Forum Akaa: Jouni Vaittinen vastasi Jaana Karrimaan muinaiseen huutoon – Aniharva valtuustoaloite tähtää säästöihin

Mikko Peltoniemi.

Elettiin 2000-luvun alkupuolta Viialassa. Tarkka vuosi lienee kenties ehkä ollut 2005, mutta joka tapauksessa Viialan valtuusto kokoontui  joulukuiseen budjettikokoukseensa.

Kyseisenäkin vuonna valtuutetut olivat tehneet joukon valtuustoaloitteita, ja kunnanjohtaja Jaana Karrimaa mainitsi aloitteet omassa puheenvuorossaan. Hän totesi, kenties hieman moitetta äänensävyssään, että koko vuonna kukaan valtuutettu ei ollut tehnyt yhtään aloitetta, joka olisi tuonut kunnalle säästöjä.

Säästöjä olisi kaivattu, sillä hyvin pitkälti kunnan taloudellisen tilanteen vuoksi oltiin menossa kohti tammikuuta 2007, jolloin Viiala ja Toijala yhdistyivät Akaan kaupungiksi.

Akaassakin valtuutetut tekevät valtuustoaloitteita lähes kaikissa kokouksissa. Aloitteet luetaan ja jätetään kokouksen lopussa, kohdassa muut asiat. Niille pitäisi ehkä olla oma pykälänsä, sillä enimmillään aloitteiden määrä on viime vuosina lähennellyt kymmentä per kokous.

Karrimaan ajoista maailma ei ole juuri muuttunut, sillä harva aloite tähtää taloudelliseen säästöön. Useimmiten vaaditaan jotain uutta palvelua tai selvitystä, jotka lisäävät kaupungin kuluja, vaikka saattavat joidenkin mielestä hyödyllisiä ollakin.

Tänä vuonna Akaassa on jätetty valtuustoaloitteet muun muassa puistokummitoiminnasta, yhden vuosiviikkotunnin lisäämisestä tuntikehykseen alakouluissa ja siitä, että Akaan kaupunki rakennuttaa jatkossa veronmaksajien rahoilla vain harjakattoisia ja pulpettikattoisia rakennuksia, joihin tulee kunnolliset räystäät.

Näihin kolmeen aloitteeseen valtuusto vastasi marraskuun kokouksessaan ja kertoi muun muassa, että nykyiset tasakattorakenteet eivät muotoilultaan ole varsinaisia vanhanaikaisia tasakattoja, myös materiaalit ovat kehittyneempiä ja kestävät vaihtelevista sääoloista johtuvaa rasitusta paremmin, ja on myös tilanteita kuten laajarunkoisen tai korkean rakennuksen rakentaminen, jolloin tasakatto on ainoa järkevä katon toteutustapa.

Saman kokouksen päätteeksi nähtiin ja kuultiin Suomen Keskustan valtuutetun Jouni Vaittisen spontaani reaktio kaupungin tilanteeseen, jossa leikkauslista pitenee ja lomautukset uhkaavat. Vaittinen esitti ikään kuin lähes 20 vuotta myöhemmin Jaana Karrimaan huutoon valtuustoaloitteellaan vastaten, että kaupungin luottamuselinten aikaperusteisista kokouspalkkioiden korotuksista luovutaan ja eri toimielinten varapuheenjohtajien vuosipalkkiot otetaan kriittiseen tarkasteluun.

Säästöä lienee luvassa, sillä Vaittisen aloitteen allekirjoitti hetkessä reilusti yli puolet paikalla olleista valtuutetuista ja varavaltuutetuista. Vaan ehtipä ainakin perussuomalaisten Heli Einola-Virtanen myös naurahtamaan Vaittisen aloitteen ajoitukselle: hyvähän se nyt on esittää pienempiä korvauksia, kun on itse jäänyt kesällä pois kaupunginhallituksesta.

Vuonna 2022 Akaan kaupunki maksoi yli kolmen tunnin kokouksista palkkioiden korotuksia 24 342,50 euroa. Yhteensä näitä kokouksia oli 36, ja niistä noin kaksi kolmasosaa oli juurikin kaupunginhallituksen kokouksia.

Kaupunginhallituksessa edelleen istuva Einola-Virtanen jätti Vaittisen aloitteen allekirjoittamatta.

 

Mikko Peltoniemi

Kirjoittaja on Akaan Seudun toimittaja

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentit (2)

 1. Heli Einola-Virtanen

  Kokoukset eivät lyhene palkkioiden karsimisella sillä kukaan ei ole päätöksentekoon lähtenyt tienaamaan.
  Loukkaavaa oli Vaittisen vihjailut, että kokouksessa puhuttaisiin niitä näitä. Kukaan ei näitä tahallaan pitkitä sillä kaikilla meillä on myös muu elämä tämän ohella.
  Kokoukset lyhenee kun listat lyhenee ja siihen ratkaisuna on ainoastaan kokousten lisääminen.

 2. Elina Talonen-Ojanperä

  Melkoista irtopisteiden keräilyä Vaittiselta.
  Pidetään tulevaisuudessa ne kokoukset 3:ssa tunnissa, ettei kenenkään tarvitse poistua kokouksesta ”Lex Vaittisen” pakottamana.
  Ei luottamushenkilökään ole täysin hyväksikäytettävä hölmö, joka ajaa oman työpäivänsä jälkeen vielä kahvitta, palkatta ja palkkiotta tärkeitä ja merkityksellisiä asioita, vain rakkaudesta lajiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?