Monen toimen Pekkaa ei enää ole

Profile Image of Juha Kosonen

Kotiseutuneuvos, kauppateknikko Pekka Pennanen nukkui pois luotamme kotonaan Toijalassa 28. marraskuuta 2016. Monen toimen Pekka sai elää 90-vuotisen elämän. Hän oli syntynyt Akaassa 13. tammikuuta 1926.

Pesäpallon Suomen mestari, kotiseutuneuvos Pekka Pennanen tapasi Eles Landströmin patsaan paljastustilaisuudessa kesällä 2015 seiväshyppääjä Risto Ankion. Mukana myös Heikki Knuuttila Toijalan Vauhdista.

Pekka Pennanen oli voimiensa päivinä hyvin tunnettu akaalainen vaikuttaja. Jo nuorena hän pelasi Toijalaan pesäpallon Suomen mestaruudet Pallo-Veikkojen riveissä 1945 ja 1946. 1947 joukkue saavutti SM-hopeaa ja Suurkisamestaruuden. Urheilu-ura jatkui monipuolisena Toijalan Vauhdissa ja eräällä tavalla huipentui olympiasoihdun kantamiseen kesällä 1952. Olympiakesää Pekka muisteli myöhemmin mielellään. Raskaiden sotavuosien jälkeen Suomessa jälleen hengitettiin.

Sotaan Pekka Pennanen ei ennättänyt. Vanhemmat veljet Mikko ja Matti lähtivät. Pekka toimi suojeluskunnassa talvi- ja jatkosodassa, muun muassa vahtien Akaassa sotavankeja ja auttaen Toijalan rautatieasemalle saapuneita evakoita. 1944 tuli vihdoin käsky riviin, mutta taival päättyi internointitehtäviin Turun satamaan.

Pekka oli kiihkoton. Häntä ei saanut puolelle eikä toiselle. Akaa-Toijalan Suojeluskunnan ja Lotta-Svärd-järjestön historiikin kirjoitti filosofian maisteri Päivi Alamäki, mutta tietojen keruussa auttoivat uutterasti Pekka Pennanen, Samuli Kulmala ja Urho Tähtinen. Historiikin nimi, Ne 27 vuotta, oli Pekan idea. Kirjan luonne, viileä dokumentointi, oli myös hänen toiveensa. Harkiten Pekka Pennanen kokosi myös Toijalan Pirtin Perinnekammariin suojeluskunnan, lottien sekä sotilaspoikien ja pikkulottien historiaa. Kammariin on koottu hienosti talvi- ja jatkosodan akaalaista historiaakin.

Pekka Pennanen toivoi usein, että vuoden 1918 tapahtumat nostettaisiin Akaassa esiin kiihkottomasti ja kaikkia kunnioittaen. Tämän toiveen voivat nyt vain jälkipolvet toteuttaa. Pekka itse ehti olla aineiston kokoajana monissa Toijalan Työväenyhdistyksen hankkeissa.

Rakkaus kotiseutuun ilmeni Pekka Pennasella monin tavoin. Hän oli Akaa-Seuran ja TaideAkaan perustajajäsen. Hän valokuvasi ja kokosi uudelleen kuvaten Akaa-Seuralle mittavan valokuva-arkiston. Pekka ennätti paikalle purkutalojen uumeniin aarteita etsimään. Hän selasi kuolinpesät, koulujen, yhdistysten ja yritysten paperit ennen niiden hävittämistä. Tärkeät asiat piironkien laatikoista, holveista, aitoista ja riihistä koottiin talteen mahdollista kotiseutumuseota varten. Monien toijalalaisten yhdistysten historiikkien synnyssä Pekka on ollut keskeinen vaikuttaja. Tekijät turvautuivat mieheen, joka tiesi.

Pennasen veljekset jatkoivat isänsä nahka-alan yritystä Toijalassa, jossa Pekka oli mukana vakavaan sairastumiseensa saakka. Kenkä Pennanen on liikenimenä tänäkin päivänä olemassa. Kylmiltään ei mies liike-elämään lähtenyt. Työn ohessa suoritettiin kauppateknikon tutkinto ja ennätettiin vielä kuvataidenoppiin Vapaaseen Taidekouluun Helsinkiin. Kuvataitelija Pekka Pennanen kehitti piirtämisestä itselleen ilmaisukeinon. Myös somistajana ja mainosgraafikkona Pekka oli vertaansa vailla. Hänen viimeiseksi jäänyt retrospektiivinen näyttelynsä oli kulttuuritalo Laaksolassa lokakuussa 2015.

Juha Kosonen