Pysähdy hetkeksi: Kevään merkkejä

Profile Image of Akaan Seutu

Kevät saapui taas luoksemme, välillä edeten nopein askelin, välillä hitaammin. Aurinko lämmittää jo suloisesti. Sade on virkistänyt sekä sulattanut lumien rippeet. Kohta vihreys yllättää meidät.

On aika ottaa esille kevätvarusteet ja lähteä luontoon ihastelemaan sen kauneutta; katselemaan kukkaan puhkeavia vuokkoja tai  kuuntelemaan muuttolintujen ääniä. Kaiken kaikkiaan aistimaan kevättä.

Nyt kannattaa myös tarkistaa polkupyörän kunto. Tämä viikko on nimittäin valtakunnallinen pyöräilyviikko. Huomenna 10.5. on teemana virkistyspyöräily. Se osuu kivasti yhteen lähiseudun seurakuntien tapahtumaan.

Helatorstaina järjestetään jokavuotinen Seitsemän kirkon pyörälenkki. Mukana ovat Sääksmäen, Urjalan ja Akaan seurakunta. Osallistumismaksu menee Suomen lähetysseuran tukemiseen. Suomen lähetysseuran työ  suuntautuu esimerkiksi monille marginaaliryhmille. Autetaan ja koulutetaan sokeita, kuuroja ja vammaisia, joita ei muuten huomioida. Samoin viedään evankeliumin hyvää sanomaa ja annetaan apua köyhille ja sairaille.

Näitä pyöräilyjä on järjestetty 35 vuotena. Vuonna 1983  Sauli Turja, Torsti Ijäs ja Helvi Jousmäki ideoivat pyörälenkin. Liikunnan ja hyvän tekemisen yhdistäminen on hieno idea. Liikkuminen tuo iloa ja hyvää oloa sekä kuntoa ja terveyttä.

Pyörälenkin reitti kulkee Urjalan, Kylmäkosken, Akaan, Sääksmäen, Valkeakosken, Metsäkansan  ja Viialan kirkkojen kautta. Matkaa kertyy noin 90 kilometriä. Kaikkia kirkkoja ei ole pakko kiertää, arvontaan osallistumiseen riittää kaksi kohdetta. Arvonnan palkintona on lahjakortti.

Osallistuja ilmoittautuu pyörälenkille ensimmäisellä kirkolla jolta hän aloittaa. Sieltä saa kortin ja leiman, kun maksaa osallistumismaksun. Seuraavilla kirkoilla leimataan kortti. Osallistumiskortti palautetaan viimeisellä kirkolla arvontaa varten. Kukin voi polkea omaan tahtiin rauhallisesti tai nopeasti ilman kilpailua. Kypärä kannattaa ottaa mukaan.

Akaan kirkolla leimauspiste on seurakuntatalon alasalissa, jossa tarjotaan lämmintä keittoa. Viialan kirkolla leimataan vanhassa pappilassa, jossa saa kahvia, pullaa ja karjalanpiirakoita. Kaikkia näitä myydään lähetyksen hyväksi pientä maksua vastaan. Kylmäkosken kirkolla tarjotaan mehua, jota saa  ilmaiseksi muissakin pisteissä. Halutessaan voi poiketa hiljentymään kirkkoon. Toisissa kirkoissa järjestetään messu, johon voi matkalla osallistua.

Osallistujamäärä on vuosittain vaihdellut 100:n ja 500:n välillä. Mitä parempi on sää, sitä enemmän tulee osallistujia. Toivotaan ja rukoillaan kaunista, aurinkoista, tuuletonta ja lämmintä ilmaa.

Seurakunnassa tapahtuu paljon muutakin keväistä. On tarjolla useita konsertteja Toijalassa, Kylmäkoskella ja Viialassa. Kaikilla kirkkokuoroilla on omat konserttinsa. Lisäksi kannattaa mainita sunnuntain 13.5. herkullinen ja monipuolinen äitienpäivälounas Akaan seurakuntasalissa.

Virret kertovat keväästä kauniisti. Rakkaassa suvivirressä  lauletaan ”Nyt siunaustaan suopi taas lämpö auringon, se luonnon uudeks luopi, sen kutsuu elohon.” Toisessa säkeistössä ”Se meille muistuttaapi hyvyyttäs, Jumala, ihmeitäs julistaapi”.

Sinikka Ylimäki

Kirjoittaja on Akaan kirkkovaltuuston puheenjohtaja