Koululaiset kaipaavat sisävälitunteja – Sormet jäässä ei voi kirjoittaa, eivätkä kaksi pingispöytää viihdytä koko koulua

Välitunneilta löytyy yksi välituntivalvoja, kun muut opettajat ovat sisällä lämpimässä juomassa kahvia ja oppilaat jäätyvät talvipakkasilla tai kastuvat kaatosateessa. Mielestäni kaikissa kouluissa pitäisi olla mahdollisuus sisävälitunteihin.

Suomessa kun ollaan, on sää usein kylmä, tuulinen ja sateinen. Se ei ole pukeutumiskysymys. Monilla jäätyy sormet niin pahasti, että seuraavalla tunnilla kirjoittaminen on vaikeaa. Muun muassa minä ja osa kavereistani olemme kokeneet sen, ja se ei ole mukavaa. Jos olet sisällä, oppiminen ei häiriinny jäätyneiden sormien vuoksi.

Ulkona ei myöskään ole juuri tekemistä, joten aika kuluu hitaasti. Esimerkiksi kaksi pingispöytää ei viihdytä koko koulua monen vuoden ajan. Puhelimenkaan kanssa ei saa aikaansa kulumaan, koska viimeistään siinä vaiheessa sormet jäätyvät, kun otat hanskat pois. Jos ulkona olisi enemmän tekemistä, siellä viihtyisi helpommin huonommallakin säällä. Tekemistä tosin voi olla vaikea keksiä, joten osan välitunneista kannattaisi olla sisällä.

Korona ei ole hyvä perustelu sisävälituntien estämiseen, sillä muitakin rajoituksia on kouluissa purettu. Myöskään se, että luokassa ei riitä happi, ei ole hyvä perustelu, sillä ikkunoita ja vaikka ovia voisi pitää välitunneilla auki. Tiedän, että on hyvä saada välillä raitista ilmaa, mutta kaikkien välituntien ei tarvitsisi olla ulkona. Yksi tai kaksi sisävälituntia päivässä riittäisi.

Jos oppilaat eivät joutuisi joka välitunti ulos eikä mieli olisi niin maassa kylmyyden, harmauden ja tuulisuuden vuoksi, saattaisi monien koulumotivaatio hieman nousta. Summa summarum: Sisävälitunnit käyttöön, ja kaikki on onnellisempia.

 

Vilmiina Virtanen

Viialan yhtenäiskoulu 8A