Pysähdy hetkeksi: Kun näin Hattulan vanhassa kirkossa teoksen Mariasta, jäin miettimään hänen vaiheitaan äitinä

Profile Image of Akaan Seutu

Poikkesimme Hattulan vanhaan keskiaikaiseen kirkkoon. Se on rakennettu 1400-luvun lopussa kalliista punatiilistä. Sitä koristavat lattiasta kattoon asti keskiaikaiset 1510-luvulla maalatut seinämaalaukset.

Pyhän ristin kirkko oli keskiajalla pyhiinvaelluskohde. Kirkon ristiin oli liitetty pyhäinjäännös, palanen ristiä, johon Jeesus naulattiin. Pyhäinjäännöksen uskottiin auttavan kipuihin ja sairauksiin. Tuo ristin pala katosi luultavasti vuonna 1496, kun kirkkoon tunkeuduttiin ja sekä risti että muuta esineistöä tuhottiin.

Kirkko on aivan uskomaton. Kirkon taitava esittelijä kertoi meille yksityiskohtaisesti, miten kuvat ja kuvasarjat kuvasivat Raamatussa kerrottuja tapahtumia. Näiden maalausten kautta kristinuskon sanomaa varmasti avautui lukutaidottomille ihmisille. Maalausten lisäksi kirkkotilassa on hienoja puuveistoksia, kuten 1300-luvun alusta olevat krusifiksi ja Hattulan Madonna.

Pysähdyin erityisesti yhden maalauksen kohdalle. Teos kuvasi Neitsyt Marian seitsemää surua. Kuvassa Marian rinnan lävistivät seitsemän miekkaa. Jäin miettimään hänen vaiheitaan äitinä.

Nuori Maria sai kuulla enkeliltä tulevansa äidiksi. Enkeli sanoi: ”Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus.” …”Pyhä Henki tulee sinun yllesi, korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi.”

Nuoren Maria vastaus Jumalan kutsuun ja suostumus osoittavat suurta luottamusta Kutsujaan ja antautumista Jumalan tahtoon. ” Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.”

Jeesus-lapsi syntyi ja tuli aika viedä lapsi temppeliin pyhitettäväksi Herralle. Siellä he tapasivat Simeonin. Hän sanoi: ”Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi, jonka olet kaikille kansoille valmistanut; valon, joka koittaa pakanakansoille, kirkkauden, joka koittaa kansallesi Israelille. (Luuk. 2:30-32).”

Simeon sanoi Marialle: ”Tämä lapsi on pantu koetukseksi: monet israelilaiset kompastuvat ja monet nousevat. Hänet on pantu merkiksi, jota ei tunnusteta, ja sinunkin sydämesi läpi on miekka käyvä.” Marian 1. suru eli 1. miekka, joka lävistää Marian sydämen.

Marian täytyy paeta miehensä ja Jeesus-lapsen kanssa Egyptiin pelastaakseen lapsensa hengen Herodeksen vihalta. 2. suru

Jerusalemin pääsiäisjuhlan jälkeen vanhemmat etsivät Jeesusta kolme päivää, kunnes löysivät hänet temppelistä. ” Ettekö tienneet, että minun tulee olla Isäni luona?” 3. suru

Tullaan jo kärsimyksen tielle. Maria näkee poikansa tuomion jälkeen kantamassa ristiä Golgatalle. 4. suru

Maria seuraa oman syyttömän poikansa ristiinnaulitsemista. 5. suru

Kuollut Jeesus otetaan alas ristiltä. 6. suru

Jeesus haudataan kalliohautaan. 7. suru

Seitsemän surua tai miekkaa lävistivät Marian sydämen. Mutta matkalle mahtui myös iloa, ihmetystä, ylpeyttä pojasta ja se suurin ilo kaikista. ”Herran äiti Maria riemastuen kuuli ”Jeesus elää!” Voiton sai Vapahtaja suuri.”

Marjo Perkiö

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan diakoni.

Pysähdy hetkeksi on Akaan Seudun kolumnisarja, jonka kirjoittajat edustavat Akaassa toimivia seurakuntia.