Äänestäjät pääsivät vauhtiin – Innostiko tuore gallup akaalaiset uurnille?

Ennakkoäänestyksen alkaessa Akaa piti hetken perää presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä Pirkanmaan alueella. Ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona 17. tammikuuta, torstaina kello 10:een mennessä ennakkoon oli äänestänyt 678 akaalaista, mikä on 5,2 prosenttia äänioikeutetuista.

Oikeusministeriön ylläpitämän, tiistaina 23. tammikuuta kello 11.00 päivitetyn Tieto- ja tulospalvelun tilaston mukaan ennakkoäänestysaktiivisuus koko maan tasolla oli 35,9 prosenttia. Äänioikeutetuista miehistä ennakkoon oli äänestänyt 33,2 prosenttia ja naisista 38,5 prosenttia.

Vaalipiireittäin tarkasteltuna pirkanmaalaiset ovat ainakin näissä vaaleissa jopa maan keskiarvoa aktiivisempia ennakkoäänestäjiä. Tilaston mukaan myös akaalaiset äänestäjät pääsivät vauhtiin ja tiistaihin 23. tammikuuta mennessä akaalaisista äänioikeutetuista oli käynyt äänestämässä 34,8 prosenttia. Jo neljä muuta Pirkanmaan kuntaa oli jäänyt Akaan taakse äänestysaktiivisuudessa. Matalinta äänestysinto oli ollut Punkalaitumella, jossa uurnalle oli ehtinyt 30,8 prosenttia äänioikeutetuista. Urjalassa luku oli 32,4 prosenttia, Sastamalassa 33,0 prosenttia ja Mänttä-Vilppulassa 32,2 prosenttia.

Akaalaisten äänestysinto viime vuosien vaaleissa on ollut laimeaa, joten nousu viimeiseltä sijalta oli ilahduttavaa huomata. Pirkanmaalla on kuitenkin 23 kuntaa, eli 18 kuntaa oli vielä tiistaina Akaan edellä. Vaikka emme siis jääneet huonoimmiksi, voi innostusta äänestämiseen silti kuvata lähinnä laimeaksi.

Miten paljon maanantaina 22. tammikuuta julkaistu Helsingin Sanomien uusi gallup laittoi vauhtia akaalaisten ennakkoäänestysintoon? Perussuomalaisten presidenttiehdokas Jussi Halla-aho oli maanantaina julkaistun gallupin mukaan kirinyt viisi prosenttiyksikköä kuukaudessa ja hänen suosionsa oli gallupissa18 prosenttia, Pekka Haaviston (vihr) 20 ja Alexander Stubbin (kok) 22 prosenttia. Olisiko tällainen kolmannen kilpailijan ilmoittautuminen mukaan kahden kauppana pidettyyn vaaliin aktivoinut kaikkien kolmen kärkiehdokkaan kannattajia äänestämään oman ehdokkaansa puolesta? Nähdäänkö yhden ehdokkaan kannattajien keskuudessa, että äänestäminen kannattaa ja kahden muun joukoissa, että äänestäminen on välttämätöntä?

Tilanne on kiinnostavan tasainen. Kilvassa on mukana ehdokkaita, joiden tehtävä on enää lähinnä edustaa puoluettaan ja kerätä ehdokkuudella itselleen sulkia hattuun, mutta on myös tilanne, jossa vaalin voittajaa ei voida pitää millään tasolla varmana. Tilanne eroaa selvästi kuuden vuoden takaisesta, jolloin voitiin pohtia lähinnä sitä, miten suurella erolla toiseksi tulevaan Sauli Niinistö lähtee toiselle kaudelleen. Tämän tilanteen tulisi osoittaa jokaiselle äänestäjälle, että äänestämällä voi vaikuttaa, että äänestämisellä on merkitystä ja että äänestäminen kannattaa.

Vaalitenttejä ehtii vielä katsoa ja vaalikoneita tehdä. Varsinainen vaalipäivä on vielä edessä. Sunnuntaina 28. tammikuuta kello 9.00 alkaen akaalaiset voivat vielä jättää muut Pirkanmaan kunnat taakse äänestysaktiivisuudessa. Vaalipäivänä äänioikeutettu voi äänestää ainoastaan äänioikeusrekisteriin ja ilmoituskorttiin merkityssä oman äänestysalueensa äänestyspaikassa. Silloin Toijalan äänestysalueella äänestävät akaalaiset voivat etsiytyä Toijalan yhteiskoululle, Viialan äänestysalueella äänestävät Viialan kirjastolle ja Kylmäkosken äänestysalueella äänestävät Kylmäkosken entiselle terveysasemalle.