Koulun salaatit eivät ole monien mieleen

Koulun salaatit olisivat huomattavasti parempia ja niitä syötäisiin enemmän, jos aineosat tarjottaisiin erillisistä kulhoista.

Suositusten mukaan kasviksia pitäisi syödä puoli kiloa päivässä. Tähän määrään lukeutuvat kasvikset, vihannekset, marjat ja hedelmät. Erilaiset kasvikset sisältävät erilaisia ravintoaineita kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Kasviksia pitäisi syödä monipuolisesti, koska ne vaikuttavat positiivisesti terveyteen ja ehkäisevät erilaisia tauteja. Tärkeintä kuitenkin on, että lautaselta löytyy aterialla edes jotain kasviksiin kuuluvaa sen sijaan, että jättää ne kokonaan syömättä. Koulussa opettajat kehottavat oppilaita syömään enemmän kasviksia ja kotonakin asiasta mainitaan. Miksi kasvikset jäävät kuitenkin monelta syömättä koululounaalla?

Koulujen salaatit eivät ole monien mielestä hyvänmakuisia, koska niihin sekoitetaan niin monia eri aineksia kuten kaalia, kurkkua, mangoa, vesimelonin paloja tai tomaattia. Esimerkkinä tästä on porkkanaraaste, jonka seassa on ananasta. Juuri ananasten vuoksi porkkanaraastekin saattaa jäädä syömättä. Voisiko ananakset laittaa tarjolle erilliseen kulhoon? Tällöin halukkaat voisivat koota lautaselleen salaatin molemmista ainesosista ja toisaalta joku valita vain toisen niistä. Monien oppilaiden mielestä salaatista tulee myös vetistä, kun siellä on esimerkiksi mangoa.

Se, että salaattiainekset olisivat erillisissä tarjoiluastioissa, vaikuttaisi myös erityisruokavaliota noudattavien salaatin valmistukseen. Heille ei tarvitsisi valmistaa erikseen omaa salaattia, kun he voisivat valita itselleen sopivat salaattiaineet linjastolta.

Kouluvuoden aikana eteen tulee myös päiviä, jolloin ruoka ei ole mieleistä. Tällöin ruoka jää monelta syömättä ja pitkä koulupäivä on raskaampi ilman kunnon lounasta. Hyvä apu tilanteen korjaamiseen olisi terveellinen, itse lautaselle koottu salaatti ja pala leipää. Tämä auttaisi oppilasta jaksamaan loppupäivän.

Veera Paldanius

Viialan yhtenäiskoulu