Enkelten puhetta

Profile Image of Akaan Seutu

Joulun kertomus on täynnä enkeleitä. Enkeli Gabriel ilmestyi Sakariaalle ja ilmoitti, että Elisabet tulee saamaan pojan. Hänelle on annettava nimeksi Johannes. Hän kulkee Herran edelläkävijänä valmistaakseen Jeesukselle tietä.

Gabriel vieraili myös neitsyt Marian luona. Hän ilmoitti Jeesuksen syntymästä. Kun Joosef havaitsi kihlattunsa Marian olevan raskaana, vaikkei hän ollut kajonnut morsiameensa ilmestyi hänelle unessa enkeli. Hän kertoi raskauden olevan lähtöisin Pyhästä Hengestä. Joosefin tuli antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.

Yöllä paimenten valvoessa Betlehemin kedolla he näkivät enkelin, joka kertoi: ”Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Paimenet havaitsivat kokonaisen enkelten sotajoukon, joka ylisti Jumalaa.”

Enkelit toivat viestin Jumalalta. Ilmoitus ei koskenut mitä tahansa salaisuuksia, vaan siinä osoitettiin aina tiettyä henkilöä ja hänen syntymäänsä ja jopa annettiin nimi, jolla häntä tulee kutsua. Kaikissa ilmoituksissa sanottiin jokaiselle kuulijalle yksi ja sama asia: Älä pelkää.

Älä pelkää, Sakarias. Rukouksesi on kuultu. Joosefille enkeli sanoi: ”Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi”. Marialle Gabriel vakuutti: ”Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa”. Pelon valtaamille paimenille enkeli lausui: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle”. Älä pelkää, on siis joulun ydin viesti.

Pelko on yleinen, yhteinen tunne. Voimme pelätä; yksin jäämistä, sairastumista, onnettomuutta, läheisen kuolemaa, omaa heikkenemistä, epävarmaa tulevaisuutta. Lapsen pelot ovat erilaisia kuin aikuisen, työssä käyvän pelot erilaisia kuin eläkeläisen. Moni joutuu näinä aikoina pelkäämään työpaikkansa säilymisen puolesta. Vanhetessa voi tulla vastaan uusia pelkoja. Millainen on oma tie, kun voimat heikkenevät? Joudunko kohtaamaan kipuja, tulenko jollekulle vaivaksi? Monet pelot kohdistuvat tulevaisuuteen, mutta myös muistoissa voi olla pelkoja. Veteraani voi muistaa hetkiä, jolloin pelko ja ahdistus puristivat mieltä: vieläkö tästä selvitään?

Joulun sanoman ainutlaatuisuus ei ole siinä, että enkelit paljastavat salaisuuksia. He eivät poista pelkoja sillä perusteella, että me näkisimme tulevaisuuteen ja osaisimme arvioida, tarvitseeko pelätä. Emme tiedä kuinka meille käy. Sen sijaan meille vakuutetaan, että Jumalalla on suuri suunnitelma. Hän on valmistanut meille pelkääville pelastuksen, jota sunnuntaisin kuultu synninpäästö vahvistaa: Älä pelkää minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Enkelten sanoma ei poista huolia mutta se synnyttää luottamuksen. Tuli mitä tuli, kaikki on Jumalan kädessä. Hänen on tulevaisuus.

Jumala ei ole jättänyt ihmiskuntaansa yksin, vaan hän tulee itse ihmiseksi. Pienenä lapsena hän syntyy luoksemme. Siksi meidän elämäämme ei sävytä pelko vaan luottamus. Emme tiedä, millaisia vastoinkäymisiä joudumme kohtaamaan eivät sitä tienneet nekään ihmiset, joille enkelit ilmestyivät. Mutta samoin kuin heille, myös meille sanotaan: ”Älä pelkää. Sinulle on syntynyt Vapahtaja, Kristus, Herra”.

Tero Kuparinen

Kirjoittaja on kappalainen