Älä osta sähköautoa

Sähköautoja pidetään hyvänä liikkumistapana, jolla “säästää” luontoa. Ne ovat hiljaisia, ja niillä pääsee sinne, minne tarvitsee. Sähköautoilu yleistyy koko ajan, joten polttomoottoriautoja näkee koko ajan vain vähemmän.

Onko sähköauto mielestäsi hyvä ostos? Ongelmana niissä on se, että akun rakentaminen kuluttaa hyvin paljon ilmastoa, jolloin luonnon säästöä ei juuri tapahdu. Ne ovat hiljaisia, joten ne tuottavat paljon vaaraa esimerkiksi huonokuuloisille.

Tiedän monta ihmistä, jotka ajavat sähköautoa ajatellen, että he säästävät ilmastoa. Luin tutkimuksen, jonka mukaan sähköauton rakentaminen tuottaa jopa kaksinkertaisen määrän ilmastopäästöjä verrattuna polttomoottoriautoihin.

Sähköautojen latauksessa kestää huomattavasti enemmän aikaa kuin polttomoottoriauton tankkaamisessa, jolloin jos tulee kiire, voi olla, että ei välttämättä ehdi. Ne myös maksavat enemmän kuin polttomoottoriautot, jolloin isolla osalla ihmisistä ei välttämättä ole varaa ostaa niitä.

Mielestäni ihmisten pitäisi panostaa enemmän julkiseen liikenteeseen kuin uusiin sähköautoihin. Siitä ei tule niin paljoa päästöä, ja se vie sinne, minne tarvitsee. Jos ihmiset kulkisivat enemmän julkisella liikenteellä, ei tulisi myöskään polttomoottoriautoista niin paljoa päästöjä, ja liikenteestä ei tulisi niin vaarallinen.

Älä siis osta sähköautoa siinä toivossa, että säästät ilmastoa.

 

Ville-Veikko Isokoski

Toijalan yhteiskoulu, 8A