Onko Karhunrahkan tuulivoima-alue karhunpalvelus koko Akaan seudulle?

Tuulivoima vastatuulessa Saksassa – Norjassa lisärakentamissuunnitelmat lakkautettu.

Tunnettujen taloustieteilijöiden ryhmä totesi tänä kesänä Saksan hallituksen tilaamassa raportissa, että Saksan ilmastopolitiikka on ollut hajanaista, tehotonta ja kallista.

Maalle nousevia tuulimyllyjä vastustetaan lähes kaikkialla Saksassa yhä kiivaammin, koska ne pilaavat maiseman, pitävät kovaa ääntä ja ovat uhka tietyille eläin- ja lintulajeille. Ne tuhoavat valtavasti lintuja, lepakkoja, hyönteisiä ja pieneläimiä. Kavioeläimet hirvet ja peurat väistyvät alueelta. Lisäksi tuulivoiman rakentamista varten on alettu kaataa entistä enemmän metsää. Tuulimyllyjen vastustus on kasvanut rajusti ja niitä rakentavista yhtiöistä on parin viime vuoden aikana vähennetty 34000 työntekijää.

Koska Saksan energitilanne on pahasti epäonnistunut ja tuulivoiman vastustus kasvanut, ei ole mikään ihme, että Suomeenkin houkutellaan saksalaisia tuulifirmoja kaikin mahdollisin keinoin, usein paikkakunnille, joissa myllyjen ympäristö- ja maisemahaitat olisivat korvaamattomia.

Asukkaiden kokemia terveyshaittoja vähätellään eikä kiinteistöjen arvonlaskua noteerata millään tavoin.

Myös tuulivoimaloitten aiheuttamiin terveysvaikutuksiin on viime kuukausina puututtu. Joukko johtavia saksalaisia lääkäreitä on tutkinut tuulivoimaloitten vaikutuksia alueen väestöön. Heidän mielestään tuulimyllyjen lähettämät infraäänet aiheuttavat sairauksia lähialueitten ihmisille laajalla alueella. Sitä enemmän, mitä korkeampia myllyt ovat. Akaan Seudun vastineessaan ABO-Windin edustaja Julian Wehnert kiisti lääketieteelliset muutokset. Hän ja häntä kannattavat päättäjät eivät joko tiedä, eivät viitsi ottaa selkoa tai yksinkertaiseti eivät välitä asiasta. Lääkäreitten ja taloustieteilijöitten raporteista annetaan mielellään käännösapua tarvittaessa.

Saksassa puretaan lähiaikoina yli 10000 tuulivoimalaa. Käytetyille myllyille ei sen jälkeen ole mitään käyttöä. Edessä on toistaiseksi ratkaisematon ongelma, mitä tehdä.

Suomessakin 700 myllylle tapahtuu lähiaikoina samoin.

Tuulivoimaloiden romuttaminen on vaikeaa eikä siitä ole kokemusta. Tästä voi koitua arvaamattomat kustannukset tuulivoimapaikkakunnilla, jopa maansa tuulifirmoille vuokranneille maanomistajille. Näiden kulujen rinnalla maanomistajan vuokratulot ovat pikkurahoja.

Myllyjen toimiessa tuulimyllypaikan vuokrannut maanomistaja voi vain sivusta seurata kun myllyjen omistajat vaihtuvat. Hän ei voi millään lailla puuttua omasta maastaan käytävään firmojen väliseen kauppaan. Näitä omistajan vaihdoksia tapahtuu ja on tapahtunut.

Norjassa mennään tuulivoima-asiassa Suomea rutkasti edellä. Norjan pääministeri ilmoitti 18.10.2019 Norjan yleisradioss aNorjan lakkauttavan tuulivoiman lisärakentamissuunnitelmat kuntien ja ympäristöliikkeen voimakkaan vastustuksen takia. Sen mukaan tuulivoima on tehotonta, kallista ja lyhytikäistä, kesto vain 15-20 vuotta.

Akaan Karhunrahkan asiassa on kyse siitä, suostuvatko akaalaiset ja ympäristökuntalaiset 25 vuodeksi koekaniineiksi ja alttiiksi infraäänille, joita kaksi kertaa Näsinneulaa korkeammat tuulimyllyt yötä päivää syytävät laajalle alueelle koko Akaaseen ja sen ympäristöön.

Karhunrahkan alue on hienoa metsäaluetta Arolan ja Saajanmajan välissä, hyvää marja-, sienestys- ja metsästysmaastoa. Myllyjen toteutuessa se olisi metsäautoteitten pilkkomaa raiskattua metsää, jossa rakennus- ja huoltorekat kuskaavat tonneittain terästä ja betonia ja mistä eläimet ja ihmiset on karkoitettu.

Tätäkö me haluamme?

Tapio Pajuoja

HLL

Akaassa syntynyt