”Mehän osaamme jo lukea” – Kun itsepalvelu ei tosiasiassa ole palvelua ollenkaan, on omatoimikirjasto tosiasiassa kirjavarasto

Kun aloitin Viiala-Lehden johdossa tammikuussa 1994, sain melko pian vieraakseni Viialan kirjaston johtajan Olavi Liukkosen. Itse kirjasto, tai pikemminkin kirjahuone, sijaitsi tuolloin kunnantalon päädyssä.

Aika oli ajanut tämän kirjaston ohi ihan konkreettisesti. Aikaa vastaan yritettiin taistella muun muassa hyllyjä korottamalla. Väsyneen Olavi Liukkosen virkaura oli kalkkiviivoilla. Hän oli taistellut uuden kirjaston puolesta vuosia ja tullut valtuustossa tyrmätyksi muun muassa toteamuksella: mihin me kirjaston tarvitsemme, mehän osaamme jo lukea.

Tämä muisto on tullut mieleeni seuratessani keskustelua Toijalan taajamassa sijaitsevan Akaan pääkirjaston tulevaisuudesta. Kirjastosta suunnitellaan omatoimikirjastoa. Samalla työ päättyisi kahdelta kirjastovirkailijalta. Kirjastontoimenjohtaja, työntekijät ja kirjaston käyttäjät ovat syystä tyrmistyneitä.

Samaan aikaan Akaan kaupunki markkinoi itseään kaikkialla muun muassa viihtyisänä paikkakuntana, jossa on toimivat peruspalvelut. Luin muistin virkistämiseksi Akaan strategian, ja sieltähän se löytyy. ”Sujuvan arjen Akaassa on helppoa ja kotoisaa asua, tehdä töitä ja harrastaa. Kasvava Akaa vetää puoleensa asukkaita ja yrittäjiä. Meillä on aikaa elää, ja Akaan erilaisiin kaupunginosiin on helppo ihastua.”

Tähän julkilausuttuun kuvaan ei millään tavalla sovi kaupungin suurimmassa taajamassa toimivan pääkirjaston muuttaminen omatoimikirjastoksi. Kun itsepalvelu ei tosiasiassa ole palvelua ollenkaan, on omatoimikirjasto tosiasiassa kirjavarasto.

Kahdessa paikassa toimiva palveleva kirjasto on kaupunkiolohuoneen nurkka – kohtaamispaikka, jonne tullaan ja jossa viihdytään muutenkin kuin kirjoja lainaten. Kirjastovirkailija on informaatikko, jonka puoleen voi kääntyä ideassa jos toisessa. Toimiva kirjasto on myös tapahtumien sydän näyttelyineen ja esitelmätilaisuuksineen. Kirjasto on olennainen osa Akaan kulttuurielämää.

Tässä ahdistavassa ajassa, jossa ihmiset pelkäävät jo tulevaisuutensa puolesta, Akaankin kirjastojen aukioloaikoja ja palveluja pitäisi lisätä eikä kaventaa. Kaupungin talous ei oikeine muutama kirjastovirkailija irtisanomalla. Sen sijaan kaupungin maineelle kirjastotoimen ikuiset suoneniskut tekevät pysyvää vahinkoa.

Viiala sai uuden kirjaston kunnanjohtaja Jaana Karrimaan ja kunnan johtavien luottamushenkilöiden määrätietoisella toiminnalla. Oli ilo kuunnella kunnanhallituksen puheenjohtajan Raimo Järvisen (sd) puhetta kirjaston vihkiäisissä.

 

Juha Kosonen

pääkirjastonkin käyttäjä

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?