Ihmisen käyttäytymiseen liittyvä pelottava ajatus sai Tuulia Matilaisen kirjoittamaan psykologisen kauhukertomuksen

Viime yönä näin unta on Tuulia Matilaisen kolmas romaani. Kuva: Jussi Valkeajoki.

Akaalaiselta Tuulia Matilaiselta ilmestyi viime vuoden puolella romaani Viime yönä näin unta, jota kirjan takakannessa kuvaillaan mysteeriksi ja psykologiseksi kauhukertomukseksi.

Romaanissa opintonsa päättänyt Hannes saa töitä puhelinmyyntifirmasta, joka myy Elämänvettä. Sen vaikutusten luvataan olevan ainutlaatuisia ja elinvoimaa lisääviä. Samalla ympäri Suomea tapahtuu sarja selittämättömiä väkivallantekoja ja onnettomuuksia, joilla näyttää olevan yhteys firman myymään tuotteeseen. Tarinaan liittyy myös Hanneksen tapaama salaperäinen Ansa sekä vuosia sitten kadonnut äitipuoli.

Tilaa lukijan omille tulkinnoille

Tuulia Matilainen kertoo, että romaanin tekemiseen on osaltaan inspiroitunut Daphne du Maurierin romaani Rebekka, jossa yhdistyvät romantiikan ja trillerin ainekset. Matilaista ovat innoittaneet myös arkiset hetket, joissa ihmisen toimintaa säätelee impulssikontrolli. Ajatus siitä, että näin ei olisi, on Matilaisen mukaan pelottava. Siitä syntyi iso osa tarinaa.

– On pelottava ajatus, jos menettäisimme impulssikontrollin, joka estää meitä satuttamasta toisiamme tai itseämme, Matilainen sanoo.

Romaanissa on mystisyyttä, jota voi löytää myös Matilaisen aiemmasta tuotannosta. Kirjailijalta onkin usein kysytty, onko hänellä omakohtaisia mystisiä kokemuksia.

– Kyllä tämä kaikki on fiktiota ja kuvitelmaa. Minulla ei ole mystisiä kokemuksia, Matilainen nauraa.

Matilainen sanoo, että hän ei valitse kirjoittavansa jotain mystistä, vaan tarinat kumpuavat jostain, ja niissä voi olla mukana mystisiä elementtejä tai sitten ei. Hän haluaa jättää tilaa myös lukijan omille tulkinnoille eikä selittää tarinaa auki.

Matilaisen mukaan tarinassa on nähdä monenlaisia tasoa. Joku voi lukea sitä kauhukertomuksena, toinen kuvauksena 90-luvusta tai kuvauksena työelämästä. Romaania lukiessa voi miettiä, millä tavalla yhteisössä ja kanssaihmisten kanssa toimitaan, mutta tarkemmat teemat tai merkitykset Matilainen jättää lukijoiden pohdittavaksi.

– Riippuen siitä minkälaisten lasien läpi romaania lukee, voi löytää omia merkityksiä.

Tuulia Matilaisen kirjassa Viime yönä näin unta tapahtuu selittämättömiä väkivallantekoja ja onnettomuuksia.

Hannes sai pitää nimensä

Siihen, miten romaanin henkilöhahmot syntyvät, ei Matilaisen mukaan ole yksiselitteistä vastausta. Niissä voi olla jotain joskus kohdattua tai yhdistelmiä mielikuvista, tai ne ovat rakennettu sopimaan tarinaan. Nimet hahmoille löytyvät intuition avulla. Matilainen kertoo miettineensä päähenkilö Hanneksen nimen vaihtamista toiseen, mutta päätyneensä sittenkin alkuperäiseen.

– Sen jälkeen kun hahmolle on annettu nimi, on sitä aika mahdotonta muuttaa.

Viime yönä näin unta on Matilaisen kolmas romaani. Lisäksi häneltä on ilmestynyt tarinakokoelma yhdessä Ville Hytösen kanssa, novelleja, sekä oppaita arkeen. Ammatiltaan Toijalassa asuva Matilainen (1972) on viestinnän ja kehittämisen asiantuntija Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa.