Realismia tiskiin – Voitaisiinko ennen seuraavaan Haihunkosken saunan kaltaiseen kehittämishankkeeseen ryhtymistä etsiä sopiva yhteistyökumppani jo etukäteen sekä tehdä realistinen liiketoimintasuunnitelma?

Kaupunki etsii toimijaa Haihunkosken saunaan. Keskiviikkona 20.3. kello 8.30 alkoi Haihunkosken saunan esittely paikan pyörittämisestä kiinnostuneille toimijakandidaateille. Akaan kaupunki tarjoaa halukkaille toimijoille mahdollisuutta lähteä pyörittämään toimintaa suurella rahalla kunnostetussa saunassa Haihunkosken partaalla.

Samalla halukkaalle toimijalle tarjotaan mahdollisuutta maksaa vuokraa, jonka korotukset sidotaan indeksiin. Toimijalle kuuluu myös sähkö-, vesi- ja jätevesimaksu ja polttopuutkin pitää ostaa. Mahtuivatkohan kaikki halukkaat toimijakandidaatit saunaan samalla kertaa vai vallitsiko kohteessa väen vähyys?

Akaan Seutu julkaisi huhtikuussa 2021 jutun, jossa kerrottiin kaupungin järjestäneen vuonna 2019 Haihunkosken alueen kehittämisestä kyselyn, jonka pohjalta oli mietitty jatkoa. Suunnitelman mukaan kaupungin omistuksessa oleva rakennus eli niin sanottu Järvelän liiteri piti kunnostaa vaiheittain ja kevyesti niin, että rakennuksen käyttö virkistystilana on mahdollista. Jutussa kerrottiin, että tekninen lautakunta käsittelisi asiaa kokouksessaan huhtikuun 2021 lopulla. Tuolloin rakennuksen kunnostamisen kustannusarvio oli noin 16–18 000 euroa. Mikäli tiloihin rakennettaisiin kunnallistekniikka ja lämmin WC-tila, lisäkustannuksen maanrakennustöineen ja liittymineen piti olla noin 12 000 euroa.

Tämän viikon painetussa lehdessä Akaan Seutu kertoo, että nyt etsitään toimijaa saunaan, jonka remonttikulut tähän mennessä ovat olleet lähes 150 000 euroa. Jo vuosina 2022 ja 2023 kaupunki haki toimijaa, joka vastaisi rakennuksen toiminnasta ja ylläpitäisi Haihunkosken ympäristöä.

Ajatus tyhjillään olleen varastotilan remontoimisesta kaupunkilaisten käyttöön hyvin saavutettavaan koskimiljööseen on erittäin kannatettava. Kävikö nyt kuitenkin niin, että puitteet tehtiin ensin kuntoon ja sitten alettiin miettiä, kuka ottaisi paikan hoitoonsa, tarjoaisi kaupungin toimijaltaan toivomat palvelut kuten kaksi saunavuoroa viikossa ja vieläpä maksaisi vuokraakin?

Yksityisellä puolella liiketoimintojen kehitys lähtee tai ainakin sen aina pitäisi lähteä liiketoimintasuunnitelmasta. Se on yrityksen peruskivi ja selkeyttää yrityksen tarkoituksen. Usein siinä myös suunnitellaan myyntiä ja markkinointia sekä mietitään tuotteiden hinnoittelua. Oleellinen osa liiketoimintasuunnitelmaa on riskianalyysi.

Toinen yksityisellä puolella vastaan tuleva paperi on markkinatutkimus. Siinä voidaan pyrkiä selvittämään yrityksen kehityskohteita, mahdollisten asiakkaiden tarpeita ja heidän ostopotentiaaliaan.

Haihunkosken saunalla on potentiaalia. Se voisi toimia vaikka koskelle kalaan tulevien tukikohtana. Vuosien varrella ideoita on ollut ilmassa. Ikävä kyllä tuuli on vienyt ilmaan heitetyt ideat tai sitten ne ovat alas tullessaan uponneet Haihunkoskeen. Kaikki on kuitenkin vielä mahdollista ja rakennukseen toivottavasti löytyy toimija, joka avaa Haihunkosken saunan kaikkine mahdollisuuksineen kaupunkilaisille sekä toivottavasti myös turisteille. Voitaisiinko ennen seuraavaan Haihunkosken saunan kaltaiseen kehittämishankkeeseen ryhtymistä kuitenkin etsiä sopiva yhteistyökumppani jo etukäteen sekä tehdä se realistinen liiketoimintasuunnitelma?