Varusmiessoittokunta saa akaalaisen päällikön – Vuosittain noin sata nuorta koulutetaan Parolannumella esiintymis- ja taistelutehtäviin

Juhani Valtasalmi johtaa orkesteria Akaan kirkossa 2020. Kuva: Kuva: Puolustusvoimat/Lauri Heroja

Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan päällikkönä vuodesta 2017 palvellut musiikkikapteeni Ville Paakkunainen siirtyy Lapin sotilassoittokunnan päälliköksi tammikuussa 2021. Varusmiessoittokunnan päällikkökapellimestarin tahtipuikkoon tarttuu Varusmiessoittokunnan kapellimestarina vuodesta 2018 palvellut musiikkiyliluutnantti Juhani Valtasalmi Akaasta. Valtasalmen seuraajana kapellimestarin tehtävissä jatkaa musiikkiyliluutnantti Risto Sojakka.

Valtasalmi valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta syksyllä 2016 pääaineenaan puhallinorkesterinjohto. Vuosina 2007–2013 Valtasalmi toimi klarinetistina Panssarisoittokunnassa Hämeenlinnassa ja syksystä 2013 eteenpäin Laivaston soittokunnassa Turussa. Hän on valmistunut vuonna 2006 Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiasta musiikkipedagogiksi (AMK) pääaineenaan klarinetti.

Kapellimestariopintojen ohella Valtasalmi on opiskellut musiikin sovittamista erilaisille kokoonpanoille. Hän on myös toiminut useiden vuosien ajan Suomen Klarinettiseura ry:n luottamustehtävissä.

Hattulan Parolannummella sijaitseva Puolustusvoimien varusmiessoittokunta on Suomen kuudesta sotilassoittokunnasta ainoa, joka esiintyy sekä koko valtakunnan alueella että ulkomailla. Varusmiessoittokunta kouluttaa vuosittain noin sata nuorta musiikin, tekniikan ja viestinnän osaajaa esiintymis- ja taistelutehtäviin.

Valtasalmi valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta syksyllä 2016 pääaineenaan puhallinorkesterinjohto. Kuva: Puolustusvoimat/Tuomas-Puranen