Viiala-Seuran näyttely esittelee Viialan Pyryn Moottorimiesten aktiivivuosien historian

Tiistaina 3. elokuuta Viialan kirjaston näyttelytilassa avautunut Viiala-Seuran näyttely kertoo Viialan Pyryn Moottorimiehistä. Näyttely perustuu Kirsti Käen keräämään kuva- ja leikekansioon sekä seuran jäseniltä saatuihin kuviin ja muuhun materiaaliin. Kuva: Oona Eskeli.

Viialan kirjaston näyttelytilassa on elokuun ajan mahdollista tutustua Viialan Pyryn Moottorimiehistä (ViiPMM) kertovaan näyttelyyn. Näyttelyn järjestää Viiala-Seura.

Tiistaina 3. elokuuta avautunut näyttely perustuu Kirsti Käen keräämään kuva- ja leikekansioon sekä seuran jäseniltä saatuihin kuviin ja muuhun materiaaliin.

Jyrki Lepomäki ja Mervi Rytkönen Viiala-Seurasta kertovat, että Kirsti Käki on kerännyt Moottorimiehet-aiheisen kansionsa sillä ajatuksella, että siitä tehtäisiin joskus kirja. Kansio onkin laadittu ikään kuin kirjamuotoon, ja sen päähenkilö on Kirstin edesmennyt mies ja moottoripyöräharrastaja Erkki ”Erik” Käki.

Kansioon on koottu muun muassa seuran omista kilpailuista kertovia lehtileikkeitä. Seura järjesti kisoja, esimerkiksi jäärata- ja speedway-ajoja, Viialan Keskustan koulun alueella.

Kirsti Käki esittelemässä leikeaineistoaan Viiala-Seuran puheenjohtajalle Jyrki Lepomäelle. Kuva: Mervi Rytkönen.

Moottoripyöräinto tavoitti Viialan 50-luvulla

Näyttelyn aineiston mukaan Viialan Pyryn alainen moottorijaosto eli Moottorimiehet toimi ajalla 1953–1968, ja tästä ajasta aktiivisesti noin kymmenen vuotta.

Moottoriseura haluttiin ja lopulta myös päätettiin perustaa, koska sotien jälkeen merkittävästi levinnyt moottoriurheiluinnostus oli saavuttanut Viialan 1950-luvun alussa.

– Kun sitten vuonna 1952 moottoripyörien maahantuonti huomattavasti lisääntyi, alkoi näitä kaksipyöräisiä kulkuneuvoja olla Viialassakin kymmenittäin. Ja tällöin alettiin motoristien keskuudessa kaivata omaa moottoriurheiluseuraa paikkakunnalle, näyttelyaineistossa kirjoitetaan.

Ennen oman paikkakunnan seuraa paikalliset kuskit olivat mukana Valkeakosken ja Tampereen moottoriseuroissa.

Moottorimiehet järjesti kisoja, esimerkiksi jäärata- ja speedway-ajoja, Viialan Keskustan koulun alueella. Kuva: Oona Eskeli.
Kaarlo Jyrkiseltä lainaan saatu Moottorimiesten edustuslakki on esillä näyttelyssä. Kuva: Oona Eskeli.

Mukana myös esineitä

Jyrki Lepomäen ja Mervi Rytkösen mukaan näyttelyidea syntyi Viiala-Seuran hallituksen kokouksessa tammikuussa, kun useista eri aiheista leikekansioita koonnut Kirsti Käki oli juuri vuodenvaihteessa valittu yhdistyksen kunniajäseneksi.

Lepomäki arvioi, että näyttelyssä on kuva- ja leikemateriaalia noin 140 kappaleen edestä.

– Enempää ei oikeastaan tähän näyttelytilaan mahtuisikaan, Lepomäki tuumaa.

Käen aineiston ja jäseniltä saatujen kuvien lisäksi näyttelyssä on esillä Toivo Lahdelta ja Kaarlo Jyrkiseltä lainaan saatua esineistöä.

Lahdelta näyttelyyn on saatu ajoissa käytetty lentäjänlakki ja Jyrkiseltä puolestaan kisa- ja edustuspuserot sekä ViiPMM:n pinssillä varustettu edustuslakki.

Lepomäki ja Rytkönen paljastavat, että monet muutkin tiesivät omistavansa Moottorimiehiin liittyvää materiaalia mutta suurin osa materiaalista ei lopulta löytänyt tietään näyttelyyn asti.

– Monet sanoivat, etteivät he tiedä missä tavarat ovat, kaksikko naurahtaa.

Lue myös:

Kirsti Käki tallettaa tärkeät lehtijutut leikekirjoihin – Kouluaikojen inhokki muuttui intohimoksi (20.8.2014)

Jyrki Lepomäki ja Mervi Rytkönen Viiala-Seurasta kertovat, että monet henkilöt tiesivät omistavansa Moottorimiehiin liittyvää materiaalia mutta materiaali oli vain harvoin löydettävissä. Lopulta näyttelyyn saatiin Kirsti Käen aineiston lisäksi jonkin verran muutakin materiaalia, kuten tässä kuvassa näkyvät Moottorimiesten puserot. Kuva: Oona Eskeli.
Tähän kansioon Viiala-Seuran näyttely pääasiassa perustuu. Kuva: Oona Eskeli.
Toivo Lahden lentäjänlakki. Kuva: Oona Eskeli.
Kirsti Käen edesmennyt mies Erkki on näyttelyn aineistossa paljon esillä. Kuva: Oona Eskeli.
”Vesiajot” Viialassa vuonna 1957. Kuva: Oona Eskeli.
Naisetkin olivat innostuneita moottoripyöristä Moottorimiesten toiminnan aikana. Kuvassa vauhdissa Ritva Porkka. Kuva: Oona Eskeli.
Moottorimiehet toimi aktiivisesti noin kymmenen vuotta. Kuva: Oona Eskeli.
Kuva: Oona Eskeli.