Akaan elinvoima kasvaa – Kaupungin pitää hoitaa oma työnsä hyvin, jotta akaalaisten palveluita päästään parantamaan

Akaan Seutu pyysi syksyllä 2020 lukijoitaan kertomaan, millaiset palvelut, yritykset, ympäristöt tai muut sellaiset saisivat akaalaiset viihtymään paremmin ja houkuttelisivat uusia asukkaita kaupunkiin. Akaalaiset ovat idearikasta väkeä, sillä kyselyyn saapui tuolloin 312 vastausta. Lisäksi kysely alkoi elää omaa elämäänsä Facebookissa, missä kysely keräsi vielä 277 kommenttia nostaen kysymystä kommentoineiden kokonaismäärän lähes kuuteensataan kaupungin kehittämisestä kiinnostuneeseen.

Kyselyn kärkitulokset olivat selvät. Kyselyyn vastanneet kaipasivat Akaaseen eniten uimahallia ja Lidliä. Tämän viikon painetun lehden sivulla neljä kerrotaan Lidl Suomen ja Akaan kaupungin viime viikon keskiviikkona tekemästä tonttikaupasta. Kaupunkilaisten toiveeseen siis lopulta vastataan. Uimahallin rakentuminen Akaaseen saattaa olla epätodennäköisempi tapaus.

Samalla sivulla kerrotaan myös Postin logistiikkakeskuksen mahdollisesta sijoittumisesta Akaaseen. Mikäli sekin vielä toteutuu, on kaupunki hoitanut omat hommansa hyvin. Hyvää työtä on tehty pitkällä aikajänteellä. Sekä Lidl että mahdollisesti Posti toki ovat itse olleet asioissa aktiivisia, mutta jotain pitää kaupunginkin onnistua tekemään oikein, jotta tällaiset hankkeet toteutuvat ja kaupunkiin saadaan uusia toimijoita. Tullessaan ne tuovat joko uusia palveluita, töitä tai veroeuroja sekä sitä hieman vaikeasti määriteltävää elinvoimaa, joka pitää paikkakunnat hengissä.

Juuri näitä asioita tarjoavien toimijoiden houkuttelu kaupunkiin tai niiden sijoittumisen mahdollistavat toimenpiteet ovat varmasti yksi kaupunkiorganisaatioiden ydintehtäviä. Kun siinä onnistutaan, moni muu kaupungin kontolle kuuluva asia on merkittävästi helpompi toteuttaa. Kun juuri niitä verotuloja ja töitä tuovia toimijoita kaupungissa riittää, riittää myös kaupungilla resursseja ja vaikkapa lapsia kouluihin sekä tonteille ostajia.

Tämän viikon painetun lehden sivulla viisi kerromme Akaan kaupungin palkkaamasta uudesta yrityskoordinaattorista. Elinvoimaa tuovien yritysten houkuttelu kaupunkiin siis jatkuu uuden tekijän voimin. Toiminnan merkitys on varmasti Akaan kaupungille täysin selvää, joten uuden tekijän rekrytointia on oletettavasti tehty huolellisesti. Akaalle ei ole yhdentekevää, miten kaupunki uutta sijoituspaikkaa etsiville yrityksille näyttäytyy. Kun tähän yhdistetään panostukset alkavien yrittäjien neuvontaan, voidaan tässä lehdessä kerrottavien hyvien uutisten kaltaisia uutisia hyvällä syyllä odottaa myös tulevaisuudessa.

Toivottavasti varsinkin alkavien yritysten neuvonta tuottaa tulosta. Kun yrittäjällä on valmiiksi juuret Akaassa, ei yrityksenkään pysymisestä kaupungissa ehkä tarvitse kantaa suurta huolta. Toki Akaan sijainti Suomen kehityskolmiossa on niin merkittävä etu, että kerran Akaaseen asettuneen yrityksen pois lähtemiseen on kaivettava todella hyvät perusteet.