Populismilla ja veronkorotuksilla on rajansa!

Risto Kajanto hämmästelee ”negatiivista asennetta pitäjän päättäjiä/virkamiehiä kohtaan” (Onneksi on perussuomalaiset, Akaan Seutu, Tiistai 6.8.2013). Kun on lukenut hänen kirjoituksensa, niin kenellekään ei jää hämmästelyn aihetta sen suhteen, että mistä tuo asenne päättäjiä kohtaan nousee. Populismi ei ole yksi vähäisimmistä syistä. Aloitan kuitenkin positiivisesti ja totean, että Risto Kajanto sentään kertoo rehellisesti ja omalla nimellään konkreettisia ratkaisumalleja ja samaa hän toivoo myös muilta. Olen samaa mieltä, että konkreettisia ratkaisuja tarvitaan. Olen samaa mieltä myös siitä, että talouden tasapainottamisryhmän esitykset ovat riittämättömiä. Tähän sitten se yhteisymmärrys hänen kanssaan jääkin.

Talouden tasapainottamisryhmän on ollut lähes mahdotonta saada aikaiseksi ankarampaa säästöpakettia (jota Akaa todella tarvitsee) johtuen kokoonpanon jäsenten erilaisista poliittisista näkemyksistä ja siitä, että jäsenet katsovat maailmaa eri kuntakeskusten, eikä koko Akaan näkökulmasta. Niin tasapainottamisryhmän kuin Kajannonkin pitäisi miettiä mitä yhteistä on Detroitilla, entisellä itsenäisellä Kylmäkoskella ja nykyisellä Akaalla? Kaikkien näiden yhteinen nimittäjä on tulojen ja menojen epäsuhta.  Yksi näistä on jo konkurssissa, yksi olisi konkurssissa (jos olisi vielä itsenäinen) ja yksi vahvasti menossa konkurssiin. Tosin Kajannon mielestä elinvoimainen ja itsenäinen Kylmäkoski (jokainen voi tarkastaa Kylmäkosken talousluvut ennen yhdistymistä) olisi selvinnyt itsenäisenä vaikka edes yhdistyneen Akaan rahat eivät tahdo riittää sen kulujen kattamiseen. Tämän Kajantokin tietää masinoidessaan populistisia ”kapinakokouksia”, joissa uskotellaan, että 1,5 miljoonan säästöjä syntyy kun otetaan sen verran vähemmän velkaa.

Olen aina ihmetellyt missä vaiheessa poliitikon ja/tai virkamiehen uralla tulee se vaihe, jolloin toiselta ottaminen ja toisilla maksattaminen on ”ihan ok juttu”. Näköjään Kajannon kohdalla tähän ei mennyt kauan. Tällä tarkoitan näitä Kajannon kommentteja, jossa veroprosenttia noin vain nostetaan kahdella prosenttiyksiköllä ja näin kassaan kilahtaa 4,6 miljoonaa. Samanlainen, toki hieman pienempi, mutta yhtä ”helppo” ratkaisu saatiin myös talouden tasapainottamisryhmän pohdinnan tuloksena. Rakenteellisia uudistuksia kumpikaan ei suostu tekemään, johtuen poliittisista käsiraudoista ja/tai jo edesmenneiden kuntahaamujen takia. Uskallan väittää, että jokainen (tai edes joka kolmas kuntalainen) ei ole veroprosentin korotuksen kannalla vaikka Kajanto näin uskotteleekin. Tämä kassaan kilahtaminen ei nimittäin ole kertaluonteinen, vaan veroprosentin korotus on pysyvä ja se ei itse asiassa tasapainota yhtään mitään tai turvaa peruspalveluja vaan peittää olemassa olevat rakenteelliset ongelmat, kunnes on taas seuraavan kerran aika käydä kuntalaisten kukkarolla veronkorotusten muodossa. Tämä oravanpyörä on pyörinyt ympäri jo liian kauan eikä se pysähdy ellei kuntapäättäjien asenteet muutu. Asenteella tarkoitan tätä ongelmien lakaisemista maton alle veroja korottamalla. Tuntuu siltä, että päättäjät eivät siis ajattele Akaan ja akaalaisten parasta vaan sen sijaan tavoittelevat ”detroitilaista unelmaa”.

Olen varma, että kaikki kuntapäättäjät ja puolueet tietävät miten säästöjä saataisiin, mutta kukaan ei tiedä miten sen jälkeen voitetaan kuntavaalit. Löysätkää siis poliittista kravattianne, ottakaa ”kuntakeskuslasit” pois päästä ja alkakaa pelastamaan Akaata! Rakenteellisen uudistuksen voi aloittaa luomalla prosessit ja organisaation, johon riittää puolet nykyisistä Akaan kaupungin työntekijöistä. Tämän muutoksen pitää olla käytössä sinä päivänä kun se on laillisesti (irtisanomissuoja päättyy) mahdollista ja sen myötä säästöä syntyy niin, että voidaan vaikka alentaa veroprosenttia.

Olen varma, että saan tämän kirjoituksen vuoksi ainakin Kajannon sormet laulamaan läppärin näppäimistöllä myös lähitulevaisuudessa, mutta myös muut veronkorotuksia ajavat puolueet, tahot ja henkilöt voivat täällä ilmoittautua niin tiedän heti kenellä on tapana lakaista ongelmat maton alle ja joita en ainakaan tule äänestämään seuraavissa vaaleissa.

 

Tomi Järvinen,

 Akaa

Kommentointi on suljettu.