Monarin kuntosalilla kokeneemmat auttavat aloittelijaa – Myös liikuntatoimelta saa maksutonta apua laitteiden käyttämiseen

Heidi ja Matti Hasia käyvät Monarin kuntosalilla keskimäärin viisi kertaa viikossa.

Matti ja Heidi Hasia ovat käyneet Toijalan monitoimihallin kuntosalilla vuoden 2013 syksystä. Salilla he viihtyvät keskimäärin viitenä päivänä viikossa. Pariskunta kuvailee Monarin kuntosalia kotisaliksi, jossa on reilu meininki ja hyvä palvelu. Matin mukaan salilta löytyy myös kavereita ja eri-ikäistä juttu- ja harjoitteluseuraa.

– Käyn Monarin salilla siksi, että haluan kunnallisen salin säilyvän kaikkien käytettävissä. En haluaisi, että tämä otettaisiin johonkin muuhun käyttöön, Matti toteaa.

Kuntosaliharjoittelua harkitsevia noviiseja Matti ja Heidi kannustavat lähtemään rohkeasti mukaan. Heidin mukaan harjoittelun hyödyt ovat kiistattomat: rasva vähenee ja lihaskunto sekä aineenvaihdunta pysyvät hyvinä. Kehosta tulee myös ryhdikkäämpi.

– Parhaita liikkeitä aloittelijalle ovat laitteissa tehtävät liikkeet. Niissä laitteet ohjaavat liikeratoja. Kannattaa myös rasittaa isoja lihaksia, että aineenvaihdunta lähtee toimimaan kunnolla. Esimerkiksi askelkyykyt, etunojapunnerrukset ja penkkipunnerrukset ovat hyviä, Heidi opastaa.

Matin mukaan Monarin salilla kokeneet kävijät usein antavat apua ja neuvoja kokemattomille.

– Kyllä minä ainakin puutun asiaan, jos näen jonkun tekevän jotakin liikettä väärin, sillä siinä voi rikkoa itsensä, Heidi toteaa.

 

Heidi ja Matti Hasia auttavat mielellään aloittelijoita. He pitävät huolta myös toistensa liikkeiden oikeaoppisuudesta.

Vilkas ja hyvin varusteltu perussali

Akaan kaupungin erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtonen kertoo, että myös kaupungin liikuntatoimi auttaa aloittelevaa kuntosaliharjoittelijaa.

– Liikunnanohjaaja Jussi Pentiltä voi varata ajan maksuttomaan liikuntaneuvontaan. Hän voi tulla kuntosalille esimerkiksi opastamaan laitteiden käytössä. Lisäksi liikuntatoimen kouluttamat kuntosalikaverit auttavat aloittelijoita. Palvelu on suunnattu etupäässä ikääntyneille ihmisille, mutta kuka tahansa voi ottaa heihin yhteyttä. Myös heidän apunsa on maksutonta, Lehtonen kuvailee.

Monarin kuntosalia Lehtonen kuvailee vilkkaaksi ja hyvin varustelluksi perussaliksi. Suurin osa salin laitteista on uusittu vuonna 2013.

– Täällä on painopakallisia ja aerobisia laitteita. Niitä löytyy kaikille lihasryhmille, Lehtonen kertoo.

Lehtosen mukaan kaupungin liikuntatoimi järjestää Monarin kuntosalilla ohjattua toimintaa ikäihmisille. Talvikaudelle on tulossa seitsemän ryhmää, joissa on yhteensä noin 160–170 kävijää.

Liikuntatoimen ryhmien lisäksi salilla käy myös muuta väkeä. Joukkoon mahtuu kuukausikortin ja kymmenen kerran kortin sekä eläkeläisten kuntopassin ostaneita, koulujen oppilaita ja yritysten työntekijöitä. Osa kävijöistä on hyvinkin kokeneita ja osa vasta hiljattain harrastuksensa aloittaneita.

Monarin salilla stepperillä kuntoileva eläkeläinen Maija Holm on aikaisemmin käynyt lähinnä jumpissa, mutta päästyään Kelan kuntoutukseen ja saatuaan sieltä ohjeita hän innostui kokeilemaan kuntosaliharjoittelua.

– En hae tuloksia, vaan haen sitä, kuinka kauan jaksan olla laitteessa. Minulle on tärkeää kunnon ylläpitäminen, sillä minulla on vinouksia jäsenissä, Holm kertoo.

Holm alkoi käydä Monarin kuntosalilla kesällä jumppien päätyttyä.

– Tämä on oikein kiva paikka, ja ilmastointikin toimii, Holm tuumii.

 

Heidi Hasian mielestä kuntosalitreeni tekee monipuolisesti hyvää. Taustalla treenaa Eetu Koskinen.

Matti Hasia käy Monarin kuntosalilla siksi, että hän haluaa kaupungin salin säilyvän kaupunkilaisten käytössä.

Maija Holm innostui kuntosaliharjoittelusta käytyään Kelan kuntoutuksessa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.