Verottajalta on jäänyt huomaamatta, että taivaalta saadaan muutakin verotettavaa etua kuin sateet

Kun taivaalta sataa vettä, räntää tai lunta, niin siitä kunta verottaa. Sitä sanotaan hulevesimaksuksi. Veroa se on. Jokainen, joka omistaa asemakaava-alueella tontin kulmaa, joutuu maksamaan tätä uutuusveroa vuosittain. Sade- ja sulamisvedet menevät katuojia, niissä olevia sadevesikaivoja, sen putkistoa ja muita reittejä pitkin vesistöihin kuten ennenkin.

Kadut on aikoinaan rakennettu verovaroilla, joten sen pitäisi kattaa myös hulevesien juoksun. Peritäänkö tätä veroa kuivina kesinä tai lumettomina talvina? Näitä tilanteita tulee, kun ilmaston muutokset ovat esillä. Kuinka suuri maksu kunakin vuotena on? Sadevesimittareista saisi oikeat lukemat veron määrittelemiseksi.

Verottajalta on jäänyt ilmeisesti huomaamatta, että taivaalta saadaan muutakin verotettavaa etua kuin sateet. Kerrotaanpa muutama uusi verotuskohde ja verotustapa.

Tällaisia ovat auringonpaiste, kuutamo, tähtien tuike ja revontulet. Myös tuuli ja raitis ilma olisivat veron alaista. Nämä ovat verrattavissa lumi- ja vesisateisiin. Ne tulevat luonnostaan kunnan tai ihmisten tahdosta riippumatta.

Mitenkä näiden verotus tulisi järjestää? Koska säätila on eri puolilla Suomea erilainen, niin verotus voidaan kytkeä sote-uudistukseen ja hyvinvointialueisiin. Niihin perustetaan luonnon tilaa seuraavat osastot, jotka kirjaavat luonnon tapahtumat päivittäin muistiin ja tekevät niistä tilaston verotusta varten. Kutsuttakoon osastoa vaikka nimellä ”luti”. Tulisi mukaan hieman sotilaallisuuttakin. Kai joku tekee asialle sopivan tietokoneohjelman.

Auringonpaisteesta verotetaan vain poutaisilta päiviltä. Pilvisiltä ja sadepäiviltä ei veroteta, ettei tulisi kaksinkertaista verotusta, kun huleveroa jo maksetaan. Aurinkovero kohdistuisi etupäässä kesäkaudelle. Talvi jäisi vähemmälle. Pohjoisessa kaamosajalta ei veroteta, koska samoilla seuduilla on kesällä yötön yö, joka on veronalaista. Moni on laittanut katolleen aurinkokennoja ja saa siten ilmaista lämpöä auringosta. Siinäkin olisi aihetta verotukseen.

Kuutamovero peritään täysimääräisenä täyden kuun aikana. Vero pienenee sen mukaan, kun kuunsirppi suurenee tai pienenee. Puolen kuun aikaan peritään ennakkomaksua. Nuoret parit ja muut, jotka istuvat kuutamossa haaveilemassa hule-verottomuudesta, saavat haaveilumaksun.

Tähtien tuikkeesta ja upeasta tähtitaivaasta nautimme talvi-iltoina. Siitä määrätään tuikevero. Ei kuitenkaan kesäkaudelta, koska tähtiä ei juurikaan silloin ole näkyvillä. Tuikeveroa ei peritä myöskään planeetoista, koska ne eivät tuiki. Ne ovat aurinkoa kiertäviä kuita, kuten maapallokin.

Revontulivero kohdistuu pääasiassa pohjoisiin maakuntiin. Siellä pitää laskea, monenako yönä tätä luonnonilmiötä esiintyy, ja määrätä vero sen mukaan, kuinka pitkiä lieskoja näkyy taivaalla.

Tuuliveron määräämistä pitäisi vakavasti harkita. Sen tuotto olisi sama kuin Karhukankaan tuulivoimaloiden verotuotto olisi kunnalle. Ei tarvitsisi rakentaa moisia vekottimia laisinkaan.

Raitista ilmaa kannattaisi verottaa niin kauan, kun sitä on vielä saatavilla. Kun ilmaston muutoksen seurauksena happi loppuu, niin ei ole enää verottajia eikä veronmaksajia. Kun viimeinen ihminen on hävinnyt maapallolta, silloin aarniometsän kätköistä tulee apinapariskunta näkyville. Uros sanoo naaraalle: ”Jaha, meidän on aloitettava taas alusta”.

Jukka Lindén

Kirjoittaja on Toijalan Kilsantieltä, jossa hulevedet virtaavat tai seisovat keskellä raittia.