Kansan valitsema symboli – Mihin Suomessa oikeastaan tarvitaankaan presidenttiä?

Tanja Salminen.

Vuonna 2022 heinäkuussa julkaistun tutkimuksen mukaan ennätysmäiset 92 prosenttia vastaajista arvioi nykyisen presidentin suoriutuneen tehtävistään hyvin. Presidentin valta vaihtuu pian, ja Linnan juhlissa vieraita kättelee tänä vuonna uusi pari. Seuraajalle ei liene ihan helppo tehtävä täyttää suomalaisten odotuksia ja Saulin jättämiä hokkareita.

Vaalien välissä presidentin roolia ei tule ajatelleeksi tai kyseenalaistaneeksi, mutta keskustelun käydessä kuumimpana voi nousta mieleen, että mihin Suomessa oikeastaan tarvitaankaan presidenttiä? Pääministeri johtaa hallitusta ja vastaa päivittäisistä poliittisista päätöksistä, ja varsinkin edellinen pääministerimme Sanna Marin näkyi myös maailmalla aivan poikkeuksellisella tavalla. Presidentti näyttäisi olevan enemmänkin symbolinen lisäys. Kuitenkin juuri tässä symboliikassa piilee presidentin vahvuus – hän on se puolueeton henkilö, joka edustaa Suomea ja suomalaisia.

Presidentti on kansan valitsema symboli, joka edustaa Suomen historiaa ja tulevaisuutta. Tuoreita vaaleja ja erityisesti joitain vaalikeskusteluja on kritisoitu eduskuntavaalimaisesta tulokulmasta mistä olen samaa mieltä. Presidentinvaali on meille kansalaisille ensisijaisesti henkilövaali. Kansan suhde presidenttiin on intohimoinen ja vaalit herättävät aina suurta kiinnostusta. Ehdokkaat pyrkivät kaikin keinoin voittamaan kansan suosion ja gallupeja seurataan tarkasti. Ehdokkaita arvioidaan sukkien väriä myöten ja jokainen yksityiskohta on hiottu.

Akaassakin on nähty ehdokkaita vierailulla, ja nykyajan mukaisesti sosiaalinen media on täyttynyt selfieistä heidän kanssaan. Nuorten suosikkeja ovat ahkerat tiktokkaajat ja fanipaitoja on tilattu Akaaseenkin. Kun näet minut kesällä erästä ehdokasta mainostavassa t-paidassa, niin haluan huomauttaa, että sain paidan taloudestamme taholta, jolla ei vielä ole äänioikeutta – eikä käsitystä sopivasta paidan koosta. Presidentin julkkisarvo on suuri jo ehdokkuuden aikana ja toisaalta kansan suosio ja luottamus on presidentille tärkeää. Paitoja kertyy kaappeihin onneksi vain kuuden vuoden välein.

Kaiken sirkushuvin jälkeen valittu presidentti toimii yhteiskunnan moraalisena selkärankana johon kansalaiset voivat sopivalla tavalla sekä samastua, että turvautua vaikeina aikoina. Niinistö on muovannut meille kuvan leppoisasta kadunmiehestä, johon voi törmätä luistelukaukalossa, mutta jonka auktoriteetti riittää tiukan paikan tullen isompienkin pösilöiden puhutteluun. Varsinkin jälkimmäiselle ominaisuudelle lienee tarvetta jatkossakin.

Presidentin rooli on ainutlaatuinen sekoitus perinnettä, käytännön tehtäviä ja symboliikkaa. Seuraavien kuuden vuoden ajan Linnan juhlat järjestää henkilö, jonka työ on Suomen ja suomalaisten turvallisuus. Me saamme olla kiitollisia mahdollisuudesta osallistua hänen valintaansa. Melkein kyllä toivon, että ratkaisu tulisi ensimmäisellä kierroksella koska kaappiin ei oikein mahtuisi lisää fanipaitoja.

Tanja Salminen

Kirjoittaja on junantuoma akaalainen perheenäiti

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?