Koripallo on maailman monipuolisin urheilulaji – Kengän alle sulautuva pehmeä pohja tuntuu hellästi paistetuilta vaahtokarkeilta

Ihmiset, jotka eivät tiedä koripallosta, luulevat että urheilulajit kuten jalkapallo tai tennis ovat monipuolisia ja ihmisen terveyden kannalta parhaita lajeja. Olen kuitenkin asiasta eri mieltä.

Tässä mielipidekirjoituksessa käännytän teidät faktaan siitä, miksi koripallo on monipuolisin kaikista urheilulajeista. Todistan myös, että monipuolisuutta on monilla eri osa-alueilla.

Koripallo on maailman monipuolisin urheilulaji, koska lajissa täytyy käyttää montaa eri fyysistä osa-aluetta. Koripallossa tarvitaan kestävyyttä, räjähtävyyttä, nopeaa ajattelukykyä, tilanteen analysointia, kehon äärimmäistä hyvinvointia, hyppyvoimaa, ketteryyttä ja motivaatiota lajin pelaamiseen. Nämä taidot ovat todella tärkeitä ihmisen hyvinvoinnin kannalta.

Esimerkiksi räjähtävyyttä ja hyppyvoimaa tarvitaan korkean hypyn omaamiseen, jota tarvitsee jatkuvasti heittäessä tai donkatessa. Tilanteen analysointia ja nopeaa ajattelukykyä tarvitsee, jotta tietää, mitä tilanteessa tapahtuu ja osaa sen pohjalta tehdä oikean ja järkevän ratkaisun. Mieti, jos sinun pitäisi käyttää näitä osa-alueita yhdessä urheilulajissa. Eikö olisikin haastavaa ja vaikeaa?

Vastaparina koripallolle valitsin yleisurheilun. Mielestäni koripallo on monipuolisempaa, vaikka yleisurheilussa lajiin kuuluvat monet pienemmät lajit kuten seiväshyppy tai 100 metrin pikajuoksu. Monipuolisuutta on kuitenkin monilla eri osa-alueilla.

Koripalloammattilaiset voivat tienata miljoonia vuodessa, kun yleisurheilun huipulla raatavat urheilijat ovat verrattavissa tavallisten ihmisten toimeentuloon. Jopa Ylen artikkeli todistaa, että suomalaiset huippu-urheilijat elävät köyhyyden rajamailla, vaikka he olisivat olympiaurheilijoita.

Lauri Markkanen, joka on Suomen ainoa NBA pelaaja, tienaa vuorokaudessa enemmän kuin keskimääräinen yleisurheilija vuodessa. Palkasta puhuen, rahan puute vaikuttaa siihen, minkälaista ruokaa urheilija voi rahallaan hankkia. Esimerkiksi lohi on kallis kala, johon vähävaraisilla urheilijoilla ei ole varaa, mutta se on erinomainen kalanmaksaöljyn ja ravinteiden lähde. Tällöin myös huippukoripalloilijoiden ruokavalio on monipuolisempaa, säännöllisempää ja terveellisempää.

Koripallon monipuolisuudesta kertovat myös erilaiset koripallokengät, joita on nykyisin paljon erilaisia. Niitä voi olla matalia tai korkeita, ja huippupelaajilla saattaa olla omia kenkiä tai jopa omia brändejä.  Ennen pelaajille riittivät kuluneet Converset, mutta nykyään he tarvitsevat vaikka minkälaisia pehmusteita kantapään alle ja suosivat vain kevyitä materiaaleja.  .

Kirjoittamastani tekstistä voi helposti tehdä johtopäätöksen, että koripallo on maailman monipuolisin ja paras urheilulaji ihmisen hyvinvoinnille ja varallisuudelle. Koripallo on paras!

Eeki Lylykangas

Viialan yhtenäiskoulu