Pysähdy hetkeksi: Rakkaudentunnustus – ”Minä en kuole vaan elän ja kerron Herran teoista”

Profile Image of Lukijalta

Heikki Ali-Löytty. Kuva: Anja Peräkääly

Haluan tehdä rakkaudentunnustuksen: Minä rakastan psalmeja. Psalmit ovat tulleet minulle rakkaiksi jo aivan kanttorin urani alkuvaiheista alkaen. Psalmien kirja löytyy Raamatusta. Tuo Raamatun ”virsikirjaksikin” sanottu 150 psalmin kokoelma sisältää runolliseen muotoon puettuja lauluja ja rukouksia, joiden aihepiirit vaihtelevat syvästä ahdistuksesta ylenpalttiseen kiitokseen välittäen psalminlaulajan koko tunneskaalan Jumalan edessä. Suurin osa psalmeista on kuningas Daavidin kirjoittamia.

Psalmijakeissa on yleensä esisäe ja jälkisäe. Monesti pääajatus tulee esille esisäkeessä ja jälkisäe voi toistaa tai täydentää sitä tai kuvata vastakohtaisuutta. Tämä kannattaa huomata myös psalmin lukemisessa tai laulamisessa. Pitää antaa aikaa tekstille.

Psalmit opettavat meille paljon elämästä ja ihmisestä sekä Jumalasta. Psalmit voivat antaa myös meille sanoja rukoukseen eri elämäntilanteissa silloin, kun tuntuu siltä, että omia sanoja ei löydy.

Kirkkokäsikirjassa on annettu jokaisen pyhäpäivän jumalanpalvelusteksteihin myös päivän psalmiteksti. Hyvin usein psalmi tuo pyhäpäivän teeman tiivistettynä runomuotoisesti esiin. Siksi olen pitänyt tärkeänä, että messussa on mukana aina myös psalmi. Olen iloinnut erityisesti siitä, että kaikkien kuorojeni kanssa olemme saaneet laulaa lukuisia psalmeja kirkkovuoden eri pyhinä. Olen säveltänyt tai sovittanut psalmit liki kaikkiin kirkkovuoden pyhiin, joihinkin pyhiin useampiakin.

Pääsiäisen psalmissa 118 on jae 24: ”Minä en kuole vaan elän ja kerron Herran teoista.” Tämä psalmijae on puhutellut minua aivan erityisesti siitä lähtien, kun minulta leikattiin vuonna 2006 aivokalvon kasvain. Onnistuneen leikkauksen jälkeen sain jatkoaikaa elämään ja kanttorin tehtävään. Tästä jakeesta tuli minulle eräänlainen mieluisa tehtäväkäsky psalminlaulajaksi. Tänäkin pääsiäisenä oma kirkkokuoroni laulaa tämän psalmin, tällä kertaa Juhani Haapasalon säveltämällä psalmikaavalla.

Suomen Pipliaseura julkaisi juuri viime viikolla 21.3.2024 uuden Psalmien kirjan käännöksen. Siihen voi tutustua lataamalla Piplia-sovelluksen puhelimeen tai netissä sivulla www.raamattu.fi. Psalmit voi myös kuunnella näyttelijä Krista Kososen lukemana. Katso tai kuuntele, löydätkö sieltä jotain evästä itsellesi. Saatat yllättyä positiivisesti.

Taivaan Isäkin antoi oman rakkaudentunnustuksensa meille, kun hän antoi Jeesuksen kärsimään ja kuolemaan meidän syntiemme tähden ja avasi meille toivon iankaikkisesta elämästä. Pienoisevankeliumi Joh. 3:16 kertoo sen Uuden testamentin vuoden 2020 käännöksen mukaan näin: ”Jumala osoitti rakkautensa maailmalle antamalla ainoan Poikansa, jottei kukaan häneen uskova tuhoudu vaan saa ikuisen elämän.”

”Kristus nousi kuolleista,

kuolemallaan kuoleman voitti

ja haudoissa oleville elämän antoi.” Virsi 90

Hyvää pääsiäistä Sinulle!

Heikki Ali-Löytty

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kanttori.

Pysähdy hetkeksi on Akaan Seudun kolumnisarja, jonka kirjoittajat edustavat Akaassa toimivia seurakuntia.