Junan tuomia kulttuuripohdintoja – Vision rakentamista ei voi ulkoistaa tai ostaa

Profile Image of Forum Akaa

Jarmo Julkunen.

Eri väestöryhmillä on Akaassa hyvät kulttuurin harrastamisen mahdollisuudet. Syksyllä 2023 oli tarjolla muun muassa yhteisötanssia ikäihmisille ja liikehäiriösairaille, kuvataidepajoja nuorille, yhteislauluiltoja, harrastajateatteria, konsertteja ja taidenäyttelyitä.

Kaupungin kulttuurin ja kulttuuriharrastusten kirjo on itseasiassa hämmästyttävän monipuolinen erityisesti siksi, että kuntien kulttuuritilastot KULTTI -palvelun selvityksessä “nettokäyttökustannukset kulttuuritoimintaan asukasta kohden” vuodelta 2022 kerrotaan, että kaupungin rahallinen tuki kulttuurille on Akaassa Pirkanmaan kunnista toiseksi pienintä. Lukuisat yksityiset ja vapaaehtoiset toimijat sekä järjestöt tekevät arvokasta työtä, ja erilaisia palveluita toteutetaan kustannustehokkaasti.

Akaan sijainti Suomen kasvukäytävän keskellä on asukkaan kannalta selkeä valtti. Maailmanluokan harrastusmahdollisuudet Tampereella ovat vain pienen junamatkan päässä, ja Suomen pääkaupunkiinkin ajellaan leppoisasti melkein samassa ajassa kuin kyseisessä kaupungissa matkataan ruuhka-aikana idästä länteen.

Kulttuurin niukat taloudelliset resurssit toki näkyvät Akaassa. Kaupunkitapahtumat ovat pienimuotoisia, ja yhtään ympärivuotisesti avoinna olevaa museota ei ole. Akaan taloudellinen tilanne on haastava, ja kaikissa julkisissa investoinneissa ollaan varovaisia.

Kannattaa kuitenkin tarkkaan tutkia sitä, miten tapahtuma- ja museokentän kehittäminen voisi kasvattaa matkailutuloja. Ottaen huomioon miten sujuvasti Akaa on matkailijoiden saavutettavissa, on kaupungin turistimäärissä varmasti huomattava kasvupotentiaali. Nuukuus voi joskus olla kallista.

Monet syrjäiset kunnat panostavat voimakkaasti tapahtumiin ja kulttuurikohteisiin saadakseen positiivista näkyvyyttä, houkutellakseen matkailijoita ja saadakseen tuloja. Onko Akaassa, joka puolestaan ei ole syrjässä, lopulta järkevää toimia toisin?

Tuhansia ihmisiä matkaa viikoittain junalla kaupungin läpi, ja suurin osa junista vieläpä pysähtyy. Näitä kulkijoita ei tarvitse houkutella kaupunkimarkkinoinnin keinoin, ja heitä on kaupungissa tänäänkin. Mitä Akaa voisi tarjota heille? Kun Akaan asemien ympäristöjen tulevaisuutta mietitään, kulttuurimatkailun kehittäminen kannattaa olla prosessissa mukana.

Jos kultturellilta kysytään, miksi kulttuuria pitää olla ja tukea, tulee usein viittauksia kuntia velvoittaviin lakeihin ja taiteen itseisarvoon. Moni ihminen ei kuitenkaan koe itseään erityisen kultturellina vaan viettää vapaa-aikaansa mieluummin esimerkiksi lentopallo-ottelussa kuin kirjaston kirjallisuuspiirissä. Miksi sitten se, että Akaassa on oma eläväinen kulttuurin kenttä ja kulttuuritiloja, on kaikille tärkeää?

Kaupungin todellisuus syntyy sen asukkaiden kohtaamisista ja vuorovaikutuksista. Jos arkiympäristössä on riittävästi hyvinvoinnin ja kulttuurin kohtaamispaikkoja sekä monipuolista toimintaa kanssaihmisten kera, yhteenkuuluvuuden tunne vahvistuu ja asukkaiden kyky kestää erilaisia haasteita sekä muutoksia paranee. Ihmiset elävät pidempään ja terveempinä. Verot ja lainat maksetaan, ja lääkkeet eivät apteekin hyllyltä lopu.

Akaan visiona on olla kaupunki, jossa on helppoa ja kotoisaa asua, tehdä töitä ja harrastaa. Tämän rakentamista ei voi ulkoistaa tai ostaa. Se vaatii kaikkien asukkaiden kykyä toimia yhdessä, kykyä tunnistaa toisensa potentiaalisiksi yhteistoimijoiksi ja halua pyrkiä kohti yhteisiä tavoitteita.

Pidetään siis toisistamme huolta. Kaupunki ei ole organisaatio, vaan kaikki sen asukkaat.

Jarmo Julkunen

Kirjoittaja on kulttuurituottaja ja muusikko

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.