Omaksi työksi – Valtuuston kokous striimataan kaupungin omin voimin 21. helmikuuta

Akaan valtuusto hyväksyi joulukuussa 2023 useita leikkauksia tämän vuoden talousarvioon. Yksi niistä oli valtuuston kokousten striimausten ulkoistuksesta luopuminen. Valtuuston kokoukset kuvataan jatkossakin suorina lähetyksinä kaupungin YouTube-tilille, mutta helmikuun kokouksesta alkaen kaupungin omana työnä.

Kyseessä on yksi pieni leikkaus, jolla syntyy ehkä vähän säästöä. Tarvitaan monta vastaavaa leikkausta tai paljon merkittävämpiä leikkauksia, jotta saavutetaan aidosti merkittäviä säästöjä. Valtuuston kokousten striimauksiin tehtävä muutos saattaa olla päätöksenä paljon merkittävämpi kuin siitä saatavat säästöt ikinä.

Akaan kaupungin YouTube-tiliin tutustumalla selviää äkkiä, että esimerkiksi 13.12.2023 järjestetystä valtuuston kokouksesta tehtyä tallennetta on katsottu 410 kertaa. Tuolloin valtuuston kokouksen esityslistalla oli muun muassa Akaan kaupungin talousarvio 2024 ja taloussuunnitelma 2024–2028, joten kiinnostuneiden joukko on ollut hieman tavanomaista suurempi. Esimerkiksi 14.6.2023 järjestettyä valtuuston kokousta on katseltu 251 kertaa.

Toinen havainto ovat, että videot näyttäisivät kasvattavan suosiotaan. Yhä useampi kansalainen ilmeisesti on oppinut seuraamaan valtuuston kokouksia YouTubesta, tosin katsojamäärissä on myös suurta vaihtelua. Mitä useampi henkilö seuraa striimejä suorana tai katsoo tallenteita, sen merkittävämmästä asiasta kokousten videoinneissa on kyse.

Valtuuston kokousten striimaus otettiin kaupungin omaksi työksi. Eivätkö suorat lähetykset ja tallenteet siis ilmesty verkkoon aivan kuten tähänkin asti? Teoriassa kyllä. Kun palvelu ostettiin ulkopuoliselta palveluntuottajalta, katselijat oppivat jo luottamaan siihen, että lähetys oli katkoton ja äänikin pelasi. Katsoja siis näki ja kuuli, mitä valtuuston kokouksessa tapahtuu.

Kun valtuuston kokousten striimaus viimeksi tehtiin kaupungin omana työnä, vastaavaa luottamusta ei syntynyt. Täytyy toki myöntää, että tekniset ongelmat osuivat striimausten alkutaipaleelle ensimmäisenä koronavuonna 2020. Hyvistä syistä huolimatta pääsi syntymään tilanteita, joissa julkiseksi tarkoitettu valtuuston kokous ei aina ollut kovinkaan julkinen, kun koronarajoitukset olivat päällä ja yhteys poikki.

Nyt koronarajoituksia ei ole ja valtuuston kokousta voi seurata paikan päällä. Käytännössä äärimmäisen harva seuraa. On opittu, että kokousta voi seurata verkossa ja jos kokousaika ei omaan aikatauluun sovi, voi tallenteenkin katsoa. Tämäkin nostaa striimauksen arvoa. Yhä useampi kansalainen tulee valtuuston kokouksen sisällöstä tietoiseksi, kun kokousta voi seurata oman aikataulun mukaan.

Striimauksia viime vuosina hoitanut yrittäjä on kehittänyt konseptia jatkuvasti. Hänen osaamisensa on kehittynyt. Kaupunkilaisten vuoksi on syytä toivoa, että ennen 21. helmikuuta istuttavaa seuraavaa valtuuston kokousta tapahtuu osaamisen siirtoa, jotta valtuuston kokousten seuraamiseen tottuneet akaalaiset voivat jatkaa paikallisen demokratian toteutumisen seuraamista häiriöttä.