Nuorten salainen, tappava harrastus

Kävelen koulusta kotiin. Suunnilleen puolivälissä matkaani haistan tutun savun hajun ja kurkkaan sivusilmällä sinne, mistä se saattaisi tulla. Ahaa, näkökenttääni osuu taas uusi nuorisolauma tupakat tassuissaan ja nauru kurkussa.

Onko sinunkin mielestäsi turhauttavaa, että nuorten annetaan hetki hetkeltä pilata heidän terveyttään?

Useiden nuorien keskuudessa lymyää ajatus kokeilla erilaisia tupakoita. Nuorilla on monia keinoja saada näpit kiinni niihin salavihkaa. Esimerkiksi ostaminen sosiaalisten medioiden täysi-ikäisiltä käyttäjiltä on suosittua mutta laitonta.

Monet nuoret käyvät myös huoltajien askeilla näpistämässä, ja juuri sen takia huoltajien tai alaikäisten kanssa elävien täysi-ikäisten pitää pistää omat tuotteensa piiloon. Nuorien ei kuulu päästä tupakkatuotteiden kimppuun, vaikka tuote huutaisi kuinka paljon nuoren huomiota.

Tupakka toimii kuin huume; se vahingoittaa elimistöä ja vaikuttaa terveyteen. Nuoren polttaminen, joka on säännöllistä ja runsasta, ilmenee pikkuhiljaa esimerkiksi nuoren aivoihin, verisuoniin ja keuhkoihin kohdistuvilla ongelmilla.

Tupakka, joka on kontaktissa terveytesi kanssa kesken normaalin kehityksen, tappaa elimistöäsi hetki hetkeltä ja vaikuttaa epäonnistuneesti tulevaisuuteesi. Ei ole mukavaa saada sairauksia ja ongelmia, jotka voivat olla suurimman osan elinajastasi läsnä. Ottakaa järki päähän ja ajatelkaa näiden aivan turhien syöpäkääryleiden haittavaikutuksia.

Tupakanpoltto vähentyy jo paljon omasta tahdonvoimasta. Ajattele oikeasti, miltä tulevaisuutesi näyttää, jos kokeilisit tupakkaa ja jäisit siihen yhtäkkiä koukkuun, vaikka luulet, että et jäisi. Vanhemmat myös, olkaa huolehtivaisia ja valvokaa nuoren toimintaa somessa tämänkin kannalta. Maailmassa on monta toimivaa keinoa tupakanhalun pienentämiseksi.

Korvaa tupakanhalusi esimerkiksi jollain naposteltavalla tai purukumilla, heitä tupakkatuotteesi jonnekin, mistä et saa niitä koskaan takaisin. Vaikeissa tilanteissa kaiken avain on puhuminen ulkopuoliselle asiantuntijalle, joka taatusti osaa auttaa ongelmasi kanssa. Pitäkää itsenne tupakasta loitolla, älkää kokeilko sitä, vaikka kaveri yllyttäisi. Samaan aikaan, kun terveytenne pysyy hyvänä, lompakkonnekin hymyilee.

Nämä päätökset tuntuvat pieniltä mutta ovat suuria asioita elämässä, ja niitä osaa myöhemmin arvostaa.

 

Iida Vahteristo

Toijalan yhteiskoulu, 8 B