Akaalaiset urheiluseurat haluavat Monarille laajennuksen

Toijalan Monitoimihalli on valmistunut vuonna 1992. Usean akaalaisen urheiluseuran mielestä sitä pitäisi nyt laajentaa.

Akaalaiset urheiluseurat ovat luovuttaneet Akaan kaupungille kannanoton Toijalan Monitoimihallin remontoinnista. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Leijona Futsalin, ToVoLin, Toijalan Pallo-49:n, Toijalan Valppaan, Toijala Fumblers Teamin, Viialan Peli-Veikkojen ja Akaan Iskun puheenjohtajat.

Kannanotossa todetaan, että Akassa on puhuttu uuden liikuntahallin rakentamisesta. Allekirjoittaneet ovat kuitenkin sitä mieltä, että parempi ratkaisu on saneerata sekä laajentaa nykyinen Monitoimihalli.

– Hallin sijainti yhtenäiskoulun kupeessa, tulevan tekonurmikentän vieressä, sekä frisbeegolfradan laidalla ja aivan kaupungin keskustan kupeessa on ihanteellinen, eikä toista vastaavaa sijaintia uudisrakennukselle ole. Monitoimihalli palvelee jo nykyisellään läpi vuoden suurta harrastajakuntaa. Sen palvelun tasoa ja monipuolisen liikuntakeskittymän asemaa voidaan nähdäksemme edelleen parantaa, sanotaan kannanotossa.

Futsalin SM-finaaleja ei voida nyt pelata

Seurat toteavat, että Monitoimihalli on rakennettu 1990-luvun alussa, ja rakennuksen korjausvelka kasvaa kiihtyvää vauhtia vuosi vuodelta. Liikuntasali on liian pieni futsalin pelaamiseen pääsarjatasolla, eikä sali täytä myöskään salibandyn virallisen kentän kokovaatimuksia.

– Katsomotiloiltaan nykyinen Monitoimihalli on näiden lajien tarkoitukseen huono paitsi kapasiteetin myös katsomopaikkojen näkyvyyden kannalta. Lentopalloilijoille sali on joitakin senttejä liian matala kansainvälisiin otteluihin, vaikka katsomokapasiteetti ei olekaan lajille niin suuri ongelma avautuvan lisäkatsomon myötä.

Tällä hetkellä monarilla ei voi pelata SM-tason loppuotteluita. Sali ei myöskään nykyisellään täytä Palloliiton tulevan liigalisenssin ehtoja.

Monitoimihallin saneerauksella ratkaistaisiin seurojen mielestä monta ongelmaa, joista suurimmat ovat harjoitusvuorojen vähyys sekä puutteelliset katsomotilat, joiden takia SM-tason loppuotteluita ei esimerkiksi futsalissa voida Akaassa pelata.

– Sali ei myöskään nykyisellään täytä Palloliiton tulevan liigalisenssin ehtoja.

Remontoimalla muut hallin tilat ja purkamalla sekä laajentamalla nykyinen saliosio olisi kannanoton mukaan mahdollista ratkaista nämä ongelmat.

– Nykyisen salin lattiarakennetta voitaisiin pitkälti säästää huolehtimalla hyvästä sääsuojasta. Kantavat seinät ja palkit tulisi purkaa juoksusuoran ja katsomon reunaan asti ja rakentaa uudelleen laajennettuna.

Kiipeilyseinä toisi monipuolisuutta

Kannanoton liitteenä on esitys, jossa kentän leveyttä ja pituutta on kasvatettu parkkipaikkojen suuntaan.

– Näin harjoitusvuorokäytössä saliin saa poikittain kaksi harjoituskäyttöön soveltuvaa isoa tilaa futsalille ja salibandylle, jolloin harjoitusvuorojen määrä kaksinkertaistetaan. Lisäksi yhden osion ollessa käytössä näille lajeille, jäisi kaksi osiota vapaaksi vähemmän tilaa vaativaan harrastukseen kuten lentopalloilijoille, sulkapalloilijoille, voimistelijoille ja muille.

