Katso kuvat ja video jääradan SM-kisoista Toijalan satamassa – Akaan Toni Lähteenmäki taisteli SM-pronssille

Akaan Toni Lähteenmäki numerolla 92 kurvasi pronssille ohi neljänneksi jääneen Sami Talvitien (23). Kuva Pekka Mustonen.

Viime viikonloppuna järjestetyissä jääradan SM-kisoissa Toijalan satamassa oli useampikin paikallinen sankari. Yksi oli rata-autoilija Toni Lähteenmäki, joka huonoista starteistaan huolimatta taisteli SM-pronssille V 1600 -luokassa.

Toni Lähteenmäen edelle kaasuttelivat ykköspallille Emil Westman Kokemäen Urheiluautoilijoista ja toiseksi Ville Tuominen Elimäeltä.

Kotikisoja piti tietenkin tulla sponsoroimaan lippujen muodossa, totesivat Heli Tomu ja Tero Valve poikiensa Viljamin ja Veetin kanssa. Kuva Pekka Mustonen.

Lähteenmäki oli viime ja toissa vuonna luokassaan Suomen mestari, joten mestaruusputken katkeaminen harmitti hieman kuskia itseään.

– Mitali on kuitenkin aina mitali, joten siinä mielessä voi olla tyytyväinen. Joka luokassa oli kova taso. Pitkästä aikaa näin etelässä kuskeja ilmestyi viivalle näin isot määrät. Itsellä oli kyllä huonoja startteja. Kun on lyhyitä eriä ja paljon autoja samassa lähdössä, sai tehdä paljon töitä raivatakseen tietä kärkeen. Mestaruuskin oli pienestä kiinni, pronssimitalisti totesi.

Nelivetoisten voittaja Jere Kalliokoski numerolla 97 jätti taakseen numerolla 59 kilpailleen Jari Tuurin. Kuva Pekka Mustonen.

Akaalaisilla hyvä edustus

Sunnuntaina tarvittiin hinausautoa, kun Legends-luokan kuski Tuomas Pöntinen joutui keskeyttämään kisan. Kuva Pekka Mustonen.

Akaalaisista kuskeista ainoa SM-mitaleille yltänyt oli siis Toni Lähteenmäki, mutta ei muidenkaan akaalaisten tarvitse turhaan nolostella. Lähteenmäen kanssa samassa V 1600 -luokassa yhdeksänneksi SM-taulukossa sijoittui nuori ja lahjakas Karoliina Seppänen. Lisäksi järjestävä seuraa edustanut Henrik Roehr oli SM-taulukossa 14. sijalla ja Jani Levo 18. sijalla.

Legends-luokassa ei kisattu SM-pisteistä, mutta Legends-autolla ajanut Erik Seppänen sijoittui 9. sijalle ja Niko Nylund 18. sijalle.

Akaalaisen Erik Seppäsen sijoitus Legends-sarjassa oli yhdeksäs ja autokin pysyi kisan tiimellyksessä ehjänä. Seppänen kunnostautui myös jääradan talkoissa. Kuva Pekka Mustonen.

Nelivetoisten luokassa ja kaksivetoisten Super Salooneissa ei ollut akaalaisia. Nelivetoisten Suomen mestaruus meni Jere Kalliokoskelle, jonka seura on AL-Härmä.

Kaksivetoisten Super Salooneissa kultaisen pokaalin kaappasi Iivari Niemi, joka edusti Jalasjärven Moottorikerhoa. Super Saloon erikoisliukuesteet -luokan SM-kulta meni Niko Mattilalle, jonka seura on Kokemäen Urheiluautoilijat.

Näkymättömät sankarit kunnostustalkoissa

Kisan näkymättömiksi sankareiksi nousivat Akaan Moottorimiehet ja Kurisjärven VPK:n palomiehet. Molemmat tahot tekivät hartiavoimin töitä, että kisat pystyttiin ylipäätään ajamaan.

Sunnuntaina kisaa katsomaan lähteneet toijalalaiset Salme ja Olavi Peltola kiittelivät näkemäänsä. Kiitosta saivat niin uudistunut satama-alue kuin itse kisakin. Kuva Pekka Mustonen.

Autourheilun Hanaa-lehden perustaja ja entinen päätoimittaja Kare Asp kehui vuolaasti akaalaisten uurastusta.

