Lukemista kesäviikonloppuun: Vuoden 2020 Vasenkätisten Vestivaalin pääesiintyjä Andy McCoy vaihtoi löhöilyn rock’n’rolliin – Kaupungin nimi ja tapahtuman konsepti ihmetyttivät maailmaa kiertänyttä artistia

Ensi viikon lauantaina 20. elokuuta Akaassa päästään jälleen nauttimaan Akaan elävän musiikin yhdistyksen eli Almun järjestämästä Vasenkätisten Vestivaalista täysimittaisesti.

Viime vuonna tapahtuman iltaohjelma jouduttiin peruuttamaan Pirkanmaan pahentuneen koronavirustilanteen ja tiukentuneiden rajoitusten vuoksi.

Tässä jutussa palataan kesään 2020, jolloin tapahtuman iltaohjelma järjestettiin festariteltassa ravintola Kruuna & Klaavan piha-alueella. Teltan lavan ottivat vuorollaan haltuun akaalainen Kaskas, duo Mira Luoti ja Mika Haapasalo, Reckless Love ja Andy McCoy yhtyeineen.

Juttu on julkaistu alun perin elokuussa 2020.

Andy McCoy Bandin rock’n’roll soi Akaan yössä. Kuva: Oona Eskeli.

Akaan elävän musiikin yhdistys Almu järjesti Vasenkätisten Vestivaalin iltaohjelman viime vuoden tapaan Toijalassa ravintola Kruuna & Klaavan piha-alueella. Festariteltan lavan lauantaina 15. elokuuta ottivat haltuun akaalaistrio Kaskas, duo Mira Luoti ja Mika Haapasalo, Reckless Love sekä Andy McCoy Band.

Tinja Lahdenmäen, Annsofi Kreivin ja Laura Savikon muodostama Kaskas avasi illan vauhdikkaasti. Yhtye lauloi kotikentällään muun muassa maaseudun näivettymisestä, perunoiden kuorimisesta sekä hetkestä ennen pudotusta.

Kaskas oli juuri edellisenä päivänä lunastanut paikan kansainvälisen Emergenza-bändikilpailun aluefinaaliin Tampereelle. Vasureiden illassa kuultiin myös bändikilpailun semifinaalissa ensiesityksensä saaneita kappaleita.

Bändin kitaristin Lauran äiti Satu Savikko seurasi keikkaa ystäviensä kanssa tanssien ja mukana laulaen.

– Keikalla ei istuta, vaan annetaan kropan liikkua! Satu nauroi.

Savikon ystävä Terhi Virtanen komppasi ja ylisti illan avaajaa.

– Aivan upeaa, suomirokkia parhaimmillaan ja kolme komeaa mimmiä, Virtanen kehui.

Viime vuonna EP:n julkaissut paikallinen Kaskas avasi Vasurit vauhdikkaalla suomirokilla. Kuva: Oona Eskeli.
Satu Savikko (vas.) ja Terhi Virtanen eivät säästelleet energiaa Kaskas-yhtyeen keikan aikana. Kuva: Oona Eskeli.

”Kunnon kitaransoittoa”

Kaskasin jälkeen lavalle kapusivat Mira Luoti ja tämän puoliso Mika Haapasalo. Akustisen kitaran säestyksellä esiintynyt kaksikko kertoi valinneensa yleisölle ”osuvimpia parhaita paloja” sekä Miran että Mikan tuotannosta.

Mira Luoti on tunnettu sooloartistina sekä vuonna 2013 telakoituneen PMMP-yhtyeen jäsenenä. Mika Haapasalo on Happoradio-yhtyeen kitaristi. Hän on ollut mukana tekemässä muun muassa hittikappaleita Puhu äänellä jonka kuulen, Pelastaja sekä Che Guevara, jotka kaikki kuultiin Akaassa lauantaina.

Miran ja Mikan keikka miellytti ensi kertaa Vasureille saapuneita tamperelaisia siskoksia Minja Honkalaa ja Miia Niemistä.

– Ei ole ihan minun genreäni, mutta tykkäsin kyllä. Heillä on hyvät äänet. Lisäksi oli hienoa päästä kuuntelemaan kunnon kitaransoittoa, kasarimusiikin ystäväksi tunnustautunut Honkala tuumasi duon esiintymisen jälkeen.

