Kiusaaminen saisi loppua

Moni nuori joutuu koulukiusaamisen uhriksi. Kiusaaminen voi olla fyysistä tai henkistä ja jättää jälkiä lapsen itsetuntoon sekä mielen hyvinvointiin.

Kiusaaminen voi vaikuttaa ihmisen päivittäiseen elämään ja jättää sille pysyviä traumoja. Kiusaaminen voi olla toisen pilkkaamista, lyömistä tai toisen ulkopuolelle jättämistä.

Valitettavasti on muitakin ei niin tunnettuja kiusaamistapoja kuten shippaaminen, joka on tullut jokseenkin yleiseksi Tiktok- ja Snapchat-sovellusten kautta. Shippaamisessa laitetaan ilman lupaa kahden samalla paikkakunnalla asuvan henkilön kuvaa, jotka eivät tunne toisiaan ja kerrotaan kuinka hyvä pariskunta heistä tulisi.

Ei ole väliä, tapahtuuko kiusaaminen koulussa, koulun ulkopuolella tai somessa, se on kamalaa ja toivon, ettei kukaan muukaan joudu sen uhriksi. Onneksi on myös tapoja ennaltaehkäistä koulukiusaamista, kuten luoda turvallinen opiskeluympäristö ja edistää tasa-arvoa, mitkä ovat ihan hyviä ja järkeenkäyviä keinoja.

Joskus mietin, mitä kiusaajien päässä liikkuu. Miksi he tekevät ja sanovat kamalia asioita ihmisille, jotka eivät ole tehneet mitään väärin?

Voi olla, että heillä on huono omatunto tai paineita, joten usein he purkavat huonon omatuntonsa muihin ihmisiin, jolla he saavat omansa kasvamaan. Kiusaajat valitsevat usein uhrikseen henkilön, joka viihtyy omissa oloissaan, sillä kiusaajat näkevät heidät usein helppoina härnäämisen kohteina.

Itsekin olen kokenut koulukiusaamista, joka on johtanut toiseen ongelmaan. Usein koulun keinot tai kampanjat koulukiusaamista vastaan eivät ole tehokkaita ja voivat sen sijaan pahentaa kiusaamista.

Harvat nuoret kertovat kiusaamisesta muille pelon varjossa, että kertominen johtaisi hänet kiusaamisen lisääntymiseen ja häntä ei hyväksyttäisi sen jälkeen kaveriporukoihin. Monessa tapauksessa kiusaamisen uhri joutuu vaihtamaan koulua. Pahimmassa tapauksessa kiusaaminen voi täyttää rikoksen vaatimukset ja siitä pystyy tekemään rikosilmoituksen.

Tällaisiin kiusaamistilanteisiin on usein liittynyt väkivaltaa, joka on mielestäni absurdia pelkästään ajatella. Olen sitä mieltä, ettei kenenkään ei pitäisi jäädä koulukiusaamisen uhriksi. Näissä tilanteissa kannattaa rohkaistua olemaan henkisesti vahvempi ihminen kuin kiusaaja.

Kerro jollekin luotettavalle aikuiselle, kuten huoltajalle tai opettajalle, jos koet koulukiusaamista.

 

Milla Hartus

Viialan yhtenäiskoulu, 8B