Jykä Sirainen julkaisee kantrialbumin: ”Kumarran levyllä ajatusmaailmalle, jonka olen saanut kotona” – Viialasta lähtöisin oleva basisti astuu nyt solistina eturiviin

Basistina tunnettu Jykä Sirainen julkaisee myöhemmin tänä vuonna ensimmäisen soololevynsä.

Viialasta kotoisin olevan Jykä Siraisen debyyttilevy on kansia ja painoa vaille valmis, ja se on tarkoitus julkaista loppukesästä cd:nä ja vinyylinä. Sirainen on sanoittanut, säveltänyt ja sovittanut kappaleet ja myös laulaa ne sekä soittaa suurimman osan instrumenteista itse.

Sirainen muistetaan ja tunnetaan parhaiten Viialassa 1980-luvulla perustetun hardrock-yhtye Loud Crowdin basistina, mutta omalla soololevyllä tyyli ja tahti on toinen. Levyn on miksannut ja masteroinut yhdysvaltalainen Glenn Thomas, joka on työskennellyt muun muassa Jennifer Lopezin ja kantrimusiikin huippujen tuotannoissa.

Levyn ensimmäinen single Life Goes On julkaistiin 5. maaliskuuta. Se kertoo omakohtaisen kokemuksen siitä, miten helposti voi unohtaa itsensä ja läheisensä arjen suorittamisen keskellä. Laulussa päädytään havaitsemaan, että elämässä ei lopulta ole kyse siitä, mitä haluamme, vaan siitä mitä tarvitsemme.

Siraisen mukaan tuleva albumi on viialalaisen työläisperheen vesan tarina.

– Kumarran levyllä ajatusmaailmalle, jonka olen saanut kotona. Sen ensimmäinen biisi, Leather Couch and Cheap Guitar, kertoo siitä, miten aloin soittaa kitaraa. Olin saanut joululahjaksi muovisen amerikkalaisen rekan, jonka mukana tuli c-kasetti. Sen ensimmäinen biisi oli Merle Haggardin Working Man Blues.

Sirainen muistaa elävästi uudenvuoden päivän vuonna 1978 lapsuudenkodissaan Viialassa, kun hän rämpytteli tätä kappaletta äitinsä halppiskitaralla vihreän jalkalampun valokeilassa.

– Levyni tarina päättyy siihen, kun kävin sanomassa viimeisen heipan vaarilleni ennen kuin hän siirtyi tuonpuoleiseen. Siihen väliin mahtuu tarinoita siitä, mitä minulle on tapahtunut matkan varrella.

Levyltä löytyy myös pilke silmäkulmassa kirjoitettuja kappaleita muun muassa pienen paikkakunnan veroviraston työntekijälle sekä nykyiselle pääministerille. Eikä tarina suinkaan pääty tähän, sillä seuraava levy on jo kirjoitettu valmiiksi.

Jykä Siraisen Life goes on -single ilmestyi maaliskuun alussa.

Pakko ennen viisikymppisiä

Idea levyyn heräsi jo parikymppisenä, kun Sirainen lupasi itselleen julkaisevansa levyn ennen 50-vuotissyntymäpäiväänsä. Sinkkujulkaisu tapahtuikin päivää ennen määräaikaa.

Albumin julkaisu hieman myöhästyi mutta hyvästä syystä: alun perin omaksi synttärilahjaksi suunniteltu kantrilevy kasvoi yllättäen isommaksi kokonaisuudeksi, kun ruotsalainen levy-yhtiö Heptown Records julkaisee levyn.

– Soitin heille joskus yhden biisin, ja he innostuivat siitä ihan pirusti. Lähettelin biisejä ulkomaille testimielessä ja kyselin, että olenko ollenkaan kantri-kartalla, kun meillä Suomessa dna ei ole kovin vahva kantrimusiikin suhteen. Varsinkin Nashvillen suunnalta tuli alan ihmisiltä tosi hyvää palautetta.

Kantrin kotina tunnettu Nashville on Siraiselle tuttu paikka, ja hän on vieraillut siellä parisenkymmentä kertaa. Kaupungin ilmapiiri ja vahva musiikkiperinne vetävät häntä puoleensa.

– Siellä sain ihan uuden kipinän biisien kirjoittamiseen, kun pääsin kirjoittamaan paikallisten kanssa.

Siraisen kappaleet kertovat hänen omasta elämästään.

Rivisoittajasta artistiksi

Uuden vuosikymmenen ja soololevyn lisäksi uutta on astuminen parrasvaloihin.

– Olen aina ollut rivisoittaja ja ylpeä siitä. Nyt joudun olemaan ensimmäistä kertaa eturivissä. Innoissani mutta kauhun sekaisin tuntein odotan ensimmäistä keikkaa. Lava on varsin miellyttävä paikka, kun minulla on basso kaulalla, mutta kun lyödään akustinen kitara käteen ja mikki eteen, niin se voi olla yllättävän kova paikka.

Siraisella on paljon meneillään. Seuraavan oman levyn lisäksi tekeillä on toinen kantrilevy, jolla hän on vokalistina. Lisäksi hän soittaa bassoa T-ID:n ja Tommi ”Tuple” Salmelan levyillä sekä Horsepowerin riveissä.

Tällä hetkellä Siraisella on aikaa työstää musiikkia ja kirjoittaa biisejä, kun ura farkuistaan tunnetun Levi’sin myynti- ja markkinointivastaavana Suomessa päättyi yhtiön sulkiessa Pohjoismaiden-yksikkönsä. Samalla pitkät työpäivät jäivät taakse.

– Huomasin, että luovuuteni alkoi tulla ihan eri tavalla takaisin. Se vaikutti suoraan siihen, mitä sain tarttumaan paperille. Huomasin, että tärkein asia, mitä voi itsellensä tehdä, on olla vähän armollisempi.

Jykä Sirainen (oik.), Jami Katajisto (vas.) ja Jari Parikka nähtiin Akaassa elokuussa 2016, kun Loud Crowd -yhtye teki 13 vuoden jälkeen paluukeikan Vasenkätisten Vestivaalilla. Siraisen soololevyllä soi hard rockin sijaan kantri. Kuva: Tero Laihanen.

Ulos kaapista

Suomessa kantri on pysynyt pitkään marginaalissa. Miten helppoa raskaan musiikin soittajan oli tulla kaapista?

– Tällä ikää voi jo myöntää, että rakkauteni kantriin ulottuu siihen, kun 7-vuotiaana kuulin tuon Working Man Bluesin ensimmäistä kertaa.

Sirainen paljastaa, että kerrottuaan uudesta aluevaltauksestaan moni tuttu muusikko on tunnustanut pitävänsä kantrista.

– Tuolla on yllättävän paljon kaappikantristeja. Ehkä se on aika helppoa musaa kuunnella, ja uskon, että sen tarinankerronta ja melodia vetoavat suomalaisiin, Sirainen sanoo.

Katso Life Goes On -kappaleen musiikkivideo täältä.

 

Sanna Hillberg