Eivät aikuiset ole aina oikeassa – Pitäisikö nuorten vain olla omassa huoneessaan ja mädäntyä sinne?

Aikuiset keksivät aina jotain huonoa nuorista. Keskustelupalstoilla on vähän väliä jokin juttu, jolloin nuoret ovat rikkoneet paikkoja, huudelleet ja käyttäytyneet huonosti. He oleskelevat väärillä paikoilla ja tekevät laittomuuksia. Miksi meitä aina haukutaan? Eivätkö aikuiset ikinä tee virheitä?

Ovatko aikuiset ikinä miettineet, että mekin haluamme olla rauhassa pitämässä hauskaa, mikä on meille vaikeaa. Silloin kun nuoret löytävät oman porukkansa kanssa paikan, missä olla, niin aina sieltä tulee joku aikuinen valittamaan, miksi olette täällä, kenen luvalla, ettekö parempaa paikkaa löytänyt, ette te täällä saa olla.

Missä meidän sitten pitäisi olla? Kylät ovat jokaista kaupan nurkkaa myöten täynnä muita porukoita, päiväkotien pihoilla ei saa olla, ja koulun pihat ovat täynnä muita.

Silloin kun joku rakennus jää hylätyksi tai jätetään vanhoja autoja pitkin syrjäisiä paikkoja, niin sinnehän tulee ennemmin tai myöhemmin nuorisoa. On sellaisia, jotka rikkovat paikkoja, jolloin aikuisilla on oikeasti syy valittaa, mutta silloin kun nuoret vain hengaavat jossain paikassa, ei se tarkoita, että he tekevät ilkeyksiä.

Aikuiset tulevat valittamaan ja uhkailemaan sillä perusteella, että meidät siellä on nähty, ilman minkäänlaisia todisteita. Nuoria ei voida kuunnella, kun he yrittävät selittää, mitä on tapahtunut tai yrittävät todistaa itsensä syyttömäksi. Jos jotain on tehty ja siitä todisteet löytyy, niin kyllä me silloin vastuuseen joudumme.

Aikuiset viettävät vapaa-aikaansa baareissa kavereiden kanssa, menevät festareille, käyvät matkoilla. Nuoret eivät sitä voi tehdä, joten pitäisikö meidänkin vain olla kotona omassa huoneessamme ja mädäntyä sinne, kun ulkona olemme muka aina väärässä paikassa?

Nuorisotilat ovat aikuisten mielestä aina ratkaisu kaikkeen, ja vain sinne meidän pitäisi mennä. Miten aikuiset ajattelevat, että parinkymmenen hengen tilaan pitäisi mahtua koko kylän nuoret?

Myös aikuiset olivat joskus nuoria ja tekivät tyhmyyksiä ja virheitä. Voitteko myös meidän antaa tehdä omat virheemme? Niistä me opimme elämää ja tiedämme, mikä on väärin. Ei kaikesta tarvitse valittaa ja syyllistää, varsinkaan ilman todisteita.

 

Mona Siltanen

Toijalan yhteiskoulu, 8E