Seurojen mukaan käyttäjämäärät voisi näillä järjestelyillä kaksin–kolminkertaistaa.

– Lisäksi erilaisia isompiakin esitystilaisuuksia voisi hallilla järjestää suuremman tilan mahdollistaessa väliaikaisia katsomoita jolloin saadaan tilasta areenamainen. Huomioon tulee ottaa myös akustiikka ja esitystekniikka mahdollistaen eri käyttäjien tilaisuuksien monipuolinen toteutus.

Urheiluseurojen mielestä monarin laajennuksessa tulee ottaa huomioon myös akustiikka ja esitystekniikka, jotka mahdollistavat eri käyttäjien tilaisuuksien monipuolisen toteutuksen. Marraskuussa 2016 Akaan yhdeksäsluokkalaiset tutustuivat pirkanmaalaisiin oppilaitoksiin Monitoimihallilla järjestetyillä Next step -messuilla.

Seurojen mukaan laajennus mahdollistaisi myös futsal- ja salibandymaaotteluiden saamisen saliin sekä tv-otteluiden pelaamisen Akaassa. Sali olisi edelleen kolmeen osaan jaettavissa, ja sinne saisi järjestettyä seuroille lisää varastoja. Lisäämällä toiseen päätyyn esimerkiksi kiipeilyseinä voitaisiin harrastusmahdollisuuksia entisestään monipuolistaa ja kasvattaa.

Valtiolta saatavissa jopa 40 prosenttia

Akaalaisten urheiluseurojen mukaan liikuntapaikkarakentaminen on nykyään lähes ainoita rakentamisen aloja, joita valtio ja Veikkaus tukevat.

– Hankkeen kustannuksista on saatavissa arviolta 20–40 prosenttia erilaisina tukina. Kokonaiskustannuksiltaan nykyisten tilojen peruskorjaus sekä laajennus on halvempi ratkaisu kuin uuden hallin rakentaminen – erityisesti muistaen nykyisen loistavan sijainnin suuret edut.

Kannanoton jättäneet seurat esittävät, että Akaan kaupunki käynnistää tarve- ja hankesuunnittelun Monitoimihallin peruskorjaamisesta sekä laajentamisesta kansalaisten liikkumisen helpottamiseksi sekä kolmannen tahon toimijoiden toimintaedellytysten parantamiseksi.

– Koko prosessin tarveselvityksestä suunnitteluun ja toteutukseen tulee tapahtua yhteistyössä paikallisten seurojen kanssa mahdollistaen ja kehittäen monipuolisesti liikunnan ja urheilun mahdollisuuksia Akaassa.

Seurat toteavat myös, että syrjäytyminen sekä nuorten ja aikuisten vähäinen liikkuminen on iso ongelma nyky-Suomessa, ja Akaassa on kärsitty jo vuosia seurojen harjoitusvuoropulasta.

Roininen esittää laajempaakin selvitystä

Urheiluseurojen kannanotto jätettiin Akaan kaupungille valtuutettu Saija Roinisen (sd) keskiviikkona tekemän valtuustoaloitteen liitteenä. Roininen esittää aloitteessaan, että Akaassa pitää selvittää liikunta- ja kulttuuritilojen kunto ja mitoitus vastaamaan nykypäivän tarpeita yhdessä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

– Harrastetilojen pitää olla kaikkien saavutettavissa, ja käytön saamisen tulee olla tasapuolista. Painopisteenä Lastumäen liikunta- ja kulttuurikampuksen kehittäminen ja Monitoimihallin peruskorjaus- ja laajennus. Myös Viialan ja Kylmäkosken taajamien harrastusmahdollisuuksien parantaminen tulee tarkastella ja ottaa huomioon, Roininen kirjoittaa valtuustoaloitteessaan.

Roininen on allekirjoittanut myös kannanoton Toijalan Valppaan puheenjohtajana.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?