Ensimmäisen yhteisnäyttelynsä kulttuuritalo Laaksolassa järjestäneiltä taiteilijoilta ei pelkkää positiivista palautetta järjestelyistä – ”Kulttuuritoiminnan tason on annettu notkahtaa Akaassa”

Toijalan Yhteiskoulun oppilaiden vierailu taidenäyttelyssä oli miellyttävä kohtaaminen myös kuvataiteilija Suvi Lemilälle. Lemilä pitää taidetta tärkeänä osana nuorten tunnekasvatusta. – Taiteen kautta nuori pystyy reflektoimaan omia tunteitaan ja tietää, mistä ne johtuvat. Niin kasvaa tasapainoiseen aikuisuuteen, Lemilä näkee. Kuva: Oona Eskeli.

Suvi Lemilä ja Minna Turunen päättivät järjestää yhteisnäyttelynsä Laaksolan kulttuuritalossa Turusen aloitteesta. Koronan aikana taiteilijana aktivoitunut Turunen on kotoisin Akaasta ja keksi pyytää Lemilän mukaan.

– Yhteisnäyttelymme on nimeltään Mitä sinä maalaat tänään. Olemme molemmat valmistuneet vuonna 2004 kuvataiteilijoiksi, ja tämä on ensimmäinen yhteisnäyttelymme. Näyttelyssä pohdimme, mihin kuvalliseen ilmaisuun olemme päätyneet tänä päivänä ja mitkä polut ovat siihen johdattaneet, Hämeenlinnassa asuva Lemilä kertoo.

Koronan herättämiä tunteita

Turusen teokset ovat luonteeltaan ekspressiivisiä. Ne käsittelevät tunteita, joihin taiteilija törmäsi, kun korona sulki hänet useaksi kuukaudeksi eristyksiin kotiinsa. Niistä löytyy mm. variksia ja kukonhelttaan piiloutunut Donald Trump.

Lemilän maalaukset ovat tyyliltään realistisia.

– Eivät mitään fotorealistisia kuitenkaan, pyrin tietynlaiseen maalauksellisuuteen ja luovaan, spontaaniin ilmaisuun. En tee valokuvasta valokuvaa, Lemilä kuvaa.

Toijalan yhteiskoulun oppilaat vieraana

Toijalan yhteiskoulun kahdeksasluokkalaisten Kokeileva kuvis -lyhytkurssin ryhmä vieraili Lemilän ja Turusen taidenäyttelyssä torstaina 19. elokuuta yhdessä koulun kuvataiteen opettajan Hanna Räsäsen kanssa. Räsänen toivoo Akaaseen lisää näyttelyitä, joihin oppilaiden kanssa voisi tehdä helposti vierailuja. Räsäsen mukaan lähikuntiin on mahdollista tehdä taidevierailuja, mutta ne ovat olleet harvassa koronan vuoksi. Lisäksi Räsänen toivoo, että Kulttuuritalo Laaksola otettaisiin kunnolla hyötykäyttöön ja että kaupunkiin saataisiin kulttuurikoordinaattori. Kuva: Oona Eskeli.

Toijalan yhteiskoulun 8. luokan kuvaamataidon lyhytkurssin ryhmä kävi tutustumassa näyttelyyn torstaina 19. elokuuta. Taiteilija koki kohtaamisen antoisana.

– Se oli ihana kohtaaminen. Nuoret kuuntelivat hiiskumatta ja hiljaa, olivat uteliaita. Puhuin töiden käsittelemästä tunnemaailmasta. Nuorten tunnekasvatus on kuin laittaisi rahaa pankkiin, Lemilä sanoo.

Lemilän mielestä on tärkeää, että nuoret tutustuvat taiteeseen ja varsinkin sen tuomiin mahdollisuuksiin käsitellä tunteita. Kuva voi tehdä sen, mihin sanat eivät pysty.

– On ehdottoman tärkeää, että nuoria tuodaan taidenäyttelyihin. Nuorten voi olla vaikea puhua tunteista sanoilla, mutta kuva voi toimia siltana tunteiden käsittelyyn. Tämä näyttely menee tunteiden sektoriin ja onkin äärimmäisen tärkeää käyttää taidetta tunnekasvatuksessa. Taide ilmiönä käsittää aivan kaiken. Se on yleissivistävää, voi olla poliittistakin. Taide kasvattaa ihmistä ja antaa näkökulmia. Kun ihminen seuraa eri genrejä, se kasvattaa laaja-alaisuutta, Lemilä näkee.

”Kulttuuritoiminnan taso Akaassa notkahtanut”

Suvi Lemilä pitää Laaksolan kulttuuritaloa korkeatasoisena ympäristönä näyttelylle, mutta ihmettelee kaupungin toimintaa taidenäyttelyn järjestelyiden suhteen.

– Kulttuuripuolen toiminta Akaassa on päässyt notkahtamaan. Kaupungin työntekijätkään eivät olleet oikein tietoisia siitä, miten homma Laaksolassa toimii. Jäi tunne, että he eivät ole ihan kartalla. Kulttuuritalolla on ollut aiemmin selkeämpi toimintamalli, puitteet, joiden on annettu nyt notkahtaa. Sikäli harmi. Laaksola on komea talo ja kiva sisältä. Kun aktiivinen kulttuurin toimipiste jätetään retuperälle, purraan omaa kättä eikä ymmärretä asian merkitystä, Lemilä pohtii.

Näyttely Mitä sinä maalaat tänään esillä Laaksolan kulttuuritalolla 12.–26. elokuuta maanantaista sunnuntaihin kello 12–16.

Suvi Lemilän maalaukset ovat lapsiaiheita. Töissään taiteilija pohtii, millaisin roolimallein ja tunnetaidoin varustamme lapsia kohti aikuisuutta. Kuvassa Lemilän maalaus Muuttuu todeks leikit lapsuuden, öljyvärityö vuodelta 2021.