Messuryhmistä

Vuosikausia, ehkä vuosikymmeniä Akaan eri kirkoissa maallikot ovat avustaneet messuissa ja jumalanpalveluksissa. Eri ryhmät ja yhdistykset ovat olleet mukana lukemassa  Raamatun tekstejä ja avustamassa ehtoollisella. Rippikouluryhmät ovat suunnitelleet messuja sekä nuorille että aikuisille. Samoin Kylmäkoskella on ollut aktiivista, monenlaista maallikkotoimintaa messuissa.

Viime keväästä lähtien Akaan seurakunta on kouluttanut työntekijöitään ja vapaaehtoisia  messuryhmätoimintaa varten.  Nyt kutsutaan lisää seurakuntalaisia mukaan. Halutaan kehittää jumalanpalvelusyhteisöjä jokaiselle kirkolle.

Miten messuryhmä toimii? Ryhmäläiset kokoontuvat edellisellä viikolla tai jo aikaisemmin suunnittelemaan seuraavan sunnuntain messua. Mukana ovat monet toimijat, kuten liturgi tai/ja saarnaaja, kanttori ja ryhmän jäseniä. Siinä jaetaan messun tehtävät.

Kirkon ovelle tarvitaan ainakin yksi henkilö jakamaan virsikirjoja ja toivottamaan tervetulleeksi kirkkoon. Mietitään sunnuntain aiheen mukaiset virret. Maallikkokin voi ehdottaa virsiä, mutta  onhan selvää, että kanttori ja pappi tuntevat virret  paremmin. He löytävät nopeammin hyvin teksteihin sopivan musiikin. Päätetään, onko ristikulkue vai ei. Pohditaan, toivottaako joku ryhmäläisistä  kirkkoväen tervetulleeksi. Ratkaistaan sytyttääkö joku ryhmäläisistä kynttilät kastetuille, kuulutetuille pareille sekä poisnukkuneille. Kuka lukee Raamatun kohdat? Toisinaan valmistetaan yhdessä esirukouksia omin sanoin. Tarvitaanko joku ryhmän jäsen avustamaan ehtoollisen jakamisessa? Tärkeä tehtävä on myös sillä ryhmäläisellä, joka istuu kirkossa rukoilemassa messun puolesta, että jokainen kirkossa olija saisi toivoa ja iloa elämäänsä sekä vastauksia oman elämänsä ajankohtaisiin kysymyksiin. Vielä voidaan miettiä tarjotaanko kirkkokahvit. Messuryhmä voi olla valmistamassa niitä.

Sunnuntaina ennen messua kokoonnutaan sakastiin varmistamaan vielä joitakin yksityiskohtia messun kulussa. Lopuksi hiljennytään lyhyeen rukoukseen.

Kirkko on jumalanhuone eikä mikään tavallinen tila. Messun avustajana olen kokenut siellä pyhän tuntua, mutta myös jännitystä ja toisaalta iloa. Sunnuntain Raamatun lukukappaleet ovat tulleet lähelle, kun olen niitä kotona lukenut. Virsiä valittaessa olen huomannut uudella tavalla, kuinka monenlaisia ja kauniita virsiä sisältyy virsikirjaamme.

Esirukousten valmistaminen on tuntunut erityisen vaikealta. Osaanko ajatella ja tulkita kirkkoon tulleen tuntoja? Onko päivänkohtaisissa tapahtumissa  mukaan otettavaa, kaikille yhteisiä huolenaiheita? Omin sanoin tehdyt, yksinkertaiset rukoukset ovat koskettavia.

Messuryhmän toiminta on yhteisöllistä. Mutta ryhmät ovat avoimia, voit tulla mukaan jos haluat. On mukava olla yhdessä ja miettiä messuun liittyviä asioita. Ryhmäläiset innostavat toisiaan. Siinä on meidän ryhmän tuntua. Tässä toiminnassa tulee seurakunta lähelle ja omaksi. Voin olla osa suurempaa kokonaisuutta.

Toivoisin tämän messuryhmätoiminnan kasvavan, jäsentyvän sekä rikastuttavan messujamme.

Sinikka Ylimäki

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?