Viialan teatteri perui Edithin esityksiä tuotannollisista syistä – Ohjaaja Arto Mantela kertoo, mistä on kyse

Viialan teatterin Édith Piafista kertovan musiikkinäytelmän pääosassa nähdään Anniina Tapioharju. Kuva: Arto Mantela

Tällä viikolla Viialan teatteri ilmoitti peruvansa neljä Edith!-musiikkinäytelmän esitystä tuotannollisista syistä. Esitykset on peruttu 24.11., 25.11, 15.12. ja 16.12.

Harrastajateatteria pyörittävän Viialan Työväennäyttämön puheenjohtaja ja Edith!-näytelmän ohjaaja Arto Mantela kertoo, että kyseiset esitykset on peruttu, koska niihin ei ole tehty yhtään lippuvarausta. Mantelan mukaan esityskulujen vuoksi Edithin esittäminen pienelle yleisölle ei ole taloudellisesti kannattavaa.

– Maksamme joka esityksestä näytelmäteoksen kirjoittajalle Katariina Leinolle agentin kautta tietyn prosentin sekä musiikista tekijänoikeuskorvauksen kansainväliselle musiikkikustantamolle. Edith on kallis tekijänoikeuskuluiltaan, Mantela kertoo.

Mantela ei kommentoi musiikkikorvausten euromäärä, mutta hän kertoo, että summaan vaikuttaa muun muassa katsomopaikkojen määrä.

– Meillä on onneksi alle sata paikkaa, jolloin korvaus on edullisempi. Jos paikkoja olisi yli sata, korvaus olisi huomattavasti isompi.

Mantelan mukaan esitys on kannattava, jos katsojia on vähintään parikymmentä.

– Silloin siitä jää myös meille joku euro.

Mantelan mukaan näytelmän tuotantokustannukset on muilta osin saatu katettua Edithin kevään esityksillä. Edithin esityskausi alkoi jo viime keväänä ja jatkui kesätauon jälkeen syksyllä.

Vaikka teatteri on joutunut perumaan esityksiä, kaiken kaikkiaan Edith kuuluu teatterin suosituimpiin näytelmiin. Muita hittejä ovat olleet Myrskyluodon Maija, Pokka pitää ja Rakas lotta.

– Mutu-tuntumalla sanoisin, että ennätysyleisö on ollut Rakkaalla lotalla, jota esitettiin Suomen satavuotisjuhlavuonna. Myös Pokka pitää -esitysten täyttöaste oli hyvä, mutta esityksiä oli melkein puolet vähemmän, Mantela kertoo.

Ranskalaislaulaja Édith Piafista (1915–1963) kertovalla Edith!-musiikkinäytelmällä on joulukuussa useita esityksiä Viialan teatterissa. Edithiä näytelmässä esittää Anniina Tapioharju.

Lue myös: 

Anniina Tapioharju valmistautui huolella Edith Piafin vaativaan rooliin – Vuorotyötä tekevä akaalainen sairaanhoitaja kiittää pomonsa ja puolisonsa suhtautumista