Mira Luoti ja Mika Haapasalo toivat Akaaseen molempien tuotannosta koostetun hittikimaran. Kuva: Oona Eskeli.
Tamperelaiset siskokset Minja Honkala (vas.) ja Miia Nieminen saapuivat Akaaseen erityisesti Reckless Loven perässä. Kuva: Oona Eskeli.

Vasurit pelasti Reckless Loven festarikesän

Minja Honkalan ja Miia Niemisen matkan Tampereelta Akaaseen oli sinetöinyt Reckless Loven kiinnittäminen tapahtumaan. Siskokset ovat kiertäneet katsomassa useita yhtyeen keikkoja.

Rockyhtye Reckless Love liittyi Vasureiden esiintyjäkaartiin heinäkuun lopulla, kun Tumppi Varonen & Problems joutui jättämään Akaan väliin päällekkäisbuukkauksen vuoksi.

Lauantain keikka oli Reckless Lovelle kesän ensimmäinen ja toistaiseksi myös ainoa live-esiintyminen. Yhtye juhlisti keikalla debyyttialbumiaan, jonka julkaisusta tuli tänä vuonna kuluneeksi kymmenen vuotta.

Reckless Love nautti selvästi yhdestä harvoista juhlavuoden esiintymisistään ja viihtyi rumpali Hessu Maxxin kotikaupungin lavalla jopa hieman yliaikaa. Keikasta nautittiin myös lavan ulkopuolella, sillä yhtye keräsi illan runsaslukuisimman yleisön.

Olli Hermanin luotsaaman Reckless Loven esiintyminen kiinnosti akaalaiskuulijoita. Kuva: Oona Eskeli.
Reckless Love toi Vasureille energisen show’n. Kuva: Oona Eskeli.

Hyvä fiilis on Andylle pääasia

Tämän vuoden Vasurit päätti taiteilija ja legendaarinen kitaristi Andy McCoy yhtyeineen.

McCoy on nähnyt monenlaisia keikkapaikkoja maailmaa kiertäessään. Pikkukaupungin pikkufestari kelpaa miehelle siinä missä muutkin keikat, sillä hänelle pääasia on hyvä fiilis.

– Ei mun mielestä ole väliä soittaako stadionilla, preerialla, klubilla vai teatterissa. Uskon, että tämäkään yleisö ei ole päässyt pitkään aikaan keikoille ja että tästä tulee todella kiva ilta. On kiva päästä soittamaan, tässä on tullut löhöiltyä vähän liikaa, Andy veisteli keikkabussissaan ennen show’ta.

McCoy näkee tiettyjä miinuksia myöhäisissä soittoajoissa sekä isoissa festareissa.

– Myöhään soittamisessa isoin ongelma on alkoholi. Jengi juo niin paljon, on ihan räkäkännissä eikä muista keikasta mitään seuraavana päivänä. Semmoiselle jengille soittaminen ei anna niin paljoa. Isoilla festareilla taas turvallisuussyistä eka rivi on metrien päässä. Se tappaa fiilistä, McCoy mietti.

Vasenkätisten Vestivaali ei ollut Andylle ennestään tuttu tapahtuma. Mies arveli tapahtuman olevan ”vähän läppä juttu” mutta huomautti, että yksi bändin teknikoista on vasenkätinen.

Tapahtumakonseptin lisäksi Akaa ei sanonut Andylle mitään. Sen sijaan Toijala oli hänelle tutumpi.

– Toijalassa on muistaakseni ollut keikkoja. Mutta Akaasta mietin, että onko se edes Suomessa.

Kysymykseen siitä, millainen keikka akaalaisille on suunniteltuna, McCoy vastasi ytimekkäästi.

– Rock’n’rollia.

Almun arvion mukaan Vasureiden illassa rokkasi noin 500 kävijää.

Andy McCoyn mukaan Akaassa oli kiva vaihtaa löhöily rock’n’rolliin. Kuva: Oona Eskeli.
Rock-legenda Andy McCoyn keikka kirvoitti hymyjä akaalaisten kasvoille. Kuva: Oona Eskeli.

Kuvagalleria Vasureiden illasta: