Pyörälläkö hammashoitoon? – Hyvinvointikeskus teki minut riippuvaiseksi vanhempieni kuskailusta ja monimutkaisti elämää

Oppitunnilla katsoin useasti kelloa, jotta muistaisin lähteä ajoissa pyöräilemään kohti hammashoitolaa, joka sijaitsi onnekseni lähellä koulua. Tämä ei ollut ensimmäinen kertani, sillä olinhan käynyt jo lähes vuoden ajan oikomishoidossa Viialan hammashoitolassa. Tänäänkään minua ei jännittänyt, sillä tiesin homman hoituvan helposti, ja pääsisin nopeasti kouluun takaisin jatkamaan opiskelua.

Akaan hyvinvointikeskuksen aukeamisen jälkeen en pyöräile enää hammashoitolaan. Viialan koko terveysaseman toiminta siirtyi Toijalaan, ja nyt olen täysin riippuvainen vanhempieni kuskailuista. Tilanne on monimutkaistunut paljon.

Vanhempani käyvät töissä eri paikkakunnilla, joten kyyditys Toijalaan ei onnistu milloin vain. Pelkkä kymmenen minuutin kontrollikäynti vaatii melkoiset järjestelyt. Tämä aiheuttaa ylimääräistä stressiä sekä pidentyneitä poissaoloja koulusta. Koen, että en ole tässä asiassa yksin. Myös useat muut Viialassa ja Kylmäkoskella asuvat tuskailevat saman asian kanssa.

Mielestäni olisi ollut reilua, että Viialaan olisi jäänyt edes jonkinlaiset terveyspalvelut esimerkiksi hammashoitoihin liittyen. Nyt perheiden ja varmasti monen yksin elävänkin taakaksi koituu kyyditysten järjestäminen koulu- tai työpäivien aikana.

Moni ei ehkä tule ajatelleeksi tilanteen hankaluutta perheissä, joissa on useita lapsia sekä tarvetta terveydenhoitoon. Myös vanhempien ihmisten elämää tämä on varmasti vaikeuttanut.

En vastusta uudistuksia. On hienoa, että moni toijalalainen koululainen voi koulupäivän aikana piipahtaa hyvinvointikeskuksen hammashoitolassa vaikka välitunnilla. Toivoisin samaa mahdollisuutta myös muille akaalaisille koululaisille.

Voitaisiinko tiettyjä terveyspalveluja säilyttää kaupungin eri taajamissa? Saisivatko kauempana asuvat koululaiset kaupungin järjestämän kyydityksen hyvinvointikeskukseen? Nähdäänkö tärkeänä tukea kaupungin asukkaiden tyytyväisyyttä ja hyvinvointia? Mitä sanotte päättäjät?

 

Elli Sivonen

Viialan yhtenäiskoulu, 8A