sukupolvenvaihdos kaupungin johdossa ja yrittäjäjärjestössä. Tämä helpotti huomattavasti puheenjohtajakauden avausta kaupungin suuntaan. Mutta se on oma tarinansa eikä siitä enempää.

Ei mennyt kuin hetki, ja alettiin käymään keskustelua Kylmäkosken liittämisestä Akaaseen. Kuntaliitosten jäljiltä Akaassa on kolme yrittäjäyhdistystä. Katsoimme siinä vaiheessa tärkeäksi, että jokaisella kaupunginosalla on oma yhdistyksensä, ettei meitä unohdeta. Nyt ollaan aloittamassa keskusteluja Valkeakosken liittämisestä Akaaseen. samalla tullaan aivan uuteen tilanteeseen myös yrittäjäyhdistysten osalta. Valkeakosken yrittäjissä on lähes saman verta jäseniä mitä meillä yhteensä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jos kuntaliitos muodostuu, tämän jälkeen Akaan yhdistysten on liityttävä yhteen turvatakseen Akaan alueen tasa-arvoinen kehittäminen. Olemme tilanteessa, että on Akaa ja Valkeakoski, siitä ei saada koskaan yhtenäistä kaupunkia. Pelkkä vesistö välissä estää sen muodostumisen.

Toisaalta onko nyt ajateltu ihan järkevästi yhdistymistä Valkeakosken kanssa. Onko se meille oikea suunta? Minun mielestäni ei ole. Ennemmin haluaisin nähdä entisenä lempääläläisenä Akaa–Lempäälä–Vesilahti-yhdistymisen, tai jos on pakko mennä Valkeakosken suuntaan niin sitten kerralla isompi kokonaisuus Akaa- Valkeakoski- Urjala- Pälkäne ja Kangasala, josta saataisiin maantieteellisesti merkittävän kokoinen kaupunki. On hyvin todennäköistä, että Valkeakoski–Akaa-liitosselvitys ei varmasti jää viimeiseksi. Miksei tehdä kerralla isompaa kokonaisuutta? Toinen mitä voitaisiin pohtia olisi Hämeenlinnan suunta, mistä meille vesikin tulee. Valkeakoski–Akaa liitos sammuttaa valot Akaasta. Käy koko kaupungille samalla lailla kuin Kylmäkoskelle.

On kuntaliitos sitten mihin suuntaan vaan, on erittäin tärkeää, että otamme huomioon kaupungin elinkeinoelämän ja sen toimivuuden. Kuntaliitos ei saa tappaa yksityisiä työpaikkoja, kun ei se kunnankaan työpaikkoja vähennä. On täysin käsittämätöntä, että kuntaliitoksen myötä kunnan työntekijät saavat viiden vuoden irtisanomissuojan tällaisena aikana. Ei sellaisia myönnetä yritysfuusioissakaan. Liittyvien kuntien tulee hoitaa irtisanomiset hyvissä ajoin ennen liitosta, ja tästä syystä Akaan pitää odottaa viisi vuotta Kylmäkoskiliitoksesta että saadaan siivottua omat rivit.

Muistutuksena vielä, vaikka on taantuma ja rahat vähissä, mistä kaupungin rahat tulevat. Ne tulevat yritysten tuomista verorahoista, suoraan ja välillisesti. Sisu-projektia ei saa haudata, vaan sen on jatkuttava, ja samalla on tehtävä aktiivista kaupungin markkinointityötä.

 

Kalle Formisto

puheenjohtaja

Viialan Yrittäjät

Kommentointi on suljettu.