Aloite on meidän – Joko toteutetaan historiaan jäävät asuntomessut tai sitten unohdetaan koko juttu

Elinvoimalautakunta päätti helmikuun puolivälissä, että selvitystyö asuntomessujen järjestämiseksi Akaassa saa jatkua. Näin siitäkin huolimatta, että ulkopuoliselta konsultilta tilattu selvitystyö osoitti muun muassa sen, että Akaassa talojen ja tonttien hintataso on turhan edullinen asuntomessukohteisiin verrattuna. Pelkästään tonttien hintoihin pitäisi saada vähintään satatuhatta euroa lisää, jotta tontit olisivat samassa hintaluokassa takavuosien messujen tonttihintojen kanssa.

Jos rakennuspaikan hintakysymystä lähestyy talon rakennuttajan näkökulmasta, voi olla vaikea keksiä syytä, miksi maksaisi tontista viisinkertaisen hinnan Akaan kaupungin luovuttamien tonttien keskihintaan verrattuna. Yksi syy saattaa löytyä ajan kulumisesta. Jos messut järjestettäisiin Akaassa esimerkiksi vuonna 2035, voi tonttimaan kysyntä kaupungissamme olla jollain aivan toisella tasolla kuin nyt. Keskuskaupunki Tampere levittäytyy ja runsaan vuosikymmenen kuluttua Akaa on vielä paljon lähempänä Tamperetta kuin tänään. Tämä näkyy myös rakentajien ajattelussa.

Jos jäädään odottamaan sitä, että maailma ympärillä muuttuu meille suotuisaan suuntaan ja että kun tarpeeksi odotellaan, joku haluaa vielä sen talonsa meillekin rakentaa. Se olisi täydellisen ajopuun asemaan asettumista. Ajateltaisiin, että Akaan toiminta on jotenkin riippuvaista toisten toimista. Sen sijaan pitää ottaa asiat omiin käsiin ja muuttaa olosuhteita niin että aloite on meidän, ei ajopuun rooli.

Akaan ja akaalaisten pitää keksiä jokin sellainen koukku, jolla niin asuntomessut kuin muuttajatkin saadaan houkuteltua kaupunkiin. Asuntomessuilla on usein jokin teema, jolla ne erottuvat toisistaan. Pitäisikö Akaan teeman olla jotakin ennennäkemättömän rohkeaa, jolla erottuisimme muista? Kuten Veikkaus mainostaa, on pelejä ja sitten on Lotto. Pitäisikö Akaan pyrkiä asemaan, josta voitaisiin jälkeenpäin todeta, että on asuntomessuja ja sitten on Akaan asuntomessut?

Onko Tampere kyllin suuri ja elinvoimainen kaupunki, jotta sen kylkeen voisi syntyä jotakin aivan uutta suomalaiseen asumisen kulttuuriin? Yhtenä asuntomessujen mahdollisista järjestämispaikoista Akaassa on pidetty vanhan vaneritehtaan aluetta. Miksi aluetta, miksei toteuteta messuja, jotka toteutuvat kokonaan vaneritehtaan seinien sisään? Entä jos toteutetaankin Kylmäkoskelle oma aidattu asuinalueensa, johon rakentuu todellinen miljoona-asuntojen oma yhteisö?

Ideointia voi tästä jatkaa ja ehkä jollain asiantuntijallakin on sanansa sanottavana siitä, mikä todella on mahdollista ja mikä todella on mahdollista Akaassa. Elinvoimalautakunnan kokouksessaan tiedoksi merkitsemän, JLL Finland Oy:ltä tilatun Akaan asuntomarkkinoita koskevan selvitystyön havaintojen pohjalta vaikuttaa kuitenkin siltä, että tavanomaisuutta ei Akaan kannata markkinoida. Ennemmin kannattaa joko ottaa aloite tai sitten unohtaa koko juttu.