Omatoimikirjastosta entiseksi kirjastoksi – Ehditäänkö uusi rakennus pystyttää ennen kuin vanha lanataan?

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola vastaanotti viime viikon torstaina vähän kello 14 jälkeen lähes tuhannen akaalaisen allekirjoittaman adressin, jolla yritetään puolustaa Akaan pääkirjastoa Toijalassa. Adressin luovutuksen jälkeiset puheet saattoi ymmärtää niinkin, että kyse ei ehkä olekaan siitä, muutetaanko nykyinen pääkirjasto omatoimikirjastoksi. Kyse onkin ehkä siitä, milloin nykyinen kirjastorakennus puretaan ja miten pitkään mennään mallilla, jossa Viialan kirjasto ei ole niinkään Akaan pääkirjasto vaan Akaan ainoa kirjasto.

Akaan kirjastopalveluiden keskittämistä Viialaan ja Toijalan kirjaston muuttamista puhtaaksi omatoimikirjastoksi selvitetään vuoden 2024 aikana. Kirjaus kirjastoselvityksen tekemisestä löytyy Akaan kaupungin vuosien 2024–2028 taloussuunnitelmasta. Kun lähes tuhannen henkilön allekirjoittama adressi oli luovutettu, nosti adressin vastaanottanut kaupunginjohtaja esiin kolme muuta asiaa kuin pääkirjaston mahdollisen tulevaisuuden omatoimikirjastona.

Ensimmäinen asia oli kouluverkkoratkaisu. Jos uusi Toijalan yhtenäiskoulu rakennettaisiin Lastumäkeen, se saatettaisiin rakentaa nykyisen kirjaston päälle. Lastumäessä koulua on tosin hahmoteltu sekä rakennuspaikan pohjois- että eteläosaan.

Toinen adressin luovutustilaisuudessa esiin noussut asia oli nykyisen kirjastorakennuksen peruskorjaustarve. Rakennuksesta on viisi vuotta sitten tehty kosteus- ja sisäilmatekninen selvitys ja kuusi vuotta sitten kuntoarvio. Jos rakennus on näissä raporteissa todettu peruskorjauksen tarpeessa olevaksi, ei peruskorjaukseen ole kuitenkaan ryhdytty.

Miksi ei? Jos rakennuksessa on kosteus- ja sisäilmateknisen selvityksen mukaan ongelmia, jotka vaativat rakennuksen peruskorjausta, onko se sopiva paikka säilyttää kirjoja? Onko se sopiva paikka pitää ihmisiä työssä? Onko se sopiva paikka järjestää näyttelyitä? Entä onko se sopiva paikka säilyttää arkistoja? Jos kaikki edellä mainitut asiat ovat kosteus- ja sisäilmateknisen selvityksen perusteella rakennuksessa aivan mahdollisia, miten heikossa kunnossa talo voi olla?

Kolmas kaupunginjohtajan esiin nostama asia on kirjaston nykyinen sijainti, jota hän ei näe Toijalan keskustan kehittämisen näkökulmasta kirjastolle optimaalisimpana paikkana. Ei varmasti näe moni muukaan. Moni kirjaston käyttäjä menisi mielellään uuteen, tilavaan ja palvelevaan kirjastoon asemanseudulle. Kunhan sellainen paikka on olemassa ennen kuin nykyinen pääkirjasto puretaan vaikkapa sitten uuden koulun tieltä tai rakenteellisten ongelmiensa takia.

Kaikki Akaan nykyiseen pääkirjastoon liittyvät kysymykset ja kosteus- ja sisäilmateknisen selvityksen esiin nostamat ongelmat on helppo ratkaista. Rakennetaan vain uusi kirjasto, eikä muuteta mitään ennen kuin uusi rakennus on valmis. Pääkirjastossa tähän saakka järjestettyjen toimintojen valossa näyttää siltä, että rakennus ei kuitenkaan ole juuri romahtamassa. Kaupunki ei myöskään saavuta kaksi kirjastotyöntekijää vähentämällä niin merkittäviä säästöjä, että muutoksella olisi kiire. Kuten kaupunginjohtaja adressin vastaanottaessaan totesi, tahtotila on pitkällä tähtäimellä kehittää kirjastotoimintaa myös Toijalassa.