Helmi Saxberg esiintyi TTK-finaalissa – Viialan Pyryn Show Teamin kasvatteja on nähty tanssiohjelman huipentumassa ennenkin

Matti Suur-Hamarin ja Katri Riihilahden (oik.) freestyletanssin alussa esiintyivät pyörätuolitanssijat Viivi Aalto (vas.) ja Helmi Saxberg. Kuva: MTV / Katja Tamminen

18-vuotias pyörätuolitanssija Helmi Saxberg Viialasta esiintyi sunnuntaina MTV3-kanavan Tanssii tähtien kanssa -finaalissa (TTK). Saxberg nähtiin yhdessä tamperelaisen tanssiparinsa Viivi Aallon kanssa parketilla Matti SuurHamarin ja Katri Riihilahden freestyle-esityksessä. TTK-yleisö nousi esityksen jälkeen seisomaan ja taputtamaan.

Paralympiakultamitalisti, lumilautailija Matti Suur-Hamari ja tanssinopettaja Katri Riihilahti sijoittuivat TTK-finaalissa toiseksi.

Helmi Saxbergin mukaan yhteistyö Matti Suur-Hamarin ja Katri Riihilahden kanssa toimi hyvin. Kuvassa vasemmalta Matti Suur-Hamari, Viivi Aalto, Helmi Saxberg ja Katri Riihilahti. Kuva: Susanna Saxberg

Tanssiura alkoi Pyryn Show Teamissa

Synnynnäisen selkäydinvamman vuoksi pyörätuolia käyttävä Helmi Saxberg harrasti yhdeksän vuotta showtanssia Viialan Pyryn Show Teamissa, ja nyt hän on noin vuoden verran harrastanut pyörätuolitanssia tamperelaisessa Tanssiseura Hurmiossa. Saxbergia ja Aaltoa valmentaa Jarno Jokela.

Viime keväänä Akaan lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Saxberg opiskelee Tampereella Ahlmanin kansanopistolinjalla kirjoittamista. Koti on edelleen Viialassa.

Helmi Saxberg on jo kolmas Pyryn Show Teamin kasvatti TTK-finaalissa. Myös TTK-voittajat Miss Suomi 2008 Satu Tuomisto sekä näyttelijä AnnaMaija Tuokko ovat tanssineet nuoruusvuosinaan viialalaisseurassa. Tuomisto voitti TTK:n 2009 ja Tuokko 2017.

TTK-finaalia ja Viivin (vas.) ja Helmin esitystä oli paikan päällä seuraamassa myös Helmin äiti Susanna Saxberg.

Valmistautuminen oli luksusta

Helmi Saxberg ja Viivi Aalto saivat 8. marraskuuta tietää, että he voisivat päästä mukaan TTK-finaaliin, mikäli Suur-Hamari ja Riihilahti etenevät kolmen parhaan joukkoon. Finaalipaikka ratkesi sunnuntaina 19. marraskuuta.

Saxberg kertoo, että finaaliesitykseen oli ensin kysytty Helsingin pyörätuolitanssijoita, mutta koska he olivat MM-kisoissa, käännyttiin Saxbergin ja Aallon valmentajan puoleen.

Saxberg kertoo seuranneensa TTK:ta aiemmin ”huonosti” mutta pyynnön jälkeen katsoneensa kaikki kauden jaksot. Paikan päällä TTK-studio oli Saxbergin mukaan paljon pienempi kuin miltä se näyttää televisioruudulla.

– Se tuntui kotoisalta eikä isolta ja pelottavalta.

Saxberg ja Aalto tapasivat finalistiparin ensimmäisen kerran torstaina, perjantaina pyörätuolitanssijat treenasivat Tampereella, ja vielä sunnuntaina ennen suoraa lähetystä esitystä harjoiteltiin monta kertaa. Koko koreografia oli Katri Riihilahden suunnittelema. Finaalin jälkeen kotiin Viialaan ja nukkumaan Saxberg pääsi kahden aikaan yöllä.

– Oli tosi kiva päivä. Matti ja Katri olivat tosi mukavia ihmisiä, ja yhteistyö toimi tosi hyvin. Ja se oli luksusta, kun meidät meikattiin ja kammattiin. Itse esiintyminen jännitti, mutta se oli kivaa. Tykkäsimme meidän tanssista, joka oli hieno, Helmi Saxberg kuvailee.

Saxbergilla ja Aallolla on omaa kisakokemusta pyörätuolitanssin SM-kisojen yhteydessä järjestetystä tulokassarjasta, ja tanssiparin tavoitteena on jatkaa kilpailemista. Tanssimisen lisäksi Saxberg harrastaa teatteria Suomen teatteriopistossa Tampereella.

– Rakastan esiintymistä, Saxberg sanoo.