Muistokirjoitus: Matti Humaloja oli ylpeä Viialan Pyryn painijoiden menestyksestä

Matti Humaloja 1947–2023. Kuva: Tarja Antola

Kuulimme surullisia uutisia marraskuun alussa, kun tieto Matti Humalojan (s. 24.9.1947) menehtymisestä saavutti meidät. Matti oli nukkunut pois pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana perjantaina 27.10. Hänet siunattiin läheisten läsnä ollessa 17.11.

Matti tunnettiin erittäin aktiivisena ja moneen kerkeävänä miehenä. Monet muistavat hänet kunnallispolitiikasta, Akaan vuoden pappana (2014) tai moniin pikkujouluihin iloa tuoneena joulupukkina. Tässä kirjoituksessa käsitellään kuitenkin Matin valtavaa panosta painiharrastuksen edistämisessä.

Matti oli nuorena etevä ja taitava painija, mutta loukkaantuminen päätti nuoren miehen aktiivipainijan uran. Matti toikin tarmonsa molskille valmentajana ja painituomarina. Valmennusura jatkui Viialan Pyryssä sekä Työväen Urheiluliiton (TUL) nuorten valmennusryhmässä ulkomaita myöden. Tuomaritehtävät liikuttivat häntä ympäri Suomea, ja lukemattomat kerrat mukaan pääsivät Viialan painijat sekä valmentajat.

Autossa oli aina mukavaa, ja etenkin viime vuosina kuultiin lukuisia hienoja muistoja takavuosien painimatkoilta. Matin voidaan sanoa pitäneen Pyryn painiharrastuksen aktiivisena 1970-luvulta aina viime vuosiin asti. Toki mukana on ollut lukuisia muitakin valmentajia, vanhempia ja tuomareita, mutta Matti oli aina mukana kantavana voimana. Kotoa vaimo Marjatalta saatu tuki toimintaan oli erittäin arvokasta ja mahdollisti Matinkin panoksen painille.

Matti toimi myös painin harjoitustilojen kehittäjänä ja takavuosina jopa vaati Viialan kunnalta asianmukaiset harjoittelutilat painijoille. Pyryn urheilijoiden menestyessä hän oli mukana keräämässä riittävää rahoitusta kasvaneiden kilpailu- ja harjoittelukustannusten kattamiseksi, ja maajoukkuetason painijatkin saatiin pysymään Viialan Pyryä edustavina urheilijoina. Tämä oli hänelle tärkeää, ja Matti oli suuresti ylpeä painijoidemme menestyessä.

Vaikka sairaus rasitti ja vei voimia viime vuosina, niin silti hän toimi edelleen aktiivisesti painin edistämisessä. Viimeisinä vuosinaan Matti valmensi nuorimpia, painin parissa ensi askelia ottavia nassikoita.

Suuri kiitos Matille elämäntyöstä painin eteen!

Viialan Pyryn painijaoston puolesta

Janne Rautanen

Painivalmentajana ja -tuomarina toiminut Matti Humaloja näyttää miten noin 20-kiloista paininukkea käsitellään. Kuva: Tarja Antola