Toiveita ja toivotuksia

Toivotan hyvää joulua Akaan tekniselle johtajalle. Toivon, että tekninen toimi päivittää tietonsa kaupungin kiinteistöjen kunnosta. Esitit jälleen kaikille päiväkodeille kiinteistöjen kuntoluokaksi ykköstä. Pajantien päiväkodin uskon ansaitsevan kunnostaan ykkösen, mutta miten on muiden laita? Ovatko ykköseen merkityt koulut todella ykkösluokan kunnossa?

Toivon, että Akaa ei ”uusiokäyttäisi” huonokuntoisia rakennuksiaan, esimerkiksi Viialan ja Kylmäkosken terveysasemia. Niiden korjaus maksaa paljon ja lopputulos on epävarma.

Lämmin joulutervehdys Akaan tekniselle lautakunnalle. Uskalsitte muuttaa teknisen johtajan ehdotusta kiinteistöjen kuntoluokista. Rautalan päiväkoti ansaitsee kolmosluokkansa. Toivottavasti se ensi syksynä suljetaan ja lapset pääsevät uuteen, terveeseen päiväkotiin. Itse olen sairastunut useiden Akaan päiväkotien sisäilmasta niin pahasti, että olen nyt työkyvyttömyyseläkkeellä.

Kaupunginhallitukselle ja valtuustolle toivotan rauhaisaa joulua. Erityistervehdys Jaakko Leinoselle, Inka Lopille ja muille valtuutetuille, jotka olette uskaltaneet ottaa esille koulujen ja päiväkotien sisäilma-asiat.

Sivistysjohtaja Jukka Oksalle lähetän joulutervehdyksen myötä toiveen, että hän pitää hyvää huolta alaistensa terveydestä. Ei tarvita enää yhtään ennenaikaista eläköitymistä huonon sisäilman vuoksi. Myös koululaisten työolojen tulee olla kunnossa.

Koulujen huonon sisäilman vuoksi kotikouluun joutuminen on lapselle ja perheelle haastava tilanne. Pieniä päivähoitolapsia pitää suojella huonolta sisäilmalta, sillä lapsen kärsimyksen lisäksi myös vanhemmille aiheutuu vaikeuksia työelämässä sairaan lapsen hoitovapaiden vuoksi.

Lämmintä joulun tunnelmaa Kirkonkylän koululle Heli Hotti-Paanaselle ja muille koulun sisäilmasta oireita saaville. Pian pois koulun tiloista! Mitä nopeammin pääsee pois sairastuttavista tiloista, sitä paremmin toipuu. Kuten monet muutkin sisäilmasta sairastuneet, sain astman ja homeherkkyyden lisäksi myös kemikaaliherkkyyden. Elämä kodin ulkopuolella on vaikeata kaikenlaisten kemikaalihajujen vuoksi. Tämmöistä vaivaa en toivoisi kellekään.

Jouluterveiset Akaan työterveyshuollolle ja kouluterveydenhoitajille. Olette tärkeitä henkilöitä sisäilma-asioissa, sillä olette usein ensimmäisiä, joihin otetaan yhteyttä oireiden ilmaannuttua. Onneksi kaikki eivät sairastu, mutta silti kuka tahansa voi sairastua.

Erityisen lämmin joulutervehdys Kirkonkylän koulun kotikoululaisille, Inkalle ja Annalle. On hienoa, että pidätte huolta terveydestänne ja käytte kotikoulua, koska koulunne sisäilma sairastuttaa teidät. Toivon, että teille löytyy pian puhdas koulu. Vanhempienne ja kavereidenne tuella pääsette tämän ajan yli.

Jouluiloa myös Akaan Seudun toimitukselle ja lehden lukijoille.

 

Kirsti Tulikari