The Voice of Finland opetti Joonas Mäkiselle, minkälainen laulaja hän on – Iskän putoaminen Juha Tapion tiimistä oli lapsille pettymys, Pyhimyksen painavat sanat jäivät akaalaisen mieleen

Akaalainen Joonas Mäkinen kertoo saaneensa The Voice of Finland -laulukilpailusta hyviä vinkkejä esiintymiseen. Mäkinen myöntää, että tähtivalmentajien palautteet osuivat oikeaan.

– Minulla on takana niin vähän esiintymisiä laulajana, että vieläkin liikaa keskityn suorittamiseen sen sijaan, että uskaltaisin olla lavalla vapautunut. Stressaan liikaa sitä, miten esitys itsessään menee, Mäkinen sanoo.

Omalta tähtivalmentajaltaan Juha Tapiolta Mäkinen sai konkreettisia neuvoja valmistautumisesta ja lavalle menemisestä.

– Ne menevät varmasti käyttöön, kun jatkossa esiinnyn, Mäkinen sanoo.

Ala-asteella Joonas Mäkinen oli aina esiintymässä – oli kyseessä sitten pääsiäiskirkko tai koulun konsertti. Kuva: Oona Eskeli.

Muistoja karaokebaarista

Mäkinen lauloi Knockoutissa Kings of Leonin kappaleen Use Somebody.

– Se on biisi, jonka olen aikanaan laulanut ensimmäistä kertaa julkisella paikalla, karaokebaarissa Hämeenlinnan yöelämässä. Siitä jäi hyvä fiilis, kun porukka pysähtyi kuuntelemaan. Se oli aikaa, jolloin en edes harrastanut laulua, mutta siitä on jäänyt muistijälki.

Mäkinen putosi Knockout -vaiheessa Juha Tapion joukkueesta mutta sai uuden mahdollisuuden, kun Pyhimys kaappasi laulajan itselleen. Mäkisen tie kisassa päättyi, kun Pyhimyksen tiimistä jatkoon menivät Mikko Moilanen ja Siret Tuula.

Mäkisen mieleen on jäänyt Pyhimyksen kannustus olla oma itsensä.

– Ei pidä mennä mihinkään muottiin, mitä ihmiset olettavat rocklaulajan olevan. Ei tarvitse olla sellainen. Riittää, että on ja laulaa, Mäkinen sanoo.

Joonas Mäkinen opetteli kitaransoittoa sellaisella innolla, että kitaratuntien tarve loppui lyhyeen. Laulamista Mäkinen alkoi treenata tosissaan vuoden 2015 tietämillä. Kuva: Oona Eskeli.

Harrastaja ammattilaisten joukossa

Mäkinen kertoo saaneensa myös kotijoukoiltaan hyvää palautetta. Toijalassa asuvaan perheeseen kuuluu avovaimo sekä kolme lasta, 8-vuotias poika ja 6- ja 1-vuotiaat tyttäret.

– Kotona oli kova arvuuttelu, mitä biisejä esitän, koska en voinut puhua omalle perheellenikään, mitä kisassa tapahtuu. Kun katsoimme perheen kanssa Knockoutia, lapset olivat aika surkeina, kun iskä putosi eikä päässyt esittämään heidän ehdottamia kappaleita live-lähetyksissä.

Lasten mielestä isä olisi voinut laulaa Lewis Capaldin Someone You Loved, joka on tullut lapsille tutuksi pianonsoittopelistä.

Mäkinen sanoo päässeensä kilpailussa kuitenkin yllättävän pitkälle.

– Jotenkin koin lähteneeni mukaan altavastaajana, koska osa kilpailijoista on ammattiesiintyjiä tai lauluvalmentajia, ja itse olen vaan harrastaja, myymäläpäällikkönä työskentelevä Mäkinen toteaa.

Joonas Mäkinen on työskennellyt 18-vuotiaasta asti kaupan alalla. Kuva: Oona Eskeli.

Keikkapyyntöjä kesäjuhliin

Mäkinen aikoo jatkaa musisointia tamperelaisessa Cold Horizon -yhtyeessä harrastuspohjalta. Haaveena on myös tehdä ja julkaista omaa musiikkia.

– Kilpailu vahvisti näkemystä, että olen ihan hyvä tekemään musaa ja lauluhommaa. Ei tämä ainakaan vähennä musiikin harrastusta, pikemminkin lisää intoa. Myös somenäkyvyyttä on tullut jonkin verran kilpailun myötä. Aion hyödyntää ohjelman tuoman näkyvyyden jollain tavalla, Mäkinen miettii.

Laulukilpailu on poikinut jo keikkatarjouksia. Mäkistä on kyselty esiintymään kesän juhliin.

Lue myös:

The Voice of Finlandissa kisaava monimyymäläpäällikkö Joonas Mäkinen haluaa pitää musiikin harrastuksena: ”Jos huomisen päivän safkat riippuisivat siitä, mitä teen tänään musiikin kanssa, siitä tulisi vähän väkisinkin suorittamista”