Kukaan ei ansaitse tulla kiusatuksi

Kiusaamiseksi luokitellaan esimerkiksi töniminen, haukkuminen, porukasta ulos jättäminen, ilkeät puheet ja toisen naurunalaiseksi tekeminen. Kiusaaminen vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteen. Mielestäni kiusaaminen pitäisi ottaa vakavammin, koska se voi aiheuttaa muun muassa keskittymisvaikeuksia, ulkonäköpaineita, ahdistusta, itsetunnon ja itsearvostuksen alenemista ja vajaita huonosti nukuttuja öitä.

Netissä nimettömänä kiusaaminen on yhtä vakava asia kuin oikeassa elämässä, ja netissä kiusaamista yleensä vähätellään eikä huomioida.

Suurin osa kiusaajista kiusaa oman pahan olon lievittämiseksi, koska he ajattelevat, että toiselle mielipahan luominen tuo itselle parempaa oloa. Jos teet näin, suosittelen vahvasti hankkimaan apua.

Kiusaajalle toisen kiusaaminen on vähän kuin laastari omaan huonoon oloon. Kiusaamisesta kukaan ei saa hyvää mieltä, ei edes kiusaaja. Kiusaaja korvaa oman pahan olon kiusaamalla, mikä on todella väärin.

Oletko ikinä miettinyt kiusatun näkökulmaa? Kiusaamisen kohteeksi joutumista ei välttämättä näe ulospäin, henkilö voi olla hymyilevä, iloinen, pirteä, mutta todellisuudessa onkin sisältäpäin ihan hajalla.

Syntyykö ajatuksia? Jokaisella pitäisi olla oikeus tuntea olonsa turvalliseksi ja kunnioitetuksi. Kiusaaminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa itsemurhaan. Mielestäni tuossa tilanteessa syy on kokonaan kiusaajan tai kiusaajien. Heidän olisi syytä tajuta, että vika oli heidän, ei uhrin ja kantaa vastuuta teoistaan loppuelämänsä ajan.

Ilman kiusaamista maailma olisi huomattavasti parempi paikka, sillä itsemurhat, mielenterveysongelmat sekä huono ilmapiiri vähenisivät.

Kiusaamisesta pitäisi puhua enemmän, koska kiusaajat voisivat silloin tulla järkiinsä ja ymmärtää, miltä tuntuu joutua kiusaamisen kohteeksi. Jos kiusaaminen on todella vakavaa ja siihen liittyy jatkuvasti väkivaltaa sekä pahoinpitelyä, kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille. Jos sinua kiusataan, älä pelkää kertoa siitä. Kerro vaikka edes ystävälle tai luotto henkilölle. Tunteiden ulos saamisesta voi olla paljon hyötyä, sekä kiusaaminen voidaan saada loppumaan.

 

Sanni Haikonen

Toijalan yhteiskoulu, 8D