– Järjestäjien uskomaton työ kisojen onnistumiseksi oli kyllä ihailtavaa. Ei voi kuin kehua ja kiittää heitä, Asp totesi.

Kilpailun johtaja Hannu Mikkola kiittääkin kaikkia talkoisiin osallistuneita. Isot kiitokset lähtevät muun muassa Erik Seppäselle ja Niko Nylundille, jotka Mikkolan mukaan tekivät aivan älyttömän työn jo ennen kisoja.

– He olivat kantava voima jo radanteossa. He ovat auranneet illat sekä yöt ja päivisinkin, kun ovat ehtineet, Mikkola kehuu.

Crosskart-luokassa voittajaksi kruunattiin keltaisella kaasutteleva numero 71 eli Antti Kulmala. Kuva Pekka Mustonen.

Akaan Moottorimiehet järjestivät edellisen kerran SM-kisat vuonna 2016 ja sitä ennen joskus 1970-luvulla. Hannu Mikkola sanookin, että seuran väkeä lämmitti yleisön suuri määrä, sillä tällaista suurkoitosta ei nähdä alituiseen.

– Emme vielä tiedä tarkkaa yleisömäärää, mutta lipun ostaneiden määrä nousee varmaan toiselle tuhannelle. Tuntuu hyvältä, että väkeä tuli kannustamaan oman seuran kilpailijoita, joita oli yhteensä kuusi.

”On tämä ilo omalla kylällä”

Kaksivetoisten erikoisliukuesteet -luokassa pronssille kaasutti numero 33 Juha -Pekka Pesonen ja neljänneksi numero 37 Mika Liimatainen. Kuva Pekka Mustonen.

Jääradalle noussut vesi aiheutti jo lauantaina monelle kisaajalle harmia, sillä kun auto osuu kunnolla lätäkköön, auton tekniikka tekee tenän ja kuskin kilpailu päättyy siihen. Varsinkin crosskart-kuskit olivat kovilla. Suojaamaton kulkupeli aiheutti sen, että pelkästään jo monen kuskin ajohaalarista tuli seuraavaa päivää ajatellen käyttökelvoton.

Jälkimmäisenä kilpailupäivänä sunnuntaina yleisö valmistautui jännäämään V 1600-luokan tuloksia. Luokassa kilpaili neljä järjestävän seuran kuskia. Kuva Pekka Mustonen.

Järjestäjät ja Kurisjärven VPK:n palomiehet tekivät lauantaina töitä pitkälle iltaan, että sunnuntaina pystyttiin ylipäätään ajamaan.

Suuri yleisö ei onneksi tiennyt järjestäjien haasteista kuin ehkä aavistuksen. Varsinkin lauantaina Sataman tienoon parkkialueet pullistelivat autoja ja yleisöä. Sunnuntaina yleisöä oli määrällisesti vähemmän, mutta paikalle tulleiden tyytyväisyys oli yhä korkeissa lukemissa.

– Kyllähän tämä on hienoa nähdä näin paljon ihmisiä ja toimintaa Satamassa, totesivat Tero Valve ja Heli Tomu.

Heidän poikansa Veeti sanoi jäärata-autoilun kyllä kiinnostavan, mutta sen turvallisuus alkoi hieman hirvittää, kun seurasi itse kisaa.

– Mitähän sitä osaisi itse tehdä, kun auto lähtee käsistä, pieni koululainen mietti.

Sunnuntaina kisaa katsomaan lähteneet toijalalaiset Salme ja Olavi Peltola kiittelivät myös näkemäänsä. Kiitosta saivat niin uudistunut satama-alue kuin itse kisakin.

– Onhan se ilo seurata tällaista menoa omassa kylässä!

Legends-luokan voitti Pekka Savolainen numerolla 100. Takana tuleva Luka Nurmi tuli kuudenneksi. Kuva Pekka Mustonen.
Akaalaisen Toni Lähteenmäen auto lepäsi varikolla sunnuntain ajosuoritusten jälkeen. Kuva Pekka Mustonen.
Tällä autolla akaalainen Karoliina Seppänen kurvasi komeasti SM-taulukossa 9.sijalle. Kuva Pekka Mustonen.

Heli Mustonen

Kommentointi on suljettu.