Akaan Seudun Kuulo opastaa digitaidoissa – Kuulokojeita voi säätää myös puhelimella

Paula Heinola on Akaan Seudun Kuulon puheenjohtaja. Kuva: Jarno Keskinen

Maaliskuun 3. päivä vietetään WHO:n julistamaa Maailman Kuulopäivää. Tänä vuonna teemaksi on nostettu Kuule ja elä – Kuuloterveys on hyvinvointia. Haluammekin korostaa kuulosta huolehtimisen merkitystä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.

Tavoitteena on hälventää kuulovammoihin ja kuulonkuntoutukseen liittyviä ennakkoluuloja. Kuulo on aisti, jonka arvoa aliarvioidaan ja joka usein jää arjessa huomiotta. Teemapäivä korostaakin kuulon merkitystä hyvinvoinnillemme. Kuulon heikkenemistä ei välttämättä itse huomaa, ja siihen liittyviä haasteita jopa vähätellään.

Usein kuulo-ongelmia pidetään vanhuuden vaivana, vaikka ne koskettavat kaikenikäisiä. Kuulo vaikuttaa iästä riippumatta arkeen, ihmissuhteisiin ja jopa muistiin. Kuuloterveydestä huolehtiminen on paitsi ihmisen itsensä mutta myös koko yhteiskunnan etu.

Miksi kuulokojeet ja muut kuulon apuvälineet sitten jäävät pöytälaatikkoon, vaikka niiden käytön hyödyt tiedetään? Kojeita pidetään vieläkin hankalina ja rumina, vaikka nykyään ne ovat helppokäyttöisiä ja niissä on paljon valinnanvaraa värikkäistä huomaamattomiin.

Kojeiden käyttö vaatii vain totuttelua ja asian hyväksymistä. Erilaiset kuulon pulmat ovat luonnollisia ja yleisiä, jopa 800 000 suomalaisella on heikentynyt kuulo.

Ennakkoluulojen hälventäminen edistää kuuloterveyttä. Kuuloliiton ja sen paikallisyhdistysten kautta on saatavilla tietoa ja vertaistukea oman tilanteen käsittelyyn. Paikallisyhdistys Akaan Seudun Kuulo järjestää kuukausittain kuulolähipalvelua (KLP) Akaassa Toijalan Sampolassa (19.3. kello 15) ja kuukauden toinen maanantai Urjalassa Majakalla kello 14.

Lisäksi Akaan Seudun Kuulossa keskitytään tänä vuonna digitaitoihin, josta kaikille avoin koulutus on Toijalan Sampolassa 5.3. kello 15.

Digitaitojen oppiminen on meille tärkeää siksi, että nykyisin monet viranomaistoiminnat ovat jo digitaalisia. Nyt ovat yleistyneet myös kuulokojeet, joita voi säätää puhelimella. Siksi on tärkeää, että opimme digitaitoja.

Akaan Seudun Kuulo ilmoittaa tapahtumistaan Akaan Seudun MeNyt-palstalla ja Urjalan Sanomissa seurapalstalla. Tule rohkeasti mukaan!

Paula Heinola

Puheenjohtaja

Akaan Seudun Kuulo