Lähetystuvan historiaa ja nykypäivää

Jo kauan ennen kuin Viialan lähetystupa avattiin, muutamat lähetyksen ystävät olivat haaveilleet yhteisestä kokoontumistilasta. 80-luvulla ideoitiin  ja toteutettiin lähetyksen kirpputori, jonka tukikohdaksi tuli Viialan vanha pappila nykyisen S-marketin vieressä. Seuraavassa vaiheessa kirpputori siirtyi kirkon läheisyydessä olevaan pappilaan.

Vuoden 2000 tienoilla vapautui pieni liikehuoneisto Keskuskadun varrelta. Paikka oli ja on ihanteellinen keskeisen sijaintinsa takia. Siihen on helppo poiketa kadulta.  Sitten se saatiin lähetyksen käyttöön. Aluksi huoneisto vaati pintaremonttia, joka tehtiin talkoilla. Sen jälkeen sisustettiin keittiö ja varsinainen tuvan puoli.  Suurin osa materiaaleista saatiin lahjoituksina. Sitten syyskuussa 2000 pidettiin lähetystuvan avajaiset. Tänä syksynä on mietitty päivitystä.

Koko historiansa ajan lähetystuvalla on virkattu, neulottu ja ommeltu.  On saatu aikaan muun muassa sukkia, tumppuja, liinoja, hartiahuiveja, tyynyjä ja esiliinoja. Käsitöitä on  tehty kotona  tai sitten tuvan käsityöilloissa. Näissä on myös askarreltu erilaisia koristeita joulua tai pääsiäistä varten.

Alkuaikoina oli myös uskollinen puutyöpiiri, joka valmisti muun muassa upeita kynttilälyhtyjä, lintulautoja, kynttilänjalkoja ja puuenkeleitä.

Lähetystupa on avoinna kesäkuukausina torstaisin kello 10–13. Muulloin on toimintaa  kahtena päivänä viikossa: torstaisin ja lauantaisin kello 10–13. Tarjolla on kahvia tai teetä  sekä jotakin kastettavaa. Vuorossa oleva vapaaehtoinen hoitaa kahvinkeiton. Myytävänä on käsi- ja puutöitä lähetyksen hyväksi. Lisäksi on myytävänä diakoniapiiriläisten käsitöitä. Samoin yhteisvastuukeräystä mainostetaan. Kaikki toivotetaan tervetulleiksi.

Kerran kuussa on hartaushetki, jonka pitää joku papeista, kanttoreista tai muista seurakunnan työntekijöistä. Monta kertaa kahvillaolijat keskenään virittävät laulutuokion. Tuntuu, että on mukava poiketa kahvinjuonnin ohella  keskustelemaan ja tapaamaan tuttuja.

Lähetystuvan toimijat ovat monessa muussakin mukana. Järjestämme talkoita, joissa leivomme pullia ja sämpylöitä sekä valmistamme joululaatikoita ja kaalikääryleitä. Näitä olemme olleet myymässä Tampere-talon myyjäisissä sekä Viialan piirien omissa myyjäisissä ennen joulua. Seitsemän kirkon pyörälenkkiä varten olemme myös leiponeet pullia ja joskus munkkejakin. Lenkin järjestelyt ovat kuuluneet myös ohjelmaamme. Joka syksy on valmistettu lähetyslounas. Senkin tekemiseen on tarvittu monta apulaista. Muutama vuosi sitten osallistuttiin Viialan markkinapäivään.

Laakson Kukka- ja Hautauspalvelu on tukenut toimintaamme jatkuvasti antaen kukat kahvipöytiimme. Parhaimmat kiitoksemme.

Kun näin paljon puuhastelemme kaikenlaista, on korostettava, että lähetysasia on meille tärkeä. Lähetystuvan tuotto menee kirkon virallisille lähetysjärjestöille. Haluamme olla myötävaikuttamassa lähetyskäskyn toteutumista sekä kotimaassa että ulkomailla.

Joukkomme kaipaa lisää vapaaehtoisia toimijoita: kahvinkeittäjiä, käsitöiden tekijöitä sekä myös kävijöitä.

Lopuksi toivotan sydämellisesti tervetulleiksi  entiset ja nykyiset lähetystuvan ystävät yhteiseen  Lähetystuvan 15-vuotisjuhlaan lauantaina 26.9.

Sinikka Ylimäki

Kirjoittaja on Akaan kirkkovaltuuston puheenjohtaja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?