Junkkarissa asioita ajetaan vahvalla kyläyhteisöhengellä

10Laskiainen Junkkarissa 4
Miro, Milja ja Jesse viihtyivät nuotion äärellä.

Junkkarin uudehkolla asuinalueella Toijalassa on vahva yhdessä tekemisen meininki. Laskiaissunnuntaina järjestettiin tapahtuma, jonka päätarkoitus oli tutustua muihin alueen asukkaisiin ja viettää aikaa yhdessä.

Yksi alueen puuhahenkilöistä on Maria Haikonen, joka perusti asukkaille oman ryhmän Facebookiin. Sillä on tällä hetkellä kuutisenkymmentä jäsentä.

– Mietin myös kyläyhdistyksen perustamista, mutta tämä oli kevyempi vaihtoehto. Muutimme Junkkariin Turusta viime keväänä, ja olemme viihtyneet hyvin. Lapsille järjestyi helposti päivähoitopaikat, ja terveyspalvelut ovat toimivia, Haikonen kiittelee.

Pappilan koulun läheisyys oli tärkeä tekijä juuri Junkkariin muuttamiselle.

– Olen kuullut, että kaikkia lapsia ei voida tilanpuutteen takia sijoittaa sinne. Harmittaa, jos näin käy.

Alueen asukkaat ovatkin olleet yhteydessä Akaan tekniseen johtajaan Antti Kemiin. He toivovat Junkkarista tietä Kuusikankaalle, jolloin lapsilla olisi vain puolentoista kilometrin matka Sontulan kouluun. Lapsia on sijoitettu Junkkarista myös Arvo Ylpön koululle, jonne matkaa tulee enemmän.

Lisäksi asukkaat ovat toivoneet uudelle leikkikentälle esimerkiksi roskakoria, pensaita ja valaistusta.

– Kemi on ottanut ehdotuksemme vastaan positiivisesti ja luvannut viedä asioita eteenpäin. Kaupunginpuutarhuri Heli Laineelta saimme luvan raivata kasvillisuudesta Luppotien päässä olevaa rinnettä, johon saisi lapsille pulkkamäen, Saija Roininen kertoo.

Ihanteellinen kasvuympäristö

Maria Haikosen puoliso Teppo Haikonen kaipailee Akaaseen yleisemminkin paikkojen siistimistä esmerkiksi puustoa raivaamalla. Hän peräänkuuluttaa kansalaisaktivismia.

– Kyläyhteisömeiningillä saadaan hoidettua paljon asioita. Toivon, että ilmiö laajenisi ja kylätoiminta aktivoituisi muuallakin.

Maria-vaimo lisää, että Junkkarissa on saatu kylätoiminnalla paljon aikaan lyhyessä ajassa.

– Tämä on yhtenäinen alue, ja monet asukkaat ovat samanlaisessa elämäntilanteessa lapsineen.

Samaa sanoo Marita Rautio, jonka tytär Siiri sai laskiaisriehassa kukkakuvion poskeensa Saija Roiniselta, joka teki lapsille kasvomaalauksia.

Rautio perheineen muutti Akaaseen reilu vuosi sitten Hyvinkäältä. Hän sanoo itse viettäneensä lapsuutensa Junkkarin kaltaisella alueella ja halusi tarjota lapsilleen vastaavan kasvuympäristön. Vieressä oleva metsä mahdollistaa monenlaiset leikit, ja samanikäisiä leikkikavereita on paljon.

Naapurustossa on vietetty yhdessä aikaa muun muassa grillauksen parissa.

– Hyvä, että saimme tänne leikkipuiston. Jos jotain saisi vielä toivoa, niin jonkinlaista liikuntapuistoa ja lapsille pulkkamäkeä, Rautio sanoo.

 

10Laskiainen Junkkarissa 3
Teppo ja Maria Haikonen viihtyvät Junkkarissa lapsineen, joista kuvassa vasemmalta oikealle ovat Sanni, Emmi ja pikkuinen Oona.
10Laskiainen Junkkarissa 2
Siiri Rautio sai poskeensa kasvomaalauksen. Vieressä Marita-äiti.
10Laskiainen Junkkarissa 5
Paulus Torkkola pääsi ponin selkään.
10Laskiainen Junkkarissa 1
Niklas Åstrand (vas.) ja Riina Luomanen koira-ajelulla.