Simsalabim

Mahtava Oz 3D. Oz the Great and Powerful 3D (2013). Lajityyppi: 3D, toiminta, seikkailu, fantasia. Ohjaaja: Sam Raimi. Pääosissa: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams, Bruce Campbell, Zach Braff, Abigail Breslin. Kesto: 2 h 10 min. Ikäraja: 12.

Maineikkaan Sam Raimin ohjaama fantasiaseikkailu Mahtava Oz sijoittuu Ihmemaahan, johon kansasilainen tusinataikuri Oscar Diggs (James Franco) tupsahtaa ajautuessaan sitä ennen kuumailmapallolla pyörremyrskyn kitaan.

Ihmemaassa kaikki on toisin kuin Oscarin kotisirkuksessa. Maisema on tulvillaan kauniita kukkia ja kaunis on myös hänen eteensä astuva, hyväksi noita Theodoraksi (Mila Kunis) itsensä esittelevä nainen. Kaiken lisäksi Theodora uskoo, että Oscar on kauan odotettu velho, joka on lähetetty pelastamaan Ihmemaa Ozin asukkaat. Hämmentynyt mutta huomiosta imarreltu Oscar päättää näytellä sekä Theodoralle että Ihmemaan asukkaille tuota odotettua pelastajavelhoa. Ainoastaan Oscarin pieni apina-apuri tietää, ettei miehellä oikeasti ole taikavoimia.

Pian Oscar kuitenkin joutuu keskelle noitien valtataistelua, eikä velhon valtaistuinta luovuteta hänelle ennen kuin hän on tappanut pahan noidan Tavatessaan pimeässä metsässä pahaksi nimetyn noita Glindan (Michelle Williams) Oscarille kuitenkin paljastuu, että noita-asiassa on jotain mätää. Niinpä hänen täytyy selvittää, kuka kolmesta kaunottaresta on oikeasti paha, ja kuinka Ozin asukkaat pelastetaan tuon pahan kynsistä.

Reilu kaksituntinen Disney-elokuva Mahtava Oz on sisällöltään hauskan jännä seikkailu, joka kerrotaan upealla estetiikalla. Elokuva on maksanut peräti 200 miljoonaa dollaria, ja valtava rahallinen panostus todella näkyy lopputuloksessa. Elokuvan visuaalinen jälki on upealla tyylitajulla toteutettu ja valitulle tyylille pysytään uskollisena mustavalkoisesta alusta värikkääseen loppuun asti.

Virheettömän visuaalisuuden keskelle henkeä ja eloa elokuvaan puhaltavat mainiot päähahmot, joista kaikista kasvaa – tai paljastuu – vahvat persoonalliset piirteet tarinan edetessä. Jopa kolmen noidan loukkuun joutuva omahyväinen keikaritaikuri Oscar kehittyy, vaikkakaan ei, onneksi, muutu imeläksi tai hampaattomaksi hahmoksi.

Mahtavassa Ozissa ei ole elokuvallisesti heikkoa lenkkiä, vaan kokonaisuus on kaikkien osa-alueidensa puolesta hallittu ja hieno, sekä omaperäinen ja hengittävä. Tämän herkullisesti toteutetun fantasian parissa viihtynevätkin lapsikatsojien (K12) lisäksi vallan mainiosti myös aikuiskatsojat.

Teija Varis