Tietotalopäätös toi tolkkua tilatoikkarointiin – Kehitysvammaiset, kulttuuriväki ja työttömät odottavat jonossa

Mikko Peltoniemi.

Kun Akaan kaupungintalo päätettiin vuonna 2020 tyhjentää pitkäaikaisten sisäilmaoireilujen jälkeen, löytyi johtoportaalle ja lähes kaikille muille viran- ja toimenhaltijoille ripeästi terveet väistötilat. Työntekijät muuttivat muun muassa uudehkoon, siistiin ja toimistoiksi muutettuun kivitaloon Valtatielle sekä vastaaviin paikkoihin Sontulantielle ja Akaanportin yritystaloon.

Kaikille ei ole käynyt yhtä hyvin.

Kehitysvammaisten toimintakeskuksen ihmiset kärsivät vuosia Viialassa olevan peltihallin vesivuodoista ja muista ongelmista. Lopulta Resiinaksi nimetty keskus siirrettiin entisen Kylmäkosken Aseman koulun tiili- ja puurakennukseen.

Olen käynyt kaikilla Akaan kouluilla lukuisia kertoja ja lähes kaikissa muissakin kaupungin pitkäaikaisemmissa tai tilapäisemmissä rakennuksissa. Sellaista hajua, joka Resiinan joulumyyjäisissä puukoulun puolella puski vastaan, en ole aistinut missään.

Selvitysten ja tutkimusten jälkeen Resiinan toiminta siirrettiin viime vuonna Viialaan, tyhjilleen jääneeseen Mäntymäen vanhainkotiin, vaikka sitä ei käyttötarkoitukseen sopivana paikkana pidettykään.

Vailla asianmukaisia tiloja ovat tällä hetkellä myös kaupungin työllistämät, työpaja Horisontissa töitä tekevät ihmiset. Muun muassa huonekalujen entisöintiä ja kunnostusta piti Toijalan vanhan meijerin jälkeen päästä tekemään varta vasten peruskorjattuun rakennukseen Pätsiniementielle. Toisin kävi. Projekti oli huonosti suunniteltu ja keskeneräisenä umpikujaan päättynyt fiasko.

Nyt Horisonttia ollaan viemässä Savikon teollisuusalueelle, Tamglassin hallin päädyssä kahdessa kerroksessa oleviin toimistotiloihin.

Kaupungin kulttuuritiloista ei oikein voi edes kirjoittaa, koska niitä ei ole. Ryödintien ja Hämeentien välissä seisovan komean puurakennuksen edessä lukee Kulttuuritalo Laaksola, mutta kulttuuriväki on ajettu sieltä mäelle huone kerrallaan vuokraamalla tilat muuhun käyttöön. Kulttuurin tekijöiden ja harrastajien mielipidettä ei ole kysytty sen enempää takavuosina kuin viime syksynä, jolloin tekninen toimi ja sivistystoimi laittoivat asiat halki, poikki ja pinoon. Tälläkään kertaa suunnittelu ja toteutus eivät kulkeneet käsi kädessä, ja Akaan Kuvataiteilijat ohittanut ja suututtanut perinnehuonehanke on edelleen kesken.

Laaksolan sekoilua voi verrata Horisontti-seikkailuun. Kummassakaan tapauksessa johtajat ja heidän alaisensa kaupungin eri toimialoilla eivät ole tienneet tahi selvittäneet, mitkä ovat kenenkin todelliset tilatarpeet ja miten ne saataisiin ratkaistua. Joko ei haluta tai sitten tajuta keskustella asioista yhdessä ja ennen kaikkea käyttäjien kanssa.

Vammaisten, työttömien ja kulttuuriväen lisäksi heitteillä ovat pitkään olleet akaalaiset nuoret. Kylmäkoskella ja Viialassa tilatoiminta on ajettu alas, ja Toijalassa on sinnitelty sisäilmaongelmaisella kaupungintalolla, mistä nuorisotoimen työntekijät toivoivat vuosien ajan turhaan pääsevänsä pois. Senkin jälkeen, kun kaikki muut olivat jo lähteneet.

Viime vuoden lokakuussa Akaan kaupunginhallitus hoiti vastuunsa hienosti ja käski viranhaltijat pikapäätöksellä töihin. Vaadittu selvitys johti haluttuun lopputulokseen, kun hallitus viime viikolla päätti, että nuoriso-, liikunta- ja kulttuuripalveluiden sekä Valkeakoski-opiston Akaan toimipisteen toiminta- ja työtilat sijoitetaan Tietotaloon.

 

Mikko Peltoniemi

Kirjoittaja on Akaan Seudun toimittaja.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?