Akaan koulut pelaavat Ilkan maljasta – Futsalturnaus järjestetään Monarilla 24. lokakuuta

Saarinen oli aikaansa edellä, sillä futsal rantautui Suomeen vuonna 1994 opiskelijapiireihin ja virallisesti vuonna 1997

Ilkka Saarisen muistoturnauksen kiertopalkinto luovutettiin turnauksen järjestäjille miesten futsalliigaottelun Akaa Futsal-PJK yhteydessä 5.10. Kuvassa vasemmalta Jari Hakala (Akaa Futsal), Raimo Hietala (Toijalan yhteiskoulun sekä Akaan lukion liikunnanopettaja), Pirita Virtanen (TP-49) sekä Old Foxes -jalkapalloryhmän Timo Järvi. Kuva: Tuukka Nyström
Toijalan Pallo-49 järjestää yhteistyössä Akaan koulutoimen kanssa futsal-turnauksen alakoulujen joukkueille. Turnaus järjestetään Toijalan monitoimihallilla torstaina 24.10.2024.

Koulujen joukkueet kilpailevat Ilkka Saarisen muistopalkinnosta, Ilkan Maljasta. Kiertopalkinto annetaan vuosittain turnauksen voittajakoulun palkintokaappiin ihailtavaksi. Palkinnon turnaukseen ovat lahjoittaneet Saarisen ystävät ja pelikaverit, Old Foxes, kunnianosoituksena Saarisen mittavalle uralle Toijalan Pallon edustuspelaajana sekä Keski-Hämeen Erotuomarikerhon perustajajäsenenä ja puheenjohtajana. Erotuomarikerho kasvoi Saarisen johdolla menestyväksi yhteisöksi, jonka jäsenet toimivat aktiivisesti varsinaisissa tuomaritehtävissä ja oheistapahtumissa. Kerho voitti muun muassa useita epävirallisia Erotuomarikerhojen Suomen mestaruuksia jalkapallossa. Se teki myös turnausmatkoja ulkomaille, toiminta oli muutoinkin vireää.

Ilkan Malja sopii mainiosti futsalturnauksen palkinnoksi, sillä jo 1990-luvun alkupuolella Saarinen järjesti Toijalan monitoimihallilla sisäjalkapalloturnauksia. Hän teippasi Monarin lattiaan rajat ja toi erikoisen pelipallon, jota ihmeteltiin, sillä se poikkesi jalkapallosta melkoisesti. Saarinen oli aikaansa edellä, sillä futsal rantautui Suomeen vuonna 1994 opiskelijapiireihin ja virallisesti vuonna 1997, kun Suomen Palloliitto otti sen ohjelmaansa. Ilkka Saarinen ei ehtinyt nähdä, miten futsal kehittyi ensin Toijalassa ja myöhemmin Akaassa, sillä hän menehtyi vaikeaan sairauteen vuonna 1998.

– Ilkka oli paitsi erinomainen erotuomari ja järjestäjä, myös innostava henkilö, joka toi yhteen jalkapallon ja futsalin ystäviä. Hänen intohimonsa lajeihin näkyi kaikkialla, missä hän oli mukana, kertovat Old Foxes -ryhmän jäsenet.

Samalla lahjoittajat toivovat, että palkinto innostaa nuoria jatkamaan urheilun parissa ja kilpailemaan siitä reilun pelin hengessä, niin kuin Ilkkakin teki.

Jarmo Kuusisto