Miten sivistysmaassa sallitaan julma idiotismi? – Viattomia eläimiä pidetään pienissä häkeissä, jotta ihmiset saisivat yhden vaatekappaleen

Turkistarhaus on eläinten rääkkäystä monessa suhteessa. Se on eläinten julmaa tappamista turkin vuoksi. Se pitää kieltää lailla.

Viattomia eläimiä pidetään pienissä häkeissä, jotta ihmiset saisivat yhden vaatekappaleen. Kehotan kaikkia miettimään, minkälaista elämää se olisi. Elät pari kuukautta kuullen ystäviesi tuskanhuudot, kunnes sinut tapetaan julmasti sähkövirralla tai tukehduttamalla. Miten Suomen kaltainen sivistysmaa sallii tämän vieläkin?

Eläinten oikeuksien puolustajat ovat yrittäneet lopettaa turkistarhauksen jo vuosia. Silti Suomessa on edelleen vähän yli 400 turkistarhaa. Turkistarhaus saattaa Suomen huonoon valoon Euroopan muiden maiden silmissä, koska siitä on tehty laitonta jo monessa Euroopan maassa, kuten Ranskassa (2021) ja Italiassa (2022). Miksi sitä ei kielletä Suomessakin?

Kauppalehden analyytikon Ari Rajalan mukaan turkistarhaus on ollut yksi vähiten kannattavimmista toimialoista viime vuosien aikana. Esimerkiksi vuonna 2022 peräti 62 prosenttia alan yrityksistä teki reilusti tappiota.

Lintuinfluenssan vuoksi turkiseläinten huonot olot ovat kärjistyneet entisestään, sillä turkiseläimiä lopetetaan pienempinä lintuinfluenssan tartuntariskin epäilyksen vuoksi. Lintuinfluenssa leviää turkistarhoilla, koska joissain tarhoissa linnut pääsevät käsiksi kettujen ja minkkien ruokaan.

Ymmärrän, että tarhaajat menettävät työnsä, jos turkistarhaus kielletään, mutta eikö tarhaajien tiloja, maita ja rakennuksia voi käyttää johonkin kehittävämpään ja kestävää kehitystä tukevaan, esimerkiksi löytöeläintarhoina tai muissa samankaltaisissa tarkoituksissa? Tällöin turkistarhaajien kyvyt saadaan käännettyä parempaan suuntaan.

Päättäjät, miettikää ja muuttakaa asioita. Käyttäkää aivojanne ja miettikää, mikä on oikein. Nostetaan Suomi muun Euroopan tasolle tässäkin asiassa, ja tuetaan kestävää kehitystä yhdessä.

 

Taika Ojanen

Toijalan yhteiskoulu, 8A